Groei aantal foodtrucks blijft doorgaan
Analyse – Het aantal foodtrucks in Nederland blijft groeien. In 2017 telde het KVK Handelsregister net geen 1.200 foodtrucks, in 2022 zijn dit er bijna 2.500. Een toename van 110% in 5 jaar tijd.
Met het festivalseizoen voor de deur breken er weer gunstige tijden aan voor de foodtrucks. Dit jaar staan er ruim 1.100 festivals gepland. Foodtrucks zijn bij deze festivals bijna niet meer weg te denken. De coronaperiode heeft de groei in aantal foodtrucks niet verminderd. Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform Foodtruckbooking.com herkent de sterke groei van het aantal ondernemers met een foodtruck. “De foodtruck is overgewaaid vanuit Amerika. Natuurlijk kennen we al jaren de populaire friet-, hamburger- en pizzawagen, maar na de film ‘Chef’ zijn ook culinaire foodtrucks populair. In de film wordt de chef-kok van een goed restaurant in Los Angeles ontslagen en begint hij met succes een voedselwagen.”
Vernieuwing
Foodtrucks zijn volgens Van Gent steeds meer onderdeel van een event. “Ze dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept.”
Van Gent verwacht niet dat het aantal foodtruckondernemingen nog veel zal groeien. Wel verwacht hij dat het aantal foodtrucks per onderneming toeneemt: “Veel foodtruckondernemers zullen nu op een punt komen waar ze moeten beslissen of ze uitbreiden om er voldoende inkomen uit te blijven halen.”
Regionale verschillen
Bijna 45% van de foodtrucks is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 1.113 foodtrucks gevestigd. In Drenthe vind je slechts 51 foodtrucks. Kijkend naar het aantal foodtrucks per 100.000 inwoners, telt de provincie Noord-Holland met 21,1 foodtrucks per 100.000 inwoners de meeste foodtrucks. Flevoland en Zeeland volgen met respectievelijk 18,6 en 17,6. Overijssel heeft de minste foodtrucks per 100.000 inwoners met 8,1. De vestigingslocatie zegt volgens Van Gent niet zoveel over waar de foodtrucks te vinden zijn. “Het is gebruikelijk dat foodtruckeigenaren grotere afstanden afleggen om op festivals en events te staan.”
Bron: KVK/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
FrietHoes wil de Van Dobben van de frietbakkers zijn
Interview - FrietHoes wil niet alleen de lekkerste friet brengen voor de horeca, fastservice, evenementen en voor thuis, maar hecht ook veel waarde aan sociale aspecten. Daarom introduceerde FrietHoes eerder al het Frietje Sociaal, waarbij de koper van een frietje óók een frietje cadeau kan doen aan iemand die het net even meer nodig heeft. Sinds een jaar staat Marcel...
Lees berichtBelastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’
Belastingdienst – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...
Lees berichtAantal faillissementen in september fors hoger
Analyse – Het aantal faillissementen is sinds oktober 2020 niet meer zo hoog geweest. Dat zegt de kamer van Koophandel naar aanleiding van het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over september 2022. Het aantal faillissementen van economisch actieve ondernemingen is in september een stuk hoger dan het maandgemiddelde vanaf januari 2021. Dat gemiddelde ligt op 132, terwijl in de afgelopen maand 176 ondernemingen failliet gingen, het hoogste aantal...
Lees berichtKVK: ‘Stoppers en faillissementen blijven laag in juli’
Analyse - Het aantal starters in juli 2022 is vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. Met 20.796 starters is de toename 3%. Het aantal stoppers is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2022.
Lees berichtKVK ziet forse stijging aantal starters in de horeca
Analyse – De Kamer van Koophandel (KVK) ziet een forse toename in de maand juni van het aantal starters in de horeca en logistiek. Daarnaast vlakt het aantal horecabedrijven dat, al dan niet gedwongen, stopt af.
Lees berichtKarma Kebab opent eerste vaste horecalocatie in Utrecht
Horeca – Bekendheid heeft Karma Kebab met de veelkleurige plantaardige gerechten gekregen door de deelname aan verschillende festivals. Nu krijgt het plant-based concept een eigen vaste horecalocatie. In Utrecht, in een fietsdepot aan de Kanaalweg. De vestiging in Utrecht is de eerste van de 10 vestigingen die het bedrijf de komende 2 jaar wil gaan openen.
Lees bericht