Grote zorgen bij Veneca over gevolgen coronavirus


Zorgmedewerkers aan de lunch bij het AMC in Amsterdam / Foto bij: Albron

Cateraars- De Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor contractcateringbedrijven. De vereniging steunt de genomen kabinetsmaatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en maakt ook duidelijk dat alle aangesloten leden zich ten volle blijven inzetten om werkend Nederland te kunnen blijven faciliteren.

De maatregelen betekenen wel dat de leden worden geconfronteerd met ernstig omzetverlies oplopend tot wel 80%. Evenementen zijn afgelast, vliegtuigen vliegen niet of nauwelijks en bedrijven, hogescholen en Universiteiten sloten in de afgelopen week al de deuren. Gisteren kwamen daarbij de extra maatregelen dat openbare eet- en drinkgelegenheden dicht gingen. Veneca doet een dringende oproep aan het kabinet om snel adequate maatregelen te nemen om de negatieve economische gevolgen voor contractcateringbedrijven te beperken.

Vitale sectoren

“Wij zijn zeer gecommitteerd om in deze moeilijke omstandigheden zorgprofessionals en iedere werkende in de vitale infrastructuur van eten en drinken te kunnen blijven voorzien”, aldus voorzitter Kees van der Waaij van Veneca. “Ziekenhuizen, zorginstellingen, gevangenissen maar ook distributiecentra, politiekantoren en industriële installaties moeten blijven draaien. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid voor zowel onze bedrijven, opdrachtgevers als overheden.” De cateraars hebben in deze rol alle voorzorgmaatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan en ter bescherming van de eigen medewerkers. Zo zijn de lunchuitgiften in kleinere, gespreide groepen om beperking van sociale contacten tot een minimum te beperken en worden afhaallunches en bezorgservices ingezet.

Werktijdverkorting en noodfonds

Om de gevolgen van het virus organisatorisch ook het hoofd te kunnen bieden, wil Veneca dat de regels voor arbeidstijdverkorting snel en adequate worden ingezet. De regels moeten zonder al te veel administratie lasten moeten worden geregeld en ook zou de wachttijd van twee weken buiten werking moeten worden gesteld. Ook zou de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), met de regel dat een oproepkracht 4 dagen van te voren moet worden opgeroepen, tijdelijk opgeschort moeten worden.

Veneca wijst er op dat cateringmedewerkers niet thuis kunnen werken en dat de marges waarmee cateraars werken smal zijn. De huidige maatregelen zorgen momenteel voor een enorme verliespost. De organisatie sluit zich daarom aan bij de oproep van andere brancheverenigingen aan het kabinet om het Nederlandse bedrijfsleven goed te ondersteunen. Belangrijk is dat steunmaatregelen voor alle ondernemingen snel toegankelijk en goed toepasbaar zijn. “Juist nu moeten procedures en administratieve rompslomp zoveel mogelijk beperkt worden”, aldus Van der Waaij.

Bron: Veneca/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass tekent definitieve overname van Maison van den Boer

Overname – Compass Group laat weten dat maandag de definitieve overeenkomst is getekend voor de overname van Maison van den Boer, een toonaangevende Nederlandse cateraar in het Sport- Leisure & Event segment. De aankondiging van de overname was in juni dit jaar al gedaan. De overname versterkt de positie van Compass Group als één van de grootste cateraars in Nederland.

Lees bericht


Oud Veneca-voorzitter Kees van der Waaij overleden

Persoonlijk - Voormalig Unilever-topman en oud Veneca-voorzitter Kees van der Waaij is op 71-jarige leeftijd overleden. Van der Waaij was van 2001 tot 2011 voorzitter van de raad van bestuur van het levensmiddelenconcern en van 2013 tot vorig jaar december lid van de Raad van Commissarissen en ook voorzitter van Veneca, de brancheorganisatie voor cateringbedrijven.

Lees bericht

Nieuwe cao catering met ruimte voor hospitality

Catering  - Vakbonden CNV Vakmensen, FNV Catering en De Unie en werkgeversorganisaties VENECA en VOCC hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een cao voor de catering en de inflight-medewerkers met ruimte voor hospitality voor de komende twee jaar. De nieuwe cao heeft de ingangsdatum van 1 april 2022.

Lees bericht

Rotterdamse New Fork experimenteert met smart catering

Catering - Dat werknemers na de coronapandemie deels thuis blijven werken - het hybride werken - en bedrijven minder kantoorruimte aanhouden, heeft een enorme impact op bedrijfskantines en bedrijfscatering. Daarom experimenteert het Rotterdamse New Fork sinds deze week met een nieuwe en slimme cateringpropositie: New Fork pick-up points, waar thuiswerkers vanaf elke plek in Rotterdam op maximaal 15 minuten loopafstand hun...

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid