‘Helft van startende ondernemers ziet graag af van btw-aangifte’


Foto bij: Belastingdienst

Belastingdienst - Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept deze ondernemers op om te kijken of de regeling iets voor hen is.

Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld. Ondernemers met een structurele jaaromzet van €20.000 of minder kunnen zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn ze minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw. Tenzij hun jaaromzet boven de €20.000 komt.

Of deelname interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst: “Als KOR-deelnemer breng je geen btw in rekening en hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar je mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting. Als jij de komende drie jaar veel investeringen gaat doen, is deelname minder gunstig. Ook is het goed om te kijken naar je klantenkring. Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen.”

Voor ondernemers die twijfelen of ze aan de omzetgrens voldoen, ontwikkelde de Belastingdienst het hulpmiddel ‘Kan ik gebruikmaken van de kleineondernemersregeling’. Hoogerheijde: “Ga hierbij uit van een regulier jaar en geen coronajaar waarin je wellicht een lagere omzet had dan normaal. Als je de omzetgrens van €20.000 namelijk overschrijdt, moet je je afmelden voor de regeling. Dan gelden meteen de reguliere btw-regels en kun je je de komende drie jaar niet meer aanmelden voor de KOR. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt voor jezelf en op het juiste moment instapt.”

Hulp bij het maken van een keuze is te vinden bij de Belastingdienst. Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan de KOR, moet het aanmeldformulier uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit formulier vind je op belastingdienst.nl/kor.

Bron: Belastingdienst

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Belastingdienst geeft horecaondernemers tips voor aangifte

Belastingdienst – De Belastingdienst wil de komende tijd horecaondernemers helpen bij het opstellen van de aangifte inkomensbelasting. De komende periode doen ruim 1,5 miljoen ondernemers aangifte inkomstenbelasting over 2020. Zo’n 450.000 van hen vullen de belastingaangifte zelf in via Mijn Belastingdienst.

Lees bericht


Belastingdienst informeert zzp-ers in de horeca over zelfstandigenaftrek

Belastingaangifte – De Belastingdienst heeft extra hulpteksten in de online aangifte toegevoegd, om ondernemers in de horecabranche die zelf aangifte doen te helpen bij het juist en volledig invullen van het winstgedeelte. Hierin wordt vooral aandacht gevraagd voor het vooraf checken op het recht op zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst raadt hiervoor het gebruik van de OndernemersCheck aan.

Lees bericht

Belastingdienst geeft (zomer)tips voor de btw-aangifte

Zakelijk  – Ondernemers vergeten tijdens  de vakantieperiode soms tijdig hun belastingaangifte te doen. Dat signaleert althans de belastingdienst. Met name startende ondernemers realiseren zich te laat dat zij uiterlijk woensdag 31 juli de btw-aangifte en -betaling over het tweede kwartaal moeten indienen. Via de ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ wil de belastingdienst startende, maar ook al langer opererende, ondernemers, behulpzaam zijn met vragen...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid