Horeca is afgelopen 8 jaar met 6.000 locaties gegroeid


Analyse - Bijna 6.000 eet- en drinkgelegenheden zijn er de afgelopen acht jaar in Nederland bijgekomen. Ten opzichte van 2012 steeg het aantal zaken met 16 procent tot ruim 42.000. Dat blijkt uit cijfers van Datlinq in Rotterdam. Sterkste groei zit bij de koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal-/bezorgrestaurants. Deze schoten als paddenstoelen uit de grond. Slachtoffer van die ontwikkeling zijn de ouderwetse kroegen, die worden steeds schaarser. Het aantal cafés daalde de afgelopen jaren met 18 procent tot zo’n 6.100. Social dining Het horeca landschap wordt nog altijd gedomineerd door zogeheten ‘social dining’ restaurants, ofwel plekken waar je voor het diner moment naar toe gaat. Een derde van alle zaken is zo’n restaurant. Dit is ook goed terug te zien in de regionale cijfers. Wat daar opvalt is dat de stijging van de eet- en drinkgelegenheden zich voordoet in vrijwel alle gemeenten. Opvallende stijgers zijn Almere (+44%), Utrecht (+38%) en Eindhoven (+37%). Amsterdam meeste horecalocaties Koploper is Amsterdam als het gaat om het aantal horecagelegenheden. Met 4.500 vestigingen betekent dat zelfs één op de tien eet-, drink- of afhaalgelegenheden in de hoofdstad gevestigd is. Relatief gezien zijn dat de populaire strandlocaties zoals de vijf Waddeneilanden en Zandvoort. Deze plaatsen hebben afgezet tegen het aantal inwoners de grootste keuze in aantal eet- en drinkgelegenheden. Winkelleegstand De groei is deels te verklaren door het feit dat mensen vaker buiten de deur gaan eten. Maar er is ook het aspect van winkelleegstand. Steeds vaker zien met name gemeentebesturen en vastgoedontwikkelaars horeca als oplossing van de leegstand in de binnensteden. Zzp’ers Martijn de Bruin van Datlinq ziet dan ook dat het horeca landschap met name sinds 2015 flink is gestegen. Maar hij ziet ook andere oorzaken: ‘De laatste jaren zijn er ook veel bedrijfskantines verdwenen waardoor mensen bij een broodjeszaak hun lunch gaan halen. En daarnaast is het aantal zzp’ers de afgelopen jaren fors toegenomen en veel daarvan werken steeds vaker in horecagelegenheden zoals coffeebars en lunchrooms, de sterkst groeiende segmenten naast afhaal- en bezorgzaken. Ontbijt en lunch Ook De Bruin ziet de winkelleegstand als belangrijke groeifactor voor de horecagelegenheden. De Bruin: ‘Er kwamen veel winkelpanden vrij die ingevuld zijn door daghoreca zoals koffiebars of lunchrooms’. Minder sterk ziet hij de groei in avondhoreca, zoals kroegen of restaurants. De groei zit wel in de locaties die inspelen op de eetmomenten ontbijt, lunch en tussendoor. De trend naar meer buitenshuis consumptie is al langer gaande. Ook De Bruin ziet die trend aanhouden.  ‘’Vooral in de steden zullen mensen vaker buiten de deur hun ontbijt of lunch gebruiken gedreven door de jongere generaties die buitenshuis steeds meer besteden aan eten en drinken en de sterke groei van het toerisme in steden’’. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Telers en horeca proberen samen aspergeseizoen te redden

Coronacrisis – Aspergetelers vrezen dat nu de horeca is gesloten het seizoen verloren gaat. Met een gezamenlijk initiatief tussen horecabedrijven en telers willen zij kijken of zij het seizoen en de omzet nog kunnen redden. Met de lancering aspergesvandeteler.nl proberen zij te voorkomen dat de oogst verloren gaat.

Lees bericht


KHN heeft begrip voor verlenging van de horecasluiting

Horeca – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft ‘alle begrip’ voor het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen met nog eens drie weken te verlengen. Wel maakt de belangenvereniging zich grote zorgen over de financiële gevolgen. Vooral het feit dat een aantal belangrijke data, zoals het paasweekend, Koningsdag en een deel van de meivakantie in het water vallen.

Lees bericht

Horeca blijft dicht tot minstens 28 april

Coronamaatregelen – De horeca blijft gesloten tot minstens 28 april. Ook de scholen, kinderopvangcentra en sportkantines blijven gesloten. Thuiswerken en een minimale afstand tot elkaar bewaren van 1,5 meter en geen groepen groter dan drie personen, blijven, naast de sluiting, de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte, namens het kabinet dinsdagavond na het crisisoverleg bekendgemaakt.

Lees bericht


Noodloket voor coronagedupeerden is open

Coronaregeling - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis.

Lees bericht

Horecabedrijven volop actief met bezorging

Analyse – Sinds de overheidsmaatregelen van kracht zijn gegaan tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn er 43.000 horecazaken, waarvan 35.500 eetgelegenheden, gesloten voor hun gasten. Een groot gedeelte daarvan is sindsdien actief met afhaal- en bezorgdiensten. De traditionele horeca, die voorheen nog niet actief was in deze markt, ziet in die mogelijkheden een kans de zaken deels draaiende te houden.

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid