Havenstad verdient een eigen kaas: De Rotterdamsche Oude


De 'overjarige' 100 weken gerijpte kaas van de Rotterdamsche Oude is een pittig kaas met een lange nasmaak

Introductie - De Rotterdamsche Oude, het eerste Rotterdamse kaasmerk, presenteert een selectie robuuste kazen, geschikt voor bij de borrel. De kazen uit de havenstad hebben de tijd gekregen om te rijpen zodat de smaken en aroma's maximaal tot ontwikkeling zijn gekomen.

Van een 36, 55 en 100 weken gerijpte oude en overjarige kaas, tot een 28 weken gerijpte oude geitenkaas. De kazen van De Rotterdamsche Oude hebben verschillende prijzen gewonnen. De 55 weken gerijpte kaas werd in 2020 bekroond met goud bij de Gouda Cheese Awards. Een stad als Rotterdam verdient zijn eigen kaas, een robuuste kaas die past bij het karakter van Rotterdam. Dat vond ook een groepje Rotterdamse ondernemers, die De Rotterdamse Oude oprichtte voor de kaas uit de Maaststad.

Verschillende smaken

De smaken van de verschillende De Rotterdamsche Oude kazen passen goed op een kaasplank. Zo heeft de 'overjarige' 100 weken gerijpte kaas een pittig en - net als goede wijn - lange nasmaak. De kaas bevat veel rijpingskristallen die zorgen voor de bekende ronde en volle smaak. De 36 weken gerijpte kaas heeft lichte kristalvorming, is vol en romig en heeft een subtiel notig aroma. Ook de 55 weken gerijpte oude kaas en de 28 weken gerijpte geitenkaas hebben hun eigen specifieke smaak. Kaasmeester Gert Roseboom, verantwoordelijk voor de smaak en kwaliteit van de kazen: “Ik keur de verschillende kazen door de kaas door te snijden en te beoordelen op de aanwezigheid van zoutkristallen, op het typisch zoetje, smeuïgheid, een rond mondgevoel en een volle smaak. Ook kijk ik naar de oogjes, de gaatjes in de kaas. Ik wil ongeveer 10 tot 12 oogjes zien als ik de kaas doorsnij. Een kaas zonder ogen, is geen De Rotterdamsche Oude kwaliteit.”

Bron: De Rotterdamse Oude/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid