Gemiddeld restaurant heeft ton schuld, totale schuld is 3 miljard


Corona – De gemiddelde schuld per restaurant bedraagt bijna een ton. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het culinaire platform WijnSpijs.nl. Door de coronamaatregelen bouwen restaurants steeds meer schuld op, inmiddels is die totale schuldenberg zo’n 3 miljard euro. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan.

Restaurants verwachten minimaal twee jaar nodig te hebben om de totale schuld van €2.967.711.600 af te lossen. Hoe is onduidelijk, zeker omdat de meest recente routekaart van de Rijksoverheid geen ruimte geeft voor ondernemerschap. Bovendien zorgt die routekaart ervoor  dat de schuldenberg van restaurants en horeca alleen maar verder toeneemt.

Doodsteek

WijnSpijs, een bedrijf dat aanvankelijk wijnspijs-wandelingen organiseert in verschillende steden maar door corona ook andere activiteiten ontplooit, en KHN Nederland roepen op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca zodat de locaties weer enigszins open kunnen. Dat is een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. De huidige steunmaatregelen vinden zij onvoldoende om de schulden mee af te lossen en de gepresenteerde routekaart zien beide partijen als een doodsteek voor een groot deel van de restaurants.

Schrijnend

Volgens WijnSpijs heeft KHN aangegeven dat zo'n 50% van de horecaondernemers het niet langer dan zes maanden meer kan volhouden. Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs: "Het onderzoek gaat over de oplopende schuldenberg, het interen op het eigen vermogen is niet onderzocht. Vele schrijnende verhalen zijn inmiddels tot ons gekomen. Het verkopen van een woonhuis om personeel te betalen is een exemplarisch voorbeeld van situaties waarin veel horecaondernemers zich bevinden."

Bij het onderzoek uitgevoerd door WijnSpijs werd een drietal vragen gesteld : 1. Hoeveel schulden heb je inmiddels opgebouwd vanwege corona?; 2. Hoe lang duurt het aflossen van deze schulden? En 3. In welke regio ligt je restaurant?

Bron: WijnSpijs/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN in gesprek met kabinet over routekaart horeca

Horeca - In navolging op het gesprek van afgelopen vrijdag tussen KHN en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) initieerden minister Grapperhaus, minister De Jonge, minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer een afspraak met KHN en MKB-Nederland. In het gesprek werd ingegaan op de huidige – financiële - situatie en werd gekeken via welke route de horeca veilig open zou...

Lees bericht


Horeca ‘opent’ terrassen als signaal naar de politiek

Actiedag – De Nederlandse horeca heeft op een groot aantal plaatsen in het land de terrassen uitgezet, maar hield deze gesloten voor publiek. Het ging om het afgeven van een duidelijk signaal naar de politiek. Daar waar ondernemers de terrassen wel openden voor gasten, werd niet hard opgetreden met een boete, maar met zachte hand gehandhaafd. In Klazienaveen gingen ook enkele...

Lees bericht

Horecabedrijven voeren diverse ludieke acties in gemeenten

Actie – In verschillende gemeenten hebben horecabedrijven ludieke acties gevoerd tegen de coronamaatregelen. Zo organiseerden in Breda tientallen horecaondernemers een picknick om aandacht te vragen voor hun situatie. De actie begon om 12.05 uur omdat het voor de meeste bedrijven ‘5 over 12 is’.

Lees bericht

Barry Brand en Angelo Stassen brengen nummer ‘De Kroeg’ uit

Actie – Radiopresentator en entertainer Barry Brand en Angelo Stassen, eigenaar van het Grand Café Cheers in Diemen, brengen samen een nummer uit over de horeca in tijden van corona. Het lied heet De Kroeg, gebaseerd op het bekende nummer Het Dorp van Wim Sonneveld en is een ode aan de lege kroegen in Nederland.

Lees berichtRechter: avondklok moet per direct worden opgeheven

Corona – De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat die op verkeerde gronden is genomen. De zaak was bij de rechtbank aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De staat gaat in hoger beroep (een zogenoemd spoedappel) en wil dat de avondklok wordt gehandhaafd tot de definitieve uitspraak in hoger beroep.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid