Helft Nederlanders gaat wel eens alleen uit eten
Onderzoek – Iets meer dan de helft (51%) van de Nederlanders bezoekt wel eens alleen een restaurant om te lunchen of te dineren. De andere helft (49%) doet dit liever in gezelschap. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij 1.000 Nederlandse consumenten door kassa- en betaalplatform Lightspeed.
De redenen waarom Nederlanders alleen uit eten gaan, zijn verschillend. Zo doet één op de drie (29%) dit uit ontspanning en om tijd voor zichzelf te nemen. Een kwart (24%) gaat alleen omdat ze aan het reizen zijn voor werk, een op de vijf (20%) als het gaat om een lunch op werk en zeventien procent geeft aan het leuk te vinden om alleen een restaurant te bezoeken. Maar er is ook een groep die alleen gaat om nieuwe plekken uit te proberen. Deze groep restaurantliefhebbers is 14% groot. Aan solo-dining procent vooral omdat het makkelijker is om een tafel voor één te kunnen krijgen bij een populair restaurant.
Mensen kijken
Net meer dan de helft (51%) kijkt graag naar andere mensen als ze alleen in een restaurant zitten en bijna twee op de vijf (39%) vindt het heerlijk om zich te begeven in rust en stilte. Ook wordt de smartphone of laptop er vaak bij gepakt om mails te lezen of te beantwoorden (30%). Meer dan een kwart (26%) scrolt door Instagram of Facebook, achttien procent kijkt naar TikTok-video’s en negen procent luistert naar een podcast. Ook laat 23 procent weten dat ze, zodra ze alleen uit eten zijn, een nieuw gerecht van de menukaart kiezen als ze deze nog niet eerder geprobeerd hebben. Daarnaast zegt veertien procent een restaurant alleen te bezoeken om nieuwe mensen te ontmoeten en connecties te maken.
Bron: Lightspeed/@FoodCicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Italiaanse restaurants blijven populair bij Nederlanders
Onderzoek – Ondanks een lichte daling in het aantal Italiaanse restaurants in Nederland, blijft de ‘Romeinse keuken’ onverminderd populair. Dat komt vooral omdat de pizzaketens als NY Pizza en Domino’s fors blijven groeien. Dit blijkt uit een analyse van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners over de Italiaanse restaurants.
Lees berichtHaags toprestaurant Waterproef sluit de deuren
Restaurant - Toprestaurant Waterproef in Den Haag is gesloten. Het aan de Scheveningse Tweede Binnenhaven gelegen restaurant van Yves van Westreenen was zaterdag 24 augustus voor het laatst geopend. De sluiting is vrijwillig, de eigenaar zoekt opvolging.
Lees berichtJumbo en Vermaat aandeelhouders joint venture La Place
Formulenieuws - Het voornemen van La Place om als zelfstandige organisatie verder te gaan en daarmee geen onderdeel meer te zijn van Jumbo, zoals begin juni bekend gemaakt, is per eind augustus definitief. Jumbo en Vermaat worden de aandeelhouders in de joint venture.
Lees berichtValk Versmarkt in Voorschoten gaat vernieuwen
Versmarkt – De Versmarkt van Van der Valk in Voorschoten bestaat tien jaar. Reden voor het hotelbedrijf de versmarkt te gaan verbouwen. Begin volgend jaar gaat de locatie daarom dicht.
Lees berichtGrote prijsverschillen in een ‘diner voor 2’ binnen Europa
Analyse – Wat kost een avondje uit eten gaan in Europa? Ferrygogo zocht het uit en kwam tot de ontdekking dat Portugal, Spanje en Griekenland in Europa voordelig zijn. Voor een driegangendiner voor twee personen ben je in Zwitserland en Denemarken het meest kwijt.
Lees berichtRestaurant Beluga Maastricht gered van faillissement
Horeca - Restaurant Beluga Loves You in Maastricht heeft een dreigend faillissement afgewend. Het sterrenrestaurant verkeerde in zwaar financieel weer door tegenslagen als gevolg van lockdowns, wateroverlast en brand. Het restaurant heeft een akkoord bereikt met alle crediteuren en een nieuwe partner gevonden in de Limburgse horecaondernemer Danny Deng.
Lees bericht