‘Helft van startende ondernemers ziet graag af van btw-aangifte’


Belastingdienst - Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept deze ondernemers op om te kijken of de regeling iets voor hen is.

Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld. Ondernemers met een structurele jaaromzet van €20.000 of minder kunnen zich aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn ze minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw. Tenzij hun jaaromzet boven de €20.000 komt.

Of deelname interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst: “Als KOR-deelnemer breng je geen btw in rekening en hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar je mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting. Als jij de komende drie jaar veel investeringen gaat doen, is deelname minder gunstig. Ook is het goed om te kijken naar je klantenkring. Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen.”

Voor ondernemers die twijfelen of ze aan de omzetgrens voldoen, ontwikkelde de Belastingdienst het hulpmiddel ‘Kan ik gebruikmaken van de kleineondernemersregeling’. Hoogerheijde: “Ga hierbij uit van een regulier jaar en geen coronajaar waarin je wellicht een lagere omzet had dan normaal. Als je de omzetgrens van €20.000 namelijk overschrijdt, moet je je afmelden voor de regeling. Dan gelden meteen de reguliere btw-regels en kun je je de komende drie jaar niet meer aanmelden voor de KOR. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt voor jezelf en op het juiste moment instapt.”

Hulp bij het maken van een keuze is te vinden bij de Belastingdienst. Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan de KOR, moet het aanmeldformulier uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit formulier vind je op belastingdienst.nl/kor.

Bron: Belastingdienst

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Belastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’

Belastingdienst  – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...

Lees bericht


© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid