HAK test teelt kidneybonen op Nederlandse grond


Initiatief - Groentefabrikant HAK heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond. De exotische bonensoort  blijkt goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen. De proef maakt onderdeel uit van een reeks tests die de groentefabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil het bedrijf nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren.  Veel bonensoorten gedijen voornamelijk in een landklimaat en hebben in Nederland meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Voor de kidneyboon gaat dit echter niet op, zo blijkt uit de eerste proeven van de groentefabrikant. HAK wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op deze manier kan de groentefabrikant de kwaliteit maximaal bewaken. Bovendien maken de groenten op deze manier minder kilometers van grond tot consument, wat duurzamer is. Op dit moment komt ruim 70% van de groenten van HAK uit de buurt van Giessen. Alleen voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld, of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, maakt de groentefabrikant uitzonderingen Bron: HAK Initiatief - Groentefabrikant HAK heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond. De exotische bonensoort  blijkt goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen. De proef maakt onderdeel uit van een reeks tests die de groentefabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil het bedrijf nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren.  Veel bonensoorten gedijen voornamelijk in een landklimaat en hebben in Nederland meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Voor de kidneyboon gaat dit echter niet op, zo blijkt uit de eerste proeven van de groentefabrikant. HAK wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op deze manier kan de groentefabrikant de kwaliteit maximaal bewaken. Bovendien maken de groenten op deze manier minder kilometers van grond tot consument, wat duurzamer is. Op dit moment komt ruim 70% van de groenten van HAK uit de buurt van Giessen. Alleen voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld, of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, maakt de groentefabrikant uitzonderingen Bron: HAK

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid