FSIN Food 500: Groei zit bij ketens en bezorging
Onderzoek – Ketens groeien harder dan de markt en blijven daarmee dominant in de foodbranche. Zij openden in 2017 vaker nieuwe vestigingen, ontvingen meer klanten en zagen de bestedingen in vergelijking met 2016 toenemen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die het FoodService Instituut (FSIN) trekt uit de vandaag gepresenteerde FSIN Food 500, de ranglijst van de 500 grootste foodverkopende organisaties van Nederland. In deze lijst staan alle formules en concerns in omzetvolgorde gerangschikt waar Nederlanders eten, drinken en versnaperingen kopen. Van supermarkten tot restaurants, van ziekenhuizen tot de bakker op de hoek. Het FSIN brengt dit jaar voor de vijfde keer deze omzetranglijst van de vijfhonderd belangrijkste foodmerken van Nederland uit. De foodformules vertegenwoordigen naar inschatting van het FSIN zo’n 80% van de totale omzet in voedings- en genotmiddelen in Nederland. De vijfhonderd grootste foodformules van Nederland zagen hun gezamenlijke omzet in voedings- en genotmiddelen daardoor met een slordige €1,5 miljard toenemen tot €47,1 miljard. In de Top 10 van de FSIN Food500 2018 domineren de supermarkten. Op nummer 1 staat - evenals vorig jaar - AH Supermarkten met een foodomzet van €10,1 miljard (alleen food, géén non-food). Het eerste foodservicemerk is McDonald’s dat met een omzet van €861 miljoen de tiende plaats inneemt. Nummer 500 van de ranglijst is Bliek Meesterbakkers in Middelburg met een consumentenomzet van €3,6 miljoen. Nieuwkomers in de ranglijst van 2018 zijn onder andere Papa John’s (nr. 385, met een omzet van €6,5 miljoen) en Spar Express (nr. 492, €3,8 miljoen). Formules die dit jaar nog niet in aanmerking kwamen, maar kanshebbers zijn voor de ranking volgend jaar zijn onder andere LEON, Pret A Manger, Pizza Hut, Happy Tosti, Dunk’in Donuts, Thrill Grill en Tortillas. Gemak is tijdwinst “Gemak is de belangrijkste aanjager voor de omzetgroei van veel spelers in de ranking,” zegt Jan-Willem Grievink, directeur van het FSIN. “Consumenten kiezen graag voor gemakkelijke oplossingen. Ze hebben daarbij niet veel aanmoediging nodig. Er zijn bovendien genoeg drivers. Ze hechten aan tijdwinst en functioneren steeds vaker als een eenpersoonshuishouden - zelfs al maken ze deel uit van een gezin.” Consumenten beslissen volgens hem ook steeds meer op het laatste moment wat ze waar gaan eten. Vaak is dat buiten de deur, bijvoorbeeld onderweg. Denk aan de ongekende groei die McDonald’s doormaakt, aan die van La Place (nr. 49, €113 miljoen), maar ook aan de omzetplus van gemaksconcepten, zoals AH to go (nr. 32, €214,6 miljoen) en Spar City (nr. 92, €49,6 miljoen). ‘Consumenten doen minder vaak boodschappen voor de hele week. Niet voor niets richten deze concepten zich sterk op producten voor directe consumptie.’ Gedreven door directe behoefte Het door directe behoefte gedreven consumptiemoment groeit enorm. ‘De grote vraag is welke partijen hiervoor goed staan voorgesorteerd. Millennials bijvoorbeeld eten in tegenstelling tot veel oudere consumenten vaker buiten de deur, maar besteden minder geld. Dat consumptiemoment ziet er dan ook heel anders uit. Vers, lekker en gezond eten voor een acceptabele prijs, dat is wat zij zoeken.’ Niet alleen spelers in de traditionele foodservicekanalen spelen hierop in. Ook supermarkten ontdekken deze markt en komen met een groeiend aanbod gemaksproducten, onder andere in de vorm van versbereide maaltijden die ter plekke kunnen worden genuttigd, zoals bij Jumbo Foodmarkt dat vorig jaar volgens taxaties van het FSIN een foodomzet van €75 miljoen realiseerde en op de 59e plaats in de ranglijst prijkt. Vers en beleving staan bij dit en ook bij andere nieuwe kanaaloverstijgende (blurrende) foodconcepten centraal. Beweging naar online De omzetgroei van online spelers in de FSIN Food500 2018 is eveneens groot, zowel die van maaltijd- als boodschappenbezorgers. Bezorgplatform Thuisbezorgd.nl realiseerde vorig jaar een omzet van €552 miljoen (nr. 14 in de ranking). Domino’s sloot het jaar 2017 af met een omzet van €176 miljoen (nr. 39) en New York Pizza met €95 miljoen (nr. 50). Aan retailzijde profiteerden AH.nl (nr. 15, foodomzet €487,5 miljoen), Jumbo.nl (nr. 45, €150 miljoen) en Picnic (nr. 65, €70 miljoen) van de consument die op zoek is naar gemak. Tot slot geeft de Food500 nog enkele highlights: - 330 van de 500 foodformules zijn spelers in Foodservice. - Formules in Foodretail zijn goed voor 78% van de omzet in de FSIN Food500. - De Top 100 vertegenwoordigt bijna 90% van de foodomzet in de ranking. - Klassieke Horeca is het grootste kanaal binnen Foodservice met een omzetaandeel van ruim 25%; de helft daarvan is afkomstig van hotels (Food & Beverage). - Pompshops nemen met 24,6% de grootste hap uit de omzet binnen het FSIN-kanaal Gemak. Bron: FSIN/@FoodClicks Onderzoek – Ketens groeien harder dan de markt en blijven daarmee dominant in de foodbranche. Zij openden in 2017 vaker nieuwe vestigingen, ontvingen meer klanten en zagen de bestedingen in vergelijking met 2016 toenemen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die het FoodService Instituut (FSIN) trekt uit de vandaag gepresenteerde FSIN Food 500, de ranglijst van de 500 grootste foodverkopende organisaties van Nederland. In deze lijst staan alle formules en concerns in omzetvolgorde gerangschikt waar Nederlanders eten, drinken en versnaperingen kopen. Van supermarkten tot restaurants, van ziekenhuizen tot de bakker op de hoek. Het FSIN brengt dit jaar voor de vijfde keer deze omzetranglijst van de vijfhonderd belangrijkste foodmerken van Nederland uit. De foodformules vertegenwoordigen naar inschatting van het FSIN zo’n 80% van de totale omzet in voedings- en genotmiddelen in Nederland. De vijfhonderd grootste foodformules van Nederland zagen hun gezamenlijke omzet in voedings- en genotmiddelen daardoor met een slordige €1,5 miljard toenemen tot €47,1 miljard. In de Top 10 van de FSIN Food500 2018 domineren de supermarkten. Op nummer 1 staat - evenals vorig jaar - AH Supermarkten met een foodomzet van €10,1 miljard (alleen food, géén non-food). Het eerste foodservicemerk is McDonald’s dat met een omzet van €861 miljoen de tiende plaats inneemt. Nummer 500 van de ranglijst is Bliek Meesterbakkers in Middelburg met een consumentenomzet van €3,6 miljoen. Nieuwkomers in de ranglijst van 2018 zijn onder andere Papa John’s (nr. 385, met een omzet van €6,5 miljoen) en Spar Express (nr. 492, €3,8 miljoen). Formules die dit jaar nog niet in aanmerking kwamen, maar kanshebbers zijn voor de ranking volgend jaar zijn onder andere LEON, Pret A Manger, Pizza Hut, Happy Tosti, Dunk’in Donuts, Thrill Grill en Tortillas. Gemak is tijdwinst “Gemak is de belangrijkste aanjager voor de omzetgroei van veel spelers in de ranking,” zegt Jan-Willem Grievink, directeur van het FSIN. “Consumenten kiezen graag voor gemakkelijke oplossingen. Ze hebben daarbij niet veel aanmoediging nodig. Er zijn bovendien genoeg drivers. Ze hechten aan tijdwinst en functioneren steeds vaker als een eenpersoonshuishouden - zelfs al maken ze deel uit van een gezin.” Consumenten beslissen volgens hem ook steeds meer op het laatste moment wat ze waar gaan eten. Vaak is dat buiten de deur, bijvoorbeeld onderweg. Denk aan de ongekende groei die McDonald’s doormaakt, aan die van La Place (nr. 49, €113 miljoen), maar ook aan de omzetplus van gemaksconcepten, zoals AH to go (nr. 32, €214,6 miljoen) en Spar City (nr. 92, €49,6 miljoen). ‘Consumenten doen minder vaak boodschappen voor de hele week. Niet voor niets richten deze concepten zich sterk op producten voor directe consumptie.’ Gedreven door directe behoefte Het door directe behoefte gedreven consumptiemoment groeit enorm. ‘De grote vraag is welke partijen hiervoor goed staan voorgesorteerd. Millennials bijvoorbeeld eten in tegenstelling tot veel oudere consumenten vaker buiten de deur, maar besteden minder geld. Dat consumptiemoment ziet er dan ook heel anders uit. Vers, lekker en gezond eten voor een acceptabele prijs, dat is wat zij zoeken.’ Niet alleen spelers in de traditionele foodservicekanalen spelen hierop in. Ook supermarkten ontdekken deze markt en komen met een groeiend aanbod gemaksproducten, onder andere in de vorm van versbereide maaltijden die ter plekke kunnen worden genuttigd, zoals bij Jumbo Foodmarkt dat vorig jaar volgens taxaties van het FSIN een foodomzet van €75 miljoen realiseerde en op de 59e plaats in de ranglijst prijkt. Vers en beleving staan bij dit en ook bij andere nieuwe kanaaloverstijgende (blurrende) foodconcepten centraal. Beweging naar online De omzetgroei van online spelers in de FSIN Food500 2018 is eveneens groot, zowel die van maaltijd- als boodschappenbezorgers. Bezorgplatform Thuisbezorgd.nl realiseerde vorig jaar een omzet van €552 miljoen (nr. 14 in de ranking). Domino’s sloot het jaar 2017 af met een omzet van €176 miljoen (nr. 39) en New York Pizza met €95 miljoen (nr. 50). Aan retailzijde profiteerden AH.nl (nr. 15, foodomzet €487,5 miljoen), Jumbo.nl (nr. 45, €150 miljoen) en Picnic (nr. 65, €70 miljoen) van de consument die op zoek is naar gemak. Tot slot geeft de Food500 nog enkele highlights: - 330 van de 500 foodformules zijn spelers in Foodservice. - Formules in Foodretail zijn goed voor 78% van de omzet in de FSIN Food500. - De Top 100 vertegenwoordigt bijna 90% van de foodomzet in de ranking. - Klassieke Horeca is het grootste kanaal binnen Foodservice met een omzetaandeel van ruim 25%; de helft daarvan is afkomstig van hotels (Food & Beverage). - Pompshops nemen met 24,6% de grootste hap uit de omzet binnen het FSIN-kanaal Gemak. Bron: FSIN/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek