Het blijft druk met Nederlanders in Antwerpen


Volle terrassen in Antwerpen

Analyse - Het blijft druk in Antwerpen; ook op maandag zijn er weer veel Nederlanders de grens overgetrokken om bij onze zuiderburen inkopen te doen en uit eten te gaan. Dit ondanks het negatieve advies vanuit politiek Nederland.

Het is frustrerend voor veel Nederlandse ondernemers om te zien dat in België de winkels en restaurants open zijn, terwijl Nederland in een lockdown zit. Mede door de vakantiedagen rondom Kerst en Nieuwjaar zijn veel Nederlanders op zoek naar afleiding en die wordt gevonden bij onze ooster- en zuiderburen. Als dan ook nog eens de uitverkoop begint in België en de terrassen allemaal open zijn, is er voor veel Nederlanders geen reden om thuis te blijven. De Belgische winkelcentra worden zelfs zo massaal bezocht, dat er extra treinen moeten worden ingezet. En ook het aantal Nederlanders dat blijft overnachten groeit.

Toch voelen veel Nederlanders zich ook schuldig en willen zij niet allemaal met naam en toenaam in de media. Bang op reacties vanuit het thuisfront blijkt dan vaak niet eens de belangrijkste reden te zijn, maar meer de schaamte over het eigen gedrag. Het past voor veel mensen niet in de bestrijding van de pandemie en zorgt bij velen ook voor een knagend geweten. En dat laatste is opmerkelijk, want als iets niet goed voelt, doe je het niet zou je zeggen.

Politiek is er zelfs nog iets anders aan de hand. Toen de Belgen aan het begin van de pandemie in een lockdown gingen en de Nederlandse horeca nog open was, stroomden de Zeeuwse eilanden vol met Belgen. Politiek Den Haag haastte zich toen om ook de horecavoorzieningen in Zeeland te sluiten. Grensoverschrijdend verkeer in coronatijd moest immers worden voorkomen. Een beslissing die goed paste binnen de Europese gedachte en ook een bepaalde mate van internationale solidariteit kende. Maar waarom is daar nu dan geen sprake van en waarom heeft in Den Haag niemand de telefoon gepakt om een Belgische, of Duitse collega-minister te vragen of er niet wat meer solidariteit kan worden getoond? Soevereiniteit van een land is een belangrijk goed als het gaat om eigen maatregelen, maar Europese gelijkschakeling in een pandemiebestrijding hoeft daar niet haaks op te staan.

Bron:@FoodClicks

Horeca kan veilig open vanaf woensdag 26 januari volgens Horeca Alliantie

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Studenten organiseren Colourfull Lunch voor de horeca

Actie – Studenten van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland hebben met een lunch aandacht gevraagd voor de problemen in de horeca. Met de Colourfull Lunch wilden zij de aandacht vestigen op het werken in de horeca in het algemeen en het tekort aan personeel en de horeca-opleidingen in het bijzonder.

Lees bericht


KHN wil deze week duidelijkheid heropening horeca

Heropening - Nu er steeds meer geluiden komen vanuit gemeenten en maatschappij over de mogelijkheden de horeca te heropenen, roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet op om nog deze week de horecasector duidelijkheid te geven over heropening.

Lees bericht

Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht

Horeca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid