Gemiddeld restaurant heeft ton schuld, totale schuld is 3 miljard


Corona – De gemiddelde schuld per restaurant bedraagt bijna een ton. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het culinaire platform WijnSpijs.nl. Door de coronamaatregelen bouwen restaurants steeds meer schuld op, inmiddels is die totale schuldenberg zo’n 3 miljard euro. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan.

Restaurants verwachten minimaal twee jaar nodig te hebben om de totale schuld van €2.967.711.600 af te lossen. Hoe is onduidelijk, zeker omdat de meest recente routekaart van de Rijksoverheid geen ruimte geeft voor ondernemerschap. Bovendien zorgt die routekaart ervoor  dat de schuldenberg van restaurants en horeca alleen maar verder toeneemt.

Doodsteek

WijnSpijs, een bedrijf dat aanvankelijk wijnspijs-wandelingen organiseert in verschillende steden maar door corona ook andere activiteiten ontplooit, en KHN Nederland roepen op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca zodat de locaties weer enigszins open kunnen. Dat is een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. De huidige steunmaatregelen vinden zij onvoldoende om de schulden mee af te lossen en de gepresenteerde routekaart zien beide partijen als een doodsteek voor een groot deel van de restaurants.

Schrijnend

Volgens WijnSpijs heeft KHN aangegeven dat zo'n 50% van de horecaondernemers het niet langer dan zes maanden meer kan volhouden. Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs: "Het onderzoek gaat over de oplopende schuldenberg, het interen op het eigen vermogen is niet onderzocht. Vele schrijnende verhalen zijn inmiddels tot ons gekomen. Het verkopen van een woonhuis om personeel te betalen is een exemplarisch voorbeeld van situaties waarin veel horecaondernemers zich bevinden."

Bij het onderzoek uitgevoerd door WijnSpijs werd een drietal vragen gesteld : 1. Hoeveel schulden heb je inmiddels opgebouwd vanwege corona?; 2. Hoe lang duurt het aflossen van deze schulden? En 3. In welke regio ligt je restaurant?

Bron: WijnSpijs/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Nederlanders pinnen door corona 30% minder cash

Betaalgedrag - Nederlanders halen steeds minder vaak contant geld ‘uit de muur’. Vorig jaar werd voor gemiddeld €1.424 uit de geldautomaat gepind, terwijl dit totaalbedrag in 2019 nog €2.039 per jaar was. Belangrijke reden is corona. De daling is afgelopen maar liefst drie keer zo snel gegaan. Dit blijkt uit een analyse van Knab op basis van ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties.

Lees bericht

TheFork lanceert eerste podcastreeks: FoodForkast

Podcast - Reserveringssite TheFork lanceert vandaag haar eerste podcastreeks: FoodForkast. The Fork is met de podcast gestart om in deze uitdagende tijd zowel gasten als restaurateurs te inspireren met actuele onderwerpen uit de restaurantindustrie en een blik te werpen op toekomstige ontwikkelingen.

Lees bericht


Just Eat Takeaway boekt 54% omzetplus, maar ook verlies

Bezorgdienst - Just Eat Takeaway, het bedrijf achter de maaltijdleverancier Thuisbezorgd, boekte vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro. Dat is 54 procent meer dan in 2019. Maar ondanks dit resultaat boekte het bezorgbedrijf een verlies van 151 miljoen euro, 31 procent meer dan in het jaar voor-corona. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaak

Lees bericht

Nederland krijgt 13 nieuwe Bib Gourmand restaurants

Selectie - Michelin heeft in haar Bib Gourmand selectie 2021 13 nieuwe Nederlandse restaurants aangewezen. De selectie van de in totaal 137 restaurants is tot stand gekomen in uitermate uitdagende tijden, zo laat de organisatie weten. ‘De horeca lijdt en de chefs vechten om het hoofd boven het water te houden. Het coronavirus heeft onze passie helaas stevig in zijn greep’ aldus Michelin.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid