Fors verlies van banen verwacht in facilitaire sector


Geert van de Laar, voorzitter Code VM verwacht fors banenverlies facilitaire sector

Catering – Geert van de Laar verwacht als voorzitter van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag (Code VM) een fors verlies van banen in de facilitaire sector. De facilitaire sector (branches beveiliging, catering, projectverhuizing, schoonmaak, samen goed voor € 8,7 miljard omzet) kent meer dan 250.000 medewerkers.

De facilitaire sector is een arbeidsintensieve sector. Alleen al in de schoonmaakbranche zijn ruim 125.000 mensen werkzaam. De facilitaire sector heeft op dit moment te maken met forse loonstijgingen en waarbij het, volgens Van de Laar, maar de vraag is of deze stijgingen doorbelast kunnen worden. Als dat niet het geval is, vreest de voorzitter namens de aangesloten bedrijven bij Code VM, faillissementen met als gevolg ontslagen. De Code VM doet daarom binnen de facilitaire sector een moreel appèl op opdrachtgevers, opdrachtnemers, inleners, vakbonden en intermediairs om sociaal verantwoord en met respect voor de kwaliteit van de dienstverlening opdrachten uit te zetten, aan te nemen en uit te voeren.

In de facilitaire branches gaat het veelal om meerjarige contracten met een afgesproken indexatie-clausule. Bestaande indexatie clausules - zo deze al in meerjarencontracten zijn opgenomen - zijn nu vaak al niet toereikend waar het gaat om loonkostenontwikkeling aan de zijde van de opdrachtnemer. Met de huidige hoge kostenstijgingen bestaat de kans dat de indexatie nog veel forser uit de pas gaat lopen. Van de Laar: “De situatie is momenteel zo nijpend dat er andere afspraken gemaakt moeten worden.

Dialoog

De Code VM heeft recent een ‘Handreiking indexatieafspraken meerjarige contracten’ gepubliceerd. Hierin pleit de Code VM voor goede afspraken over indexatie op lange termijn. Waarbij niet stringent vastgehouden wordt aan vaste indexen, zoals bijvoorbeeld de CBS Consumentenprijsindex, goede procesafspraken worden gemaakt en, zeer belangrijk, dat opdrachtgever en -nemer de dialoog met elkaar weten te vinden. De Code VM is door meer dan 1.600 partijen ondertekend.

Bron: Code VM/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Join Program wint contract campus Booking.com

Catering - Booking.com kiest voor cateringvernieuwer Join Program om het complete voedsel- en drank aanbod te produceren en faciliteren voor het nieuwe kantoor. Booking.com verhuist in 2023 naar een nieuwe campus en heeft in Join Program de partner gevonden om ervoor te zorgen dat alle HQ-medewerkers zich thuis gan voelen.

Lees berichtMarkies en Summa College zetten stappen in verduurzaming schoolkantines

Schoolcatering – Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines, die in september ingaat.

Lees berichtVitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam

Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden,...

Lees bericht

Hutten winnaar in ‘categorie catering’ in MT500

Verkiezing - In de categorie Catering, schoonmaak, beveiliging en diverse zakelijke dienstverlening van de MT500 staat Hutten dit jaar op de eerste plek. Overall is het horeca- en cateringbedrijf terug te vinden op de elfde plaats. ‘Een fantastisch bericht voor onze organisatie en de branche’, aldus algemeen directeur Drees Peter van den Bosch van Hutten.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid