'Hiaat' in NOW1 kan ongunstig uitpakken voor horecabedrijven

Steunmaatregel - Een hiaat in de steunmaatregel NOW1, pakt bij de afrekening voor veel ondernemers in de horeca zeer negatief uit. Dat signaleert de Horeca Alliantie. De groep roept demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom op deze mismatch te repareren.
“Het is een ingewikkelde materie,” aldus een woordvoerder van de Horeca Alliantie, waarin de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) samenwerken. “Horecaondernemers worden het slachtoffer van de rekenmethodiek die is toegepast.” Een voorbeeld dat de horecakoepel aanvoert: “Ondernemers worden gestraft wanneer de loonsom over de periode waarover NOW1 is aangevraagd lager is uitgevallen, vergeleken met de rekenmaand die bij NOW1 wordt gehanteerd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een medewerker vrijwillig is vertrokken.”
Rekenvoorbeeld
De loonsom in januari 2020 vormt de basis voor NOW1. Op de steuntoekenning voor drie opeenvolgende maanden wordt korting toegepast, wanneer blijkt dat het totaal aan loonkosten lager ligt dan drie maal de loonsom van ‘rekenmaand’ januari 2020 (zie daarvoor het rekenvoorbeeld).
Grote gevolgen
Een daling van de loonsom pakt dus zeer negatief uit voor de hoogte van de NOW1-uitkering. De Horeca Alliantie: “De ondernemer kan er vaak weinig aan doen dat er sprake is van een loonsomdaling. In de horeca wordt veel gewerkt met een zogenoemde flexibele schil, waarbij meer of minder uren worden ingezet al naar gelang de behoefte. Hierdoor kan de loonsom van maand tot maand fluctueren.” Daarnaast kan de loonsom zijn gedaald door zaken als: een personeelslid dat met pensioen gaat of ander werk heeft gevonden.
De uiteindelijke uitkering van NOW1 valt door deze rekenmethodiek lager uit dan verwacht. Dit bedrag kan snel oplopen tot ettelijke duizenden euro’s. De Horeca Alliantie vraagt de minister de boeteregels te herzien.
Bron: Horeca Alliantie/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Fieldlabs staan wél in de planning volgens Horeca Alliantie
Corona - Fieldlabs, gedragstesten in de praktijk bij cafés, zitten nog wel degelijk in de planning. Gisteravond ontstond daarover onduidelijkheid aan de talkshowtafel van Eva Jinek bij RTL4. Toen Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, vertelde over de voorgenomen fieldlabs in haar stad, werd zij door Jinek geconfronteerd met een bericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)...
Lees berichtHoreca Alliantie spreekt met premier over lockdown-effecten
Corona - De verenigingen VCHO, NHG en ProFri, verenigd in de Horeca Alliantie, hebben gisteren samen met ONL Overleg gehad met premier Mark Rutte. Via een onlineverbinding bespraken enkele ondernemers namens de organisaties de effecten van de horecalockdown.
Lees bericht‘Laat #BlackMonday woensdag een #SunnyWednesday worden’
Demonstraties - ‘Laat #BlackMonday woensdag een #SunnyWednesday worden.’ Deze uitspraak deed Geert Wilders, fractieleider van de PVV, tijdens de protestdemonstratie van maandag in Den Haag, georganiseerd door de Horeca Alliantie. Enkele honderden horecaondernemers demonstreerden op het Malieveld voor meer steun en perspectief voor de horecabedrijven.
Lees berichtProFri wil overgangstermijn verbod 15-jarige maaltijdbezorgers
Politiek – ProFri, de belangenvereniging voor professionele frituurders, verzoekt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een overgangstermijn in te stellen voor bezorgers van 15 jaar. Gisteren werd bekend gemaakt dat het frituurspeciaalzaken, bezorgrestaurants en andere maaltijdbezorgers vanaf 1 juli niet langer is toegestaan medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging.
Lees bericht