‘Horeca blijft doorgroeien, maar vlakt af’


Marktcijfers - De horeca blijft in Nederland het komend jaar groeien, maar de sterkste omzetgroei is er wel vanaf. Omdat mensen meer te besteden hebben neemt het aantal overnachtingen in hotels toe en ook stijgt het aantal consumpties en de verkopen van maaltijden. Ook een aantal grote internationale evenementen zorgt voor groei en de toename in toerisme. Dat meldt ING Economisch Bureau in een nieuw vooruitzicht over de omzetontwikkelingen in de Nederlandse horeca. Het vooruitzicht voor 2020 blijft positief met een verwachte stijging van 1,5 procent, door gunstige ontwikkelingen in de koopkracht en de komst van evenementen als het Eurovisie Songfestival, het EK-voetbal  en de Formule 1. Ook de toeristengroei blijft een positief effect hebben op de horeca. Zo stijgt het aantal buitenlandse toeristen in 2020 verder tot ruim 20 miljoen. Deze groei zorgt ook voor een verdere stijging in de hotelkamerprijzen. Gebrek aan personeel Gewaarschuwd wordt wel dat krapte op de arbeidsmarkt de groei kan belemmeren. De ING meldt daarover dat zowel het gebrek aan personeel als de hogere personeelskosten de volumegroei in de sector afremmen.  Ook omdat verwacht wordt dat ondernemers de hogere kosten naar alle waarschijnlijkheid gaan doorberekenen. Meer dan 20 miljoen toeristen Het aantal buitenlandse verblijfstoeristen stijgt in 2019 naar verwachting met 7 procent. Vooral Amsterdam krijgt te maken met een verdere toestroom in het aantal toeristen. ING verwacht dat de ‘grens’ van 20 miljoen internationale toeristen hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar voor het eerst wordt geslecht. Omdat de economische vooruitzichten in de belangrijkste herkomstgebieden in Europa, Amerika en Azië positief zijn, worden ook volgend jaar meer gasten verwacht. Bron: @FoodClicks

Marktcijfers - De horeca blijft in Nederland het komend jaar groeien, maar de sterkste omzetgroei is er wel vanaf. Omdat mensen meer te besteden hebben neemt het aantal overnachtingen in hotels toe en ook stijgt het aantal consumpties en de verkopen van maaltijden. Ook een aantal grote internationale evenementen zorgt voor groei en de toename in toerisme. Dat meldt ING Economisch Bureau in een nieuw vooruitzicht over de omzetontwikkelingen in de Nederlandse horeca. Het vooruitzicht voor 2020 blijft positief met een verwachte stijging van 1,5 procent, door gunstige ontwikkelingen in de koopkracht en de komst van evenementen als het Eurovisie Songfestival, het EK-voetbal  en de Formule 1. Ook de toeristengroei blijft een positief effect hebben op de horeca. Zo stijgt het aantal buitenlandse toeristen in 2020 verder tot ruim 20 miljoen. Deze groei zorgt ook voor een verdere stijging in de hotelkamerprijzen. Gebrek aan personeel Gewaarschuwd wordt wel dat krapte op de arbeidsmarkt de groei kan belemmeren. De ING meldt daarover dat zowel het gebrek aan personeel als de hogere personeelskosten de volumegroei in de sector afremmen.  Ook omdat verwacht wordt dat ondernemers de hogere kosten naar alle waarschijnlijkheid gaan doorberekenen. Meer dan 20 miljoen toeristen Het aantal buitenlandse verblijfstoeristen stijgt in 2019 naar verwachting met 7 procent. Vooral Amsterdam krijgt te maken met een verdere toestroom in het aantal toeristen. ING verwacht dat de ‘grens’ van 20 miljoen internationale toeristen hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar voor het eerst wordt geslecht. Omdat de economische vooruitzichten in de belangrijkste herkomstgebieden in Europa, Amerika en Azië positief zijn, worden ook volgend jaar meer gasten verwacht. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



ING gematigd positief over horeca in 2025

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.

Lees bericht


Jan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X

Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.

Lees bericht


Horecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers

Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.

Lees bericht

Horeca moet scherper kijken naar logistieke kosten

Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid