Groei bezorgformules dé ontwikkeling in food van 2021


HelloFresh behaalde een omzet van bijna twee lijard euro

Foodservice – De explosieve groei van bezorgformules voor boodschappen en maaltijden is dé ontwikkeling van 2021 in de Nederlandse foodmarkt. Dat laat de FSIN Food500 2022 zien. Het Food Service Instituut Nederland (FSIN) publiceert dit overzicht van de vijfhonderd foodbedrijven met de hoogste omzetten dit jaar voor het eerst sinds de coronapandemie.

De omzet van bedrijven in foodretail (waaronder online supermarkten, supermarkten en speciaalzaken) groeide fors. De pandemie en de bijkomende overheidsmaatregelen hebben er echter voor gezorgd dat de ondernemingen in de foodservice (waaronder klassieke horeca, cateraars en gemakszaken) vorig jaar samen minder omzet draaiden dan in de FSIN Food500 van 2019.

Het FSIN analyseerde ook welke kanalen en formules het goed doen, wat door food-ondernemers wordt gezien als de belangrijkste kansen en bedreigingen en waarin zij willen investeren. “Tijdens de coronapandemie, toen zoveel horecabedrijven getroffen werden door de maatregelen, vonden wij het niet opportuun of gepast om de Food500 samen te stellen”, aldus FSIN-directeur Inga Blokker. “Hoewel de effecten van de afgelopen twee jaar nog duidelijk zijn terug te zien in de lijst en in de analyses van dit jaar, zijn we wel blij dat we samen met ondernemingen in de voedingsbranche weer de blik op de toekomst kunnen richten.”

Top 10 snelste groeiers

De explosie in de bezorging van maaltijden, boodschappen en maaltijdpakketten is niet alleen in het straatbeeld merkbaar, maar is ook terug te zien in de top 10 snelste groeiers van het afgelopen jaar. Die top 10 wordt aangevoerd door Uber EATS en Deliveroo, met kort daarachter de twee bezorgdiensten van SPAR en PLUS, maaltijden- en maaltijdboxen-bezorger Uitgekookt en websuper Picnic. De drie opvallendste binnenkomers qua omzet in de FSIN Food500 (Crisp, Flink en Gorillas) zijn allen bezorgformules. HelloFresh, dat als enige huidige bezorger van maaltijdboxen in de vorige FSIN Food500 stond, heeft in de nieuwste editie gezelschap gekregen van Marley Spoon, Ekomenu en Boerschappen. De totale omzet van maaltijdboxaanbieders in de Food500 is in de tussentijd verdrievoudigd.

Maaltijdbezorging verdubbelt tussen nu en 2030

Bezorgers van boodschappen en maaltijdboxen boekten in 2021 gezamenlijk een omzet van 3,9 miljard euro, een toename van maar liefst 278,6 procent ten opzichte van de vorige uitgave van de FSIN Food500. Supermarkten waren in 2021 ondanks de sterke groei van online supermarkten zoals Picnic en Crisp nog dominant in de bezorging van online bestelde boodschappen. Het (voorlopige) einde van de meeste coronamaatregelen van de overheid betekent allerminst een eind aan de groei in de maaltijdbezorging. Die markt zal tussen nu en 2030 naar verwachting verdubbelen. Ook voor de klassieke horeca ligt daarin een belangrijke kans. Veel gevestigde foodbedrijven spelen in op de veranderende markt door in bezorging te stappen. Zo mag franchiseketen Bakker Bart zich inmiddels ’s lands grootste lunchbezorger noemen. Aan de onstuimige groei van flitsbezorgdiensten lijkt een eind te komen. Gorillas en Getir lieten recentelijk al weten veel mensen te ontslaan. Eerstgenoemde gaf ook aan zich op winstgevendheid te willen richten in plaats van op groei.

Koek is groter geworden

De FSIN Food 500 omvat dit jaar met een omzet van 49,9 miljard euro bijna 86 procent van de totale Nederlandse foodmarkt. De totale omzet van de bedrijven in de Food500 is daarmee flink hoger dan de 45,7 miljard euro jaaromzet van alle bedrijven in de Food500 2019 (met omzetten over 2018). Hoewel de spreekwoordelijke koek dus groter is geworden, profiteert alleen de foodretail, die zijn jaaromzet zag stijgen van 35,3 miljard euro in 2018 naar 51,5 miljard euro in 2021. De foodservicebranche, waar ook klassieke horeca onder valt, zag zijn 10,4 miljard euro omzet uit 2018 dalen naar 8,4 miljard euro in 2021. In 2018 draaide de foodretail zo’n 4,5 keer meer omzet dan de foodservice. Afgelopen jaar is dat toegenomen naar vijf keer zoveel.

Bron: FSIN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Nederlander legt steeds vaker groente op de barbecue

Onderzoek - Meer dan één derde (39%) van de Nederlanders geeft aan meer te barbecueën in vergelijking met voorgaande jaren. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren ligt er nu steeds vaker groente op de bbq. Bijna een kwart (24%) van de Nederlanders is met minder vlees gaan barbecueën, zo blijkt uit recent onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh.

Lees bericht

ABN AMRO ziet forse groei flitsbezorgers stagneren

Analyse – De flitsbezorgers die sinds begin 2021 de boodschappen razendsnel thuisbezorgen bij de Nederlandse consument, zien hun onstuimige groei nu afvlakken. Mede als gevolg van de lockdowns zagen Gorillas, Getir, Zapp en Flink sinds de tweede helft van vorig jaar hun omzet exploderen, maar nu alle winkels en restaurants weer open zijn, stagneert de groei. Dat signaleert ABN AMRO in een...

Lees bericht


“Met of zonder? Wordt straks de vraag aan de bar”

Horeca – Als het aan managing director Hans Böhm van Heineken ligt wordt het straks heel gewoon om bij het bestellen van een biertje de vraag te krijgen ‘met of zonder?’. De vraag naar alcoholhoudend of alcoholvrij moet volgens de topman net zo normaal worden als het bestellen van een frietje met of zonder.

Lees bericht

Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid