Heineken topman De Ridder haalt fel uit over accijnsverhoging


Horeca – Heineken topman Philip de Ridder heeft ongekend fel uitgehaald naar de regering over het verder verhogen van de accijnzen van bier en wijn. Niet alleen in de grensstreken leiden de verhogingen tot een slagveld, maar ook voor het westelijk deel van Nederland wordt het steeds interessanter te tanken en de boodschappen te doen over de grens. De Ridder meldt in de Telegraaf dat Duitsland steeds dichterbij komt te liggen. Met de aangekondigde accijnsverhoging per 1 januari 2014 wordt het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland voor bier, wijn en sterke drank weer een stukje groter, zo geeft hij aan. Maar daarnaast kunnen er vanaf die datum meer boodschappen worden gedaan, omdat in Nederland ook de mineraalwaters, vruchtensappen en frisdranken extra worden belast. Voor tabak, tanken en gedestilleerd was het al bijzonder interessant om de auto de grens over te sturen. Lag de grens om in Duitsland te gaan shoppen eerder in de buurt van Utrecht, nu wordt het ook vanuit Amsterdam de moeite waard, zo laat hij weten. De Telegraaf maakt aan de hand van cijfers die zij hebben gekregen van het Ministerie van Financiën duidelijk dat – hoewel de accijnzen al eerder met 10 procent zijn verhoogd – de opbrengt maar met 4 procent is gestegen. Belangenorganisaties vanuit de tabak, petrol en biersector hebben er al eerder op gewezen dat de gerealiseerde opbrengsten, ver achter blijven bij de eerdere inschattingen van het ministerie. Los van de gederfde belastingen, hebben de accijnsverhogingen een enorm effect op de werkgelegenheid. Tientallen slijters zijn al over de kop in de grensstreek of hebben hun personeel moeten ontslaan. Ook bij de pomphouders zijn veel medewerkers ontslagen. De brancheverenigingen hebben zich daarom aan alle kanten gemobiliseerd om de plannen van het kabinet tegen te houden. Alleen al de ondertekening van een petitie van de bierbrouwers die binnenkort aan staatssecretaris Weekers wordt aangeboden, heeft al 60.000 handtekeningen binnen. Bron: Telegraaf/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid