Grote zorgen bij Veneca over gevolgen coronavirus


Zorgmedewerkers aan de lunch bij het AMC in Amsterdam / Foto bij: Albron

Cateraars- De Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor contractcateringbedrijven. De vereniging steunt de genomen kabinetsmaatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en maakt ook duidelijk dat alle aangesloten leden zich ten volle blijven inzetten om werkend Nederland te kunnen blijven faciliteren.

De maatregelen betekenen wel dat de leden worden geconfronteerd met ernstig omzetverlies oplopend tot wel 80%. Evenementen zijn afgelast, vliegtuigen vliegen niet of nauwelijks en bedrijven, hogescholen en Universiteiten sloten in de afgelopen week al de deuren. Gisteren kwamen daarbij de extra maatregelen dat openbare eet- en drinkgelegenheden dicht gingen. Veneca doet een dringende oproep aan het kabinet om snel adequate maatregelen te nemen om de negatieve economische gevolgen voor contractcateringbedrijven te beperken.

Vitale sectoren

“Wij zijn zeer gecommitteerd om in deze moeilijke omstandigheden zorgprofessionals en iedere werkende in de vitale infrastructuur van eten en drinken te kunnen blijven voorzien”, aldus voorzitter Kees van der Waaij van Veneca. “Ziekenhuizen, zorginstellingen, gevangenissen maar ook distributiecentra, politiekantoren en industriële installaties moeten blijven draaien. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid voor zowel onze bedrijven, opdrachtgevers als overheden.” De cateraars hebben in deze rol alle voorzorgmaatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan en ter bescherming van de eigen medewerkers. Zo zijn de lunchuitgiften in kleinere, gespreide groepen om beperking van sociale contacten tot een minimum te beperken en worden afhaallunches en bezorgservices ingezet.

Werktijdverkorting en noodfonds

Om de gevolgen van het virus organisatorisch ook het hoofd te kunnen bieden, wil Veneca dat de regels voor arbeidstijdverkorting snel en adequate worden ingezet. De regels moeten zonder al te veel administratie lasten moeten worden geregeld en ook zou de wachttijd van twee weken buiten werking moeten worden gesteld. Ook zou de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), met de regel dat een oproepkracht 4 dagen van te voren moet worden opgeroepen, tijdelijk opgeschort moeten worden.

Veneca wijst er op dat cateringmedewerkers niet thuis kunnen werken en dat de marges waarmee cateraars werken smal zijn. De huidige maatregelen zorgen momenteel voor een enorme verliespost. De organisatie sluit zich daarom aan bij de oproep van andere brancheverenigingen aan het kabinet om het Nederlandse bedrijfsleven goed te ondersteunen. Belangrijk is dat steunmaatregelen voor alle ondernemingen snel toegankelijk en goed toepasbaar zijn. “Juist nu moeten procedures en administratieve rompslomp zoveel mogelijk beperkt worden”, aldus Van der Waaij.

Bron: Veneca/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Cateraar CIRFOOD introduceert de Twist’d

Catering - CIRFOOD heeft als eerste bedrijfscateraar in Nederland de Twist’d aangeschaft en deze speciaal geïmporteerd. De cateraar  introduceert daarmee een smakelijk en vernieuwend tosti concept waarmee de cateraar ‘het beste van alle werelden aan de gasten kan geven’.

Lees bericht




Vitam test True Prices bij provincie Groningen

Catering – Cateraar Vitam is bij het provinciehuis in Groningen gestart met een test waarbij de echte prijs van een tweetal gerechten inzichtelijk worden gemaakt. Dit is de prijs die de gasten gewend zijn te betalen plús de milieukosten en sociale kosten. Deze zogenoemde meerkosten zijn berekend door samenwerkingspartner True Price.

Lees bericht


Cateringsector gaat voedselverspilling in kaart brengen

Catering – Elf ondernemingen in de cateringsector en twee brancheverenigingen hebben gezamenlijk besloten werk te gaan maken van voedselverspilling en starten met het in kaart brengen van de hoeveelheid voedsel dat wordt verspild. Het gaat om alle sectoren waarin de cateraars actief zijn, dus bedrijfskantines, zorginstellingen en schoolkantines.

Lees bericht

ONCE, Veneca en VOCC onderzoeken gezamenlijk belangenplatform

Catering – Een nieuwe samenwerking in hospitality noemen de verenigingen Veneca, ONCE en VOCC het plan om op 1 januari 2024 één gezamenlijk belangenplatform in te richten, waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken op (veelal andermans) locatie. Dit jaar wordt gebruikt om de samenwerking in de vorm van een federatie uit te werken, zo meldt Venenca.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid