HAK introduceert het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

Eetgedrag - Het was in december vorig jaar al aangekondigd dat groenteconservenbedrijf HAK met een intelligent groentebord zou komen. Vandaag is het zover. Het zogenaamde ‘Helpende Bord’ moet ouders steun bieden om kinderen aan het eten van meer groenten te krijgen.
In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag adviseren. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten. Door inzichten, die zijn verzameld om kinderen juist meer groente te laten eten, toe te passen in het ontwerp van het bord, moet in die situatie verandering komen.
Want met servies gaat zo’n veranderingsproces eenvoudiger. Dat is ook de mening van dr. Betina Piqueras Fiszman onderzoeker aan Wageningen University & Research (WUR), die hiernaar onderzoek heeft gedaan: “Voor we een hap genomen hebben, hebben we al ‘geproefd’ met onze ogen. Hoe we ons eten presenteren, heeft een grote invloed op onze eetbeleving en ook op hoeveel we er uiteindelijk van eten.”
Nudgingtechnieken
Het 'Helpende Bord' lijkt zo op het oog op een normaal bord, maar is dat toch niet. Het is weliswaar gemaakt van keramiek, vrijwel wit van kleur en rond, maar er zitten allerlei subtiele nudgingtechnieken in verwerkt waaronder een verdieping die speciaal voor de groenten bestemd is. Het kind wordt zo zintuigelijk op het verkeerde been gezet en verleid meer groenten te eten dan anders.
Delboeuf-illusie
Het bord is ontworpen op basis van enkele wetenschappelijke inzichten, zoals de grootte van het bord, waardoor de hoeveelheid groente kleiner lijkt dan er feitelijk ligt; vanwege de witte kleur, spiegelen kinderen zich meer en beter aan de ouders, waardoor kinderen het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgen; en omdat er geen verhoogde en gekleurde rand zit op het bord wordt de portiegrootte verhoudingsgewijs kleiner en beter behapbaar. Volgens HAK wordt dit effect ook wel de Delboeuf-illusie genoemd.
Met de presentatie van het intelligente bord stopt HAK niet. Het bedrijf gaat nog verder onderzoeken wat de gebruikservaringen zijn bij consumenten. Nicole Freid, directeur Marketing en Innovatie van HAK, hoopt dat ouders samen met hun kinderen simpelweg met het Helpende Bord aan de slag gaan: "We kunnen niet garanderen dat het voor iedereen werkt, maar vrijwel alle gezinnen die het bord bij hun kinderen hebben getest waren positief.”
Bron: HAK/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Succesvolle test HelloFresh en WUR met houdbaarheidsmeter ‘Keep-it’
Onderzoek - Maaltijdboxleverancier HelloFresh en Wageningen University & Research (WUR) hebben samen een test gedaan naar de effecten van de Keep-it-houdbaarheidsindicator. Deze indicator geeft op de verpakking weer tot wanneer je een vers product kunt blijven gebruiken. Zodoende hoeft de consument minder vaak eten weg te gooien.
Lees bericht‘Wetgeving staat verwaarden reststromen vaak in de weg’
Politiek – Om voedselverspilling te kunnen halveren voor 2030, moet – Europese - wetgeving veranderen. De Nederlandse Stichting Samen Tegen Voedselverspilling doet daarom de oproep om de spelregels rondom reststromen te veranderen, zodat het verwaarden van die reststromen eenvoudiger wordt.
Lees berichtBouw Upfield Food Science Center gestart
Bouw – De bouw van het nieuwe Upfield Food Science Centre is gestart. De producent van plantaardige margarines, spreads en kaas bouwt in Wageningen een ultramodern onderzoekscentrum. Onlangs werd de eerste paal geslagen.
Lees berichtHak pleit voor ‘groene revolutie’ in voedselketen
Duurzaam - Groentefabrikant Hak pleit voor vergaande veranderingen in de voedselketen. In een paginagrote advertentie in de krant werd deze week opgeroepen om meer plantaardig te gaan eten en ook meer groentesoorten van dichtbij. Plantaardig en lokaal moet het ‘Groene Normaal’ worden, volgens Timo Hoogeboom, CEO van Hak.
Lees berichtVoedselverspilling Nederlandse supers inzichtelijk gemaakt
Supermarkten - Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden, wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel, uitgedrukt in kilogrammen, komt niet bij de consument terecht. Hiermee is voor het eerst de voedselverspilling van supermarkten inzichtelijk gemaakt.
Lees berichtPeter van Halder Grootverbruik wordt HAK Fresh
Foodservice - Verse groentespecialist Peter van Halder uit Den Bosch, sinds 2017 onderdeel van HAK, gaat met ingang van 1 januari 2020 de naam veranderen in HAK Fresh. Het bedrijf, dat klanten heeft in de grootverbruik-, out of home- en retailkanalen, ziet de naamsverandering als een logische stap in een proces van innovatie en conceptontwikkeling, zoals die de afgelopen twee jaar heeft plaats...
Lees bericht