‘Horeca Alliantie vreest conflicten aan de deur‘


Horeca - Het plan om per 20 september in de horeca bij 75 bezoekers of meer per ruimte te gaan werken met toegangsbewijzen, werkt conflicten aan de deur in de hand. Dat stelt de Horeca Alliantie in een brief aan de minister van veiligheid en justitie.

Voor kleinere horecabedrijven voorziet de alliantie dat de extra maatregelen per 20 september komen te vervallen, mits er geen negatieve veranderingen komen in de coronasituatie, maar voor de grotere locaties wordt dat anders. Bij kleine horecaondernemingen zou de anderhalve meter maatregel kunnen verdwijnen, maar voor de grotere locaties is de alliantie bang dat die te maken krijgen met dezelfde regels als evenementen en voorstellingen. Dit betekent dat gasten per 20 september een toegangsbewijs moeten kunnen overleggen om te worden toegelaten. Een vaccinatiebewijs, een recente negatieve test óf een corona-herstelbewijs kunnen dienen als toegangsbewijs.

Brief aan de minister

De Horeca Alliantie, waarin de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) samenwerken, heeft in een brief aan minister van veiligheid en justitie Ferd Grapperhaus gevraagd de toegangsmaatregelen voor grotere horecabedrijven te laten vervallen als zij wèl de anderhalve meter afstand in acht blijven nemen voor hun gasten.

Onduidelijkheid

Ook het feit dat gasten vaak niet weten waar de grens ligt van 75 aanwezigen in een horecazaak, gaat zorgen voor onduidelijkheid bij de deur, zo vreest de alliantie. Gasten weten zo niet of zij een toegangsbewijs nodig hebben om binnen te komen. Ook de huidige onduidelijkheid rondom het vaccineren van eigen personeel is een probleem, vindt de belangenclub. Werkgevers mogen hun medewerkers niet verplichten zich te laten vaccineren. Maar wat betekent dat dan, zo vraagt de Horeca Alliantie zich af in de brief aan de minister. “Moet ongevaccineerd personeel in een grote horecazaak dan om de dag getest worden of geldt het hebben van een toegangsbewijs alleen voor gasten?”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



ING gematigd positief over horeca in 2025

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.

Lees bericht


Jan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X

Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.

Lees bericht


Horecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers

Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.

Lees bericht

Horeca moet scherper kijken naar logistieke kosten

Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid