Horeca krijgt per 1 juni meer ruimte van het kabinet


Horeca blijft waarschijnlijk toch gesloten, afhalen en bezorgen mag wel

Coronamaatregelen – De horeca krijgt op 1 juni weer meer ruimte. Terrassen mogen weer open tot groepen van tien personen.; in het restaurant mogen maximaal 30 personen, inclusief personeel, maar de anderhalvemeter afstand tussen personen en groepen onderling blijft wel gehandhaafd. De versoepeling van een aantal coronamaatregelen was al voor een belangrijk deel uitgelekt, maar werd vanavond door minister president Mark Rutte en minister Hugo de Jong toegelicht.

Veel brancheorganisaties en ondernemers hadden gevraagd om meer duidelijkheid en een stip aan de horizon en kregen die ook van het kabinet. In een uitvoerig toegelicht stappenplan werd de versoepeling van de maatregelen toelicht. Steeds met de nadrukkelijke waarschuwing dat de ruimte mogelijk is onder de voorwaarde dat de cijfers zich goed blijven ontwikkelingen. Want de bezetting op de ic en de zorgcapaciteit blijven uitgangspunt bij het op- en afschalen van de ruimte bij alle sectoren.

100 personen in horeca per 1 juli

De ruimte die de horeca nu krijgt zal voor veel partijen onvoldoende zijn en wellicht te laat, maar de ruimte komt er wel. En het vooruitzicht is dat per 1 juli er nog meer ruimte komt. Groepen tot dertig personen in de horeca worden dan verruimd naar 100. Daarmee is het ook weer mogelijk om bepaalde culturele zaken op te pakken. Eerder kan ook wel, namelijk per 1 juni, alleen geldt dan bezoek op reservering en met maximaal dertig personen en – uiteraard – een afstand van anderhalve meter. Ook zijn de exploitanten verplicht bij de reservering vragen te stellen over de gezondheid van de gasten. Voor veel horecaondernemers zal dat wennen zijn.

Eerste versoepelingen maandag

Maandag 11 mei volgen de eerste versoepelingen. De meeste contactberoepen mogen dan weer worden uitgevoerd. Dit betekent dat kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures, opticiens en rijinstructeurs weer aan de slag kunnen.

Campings en theaters

Campings en vakantieparken mogen vanaf 1 juli weer helemaal open, zo liet het kabinet weten. De gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen mogen dan ook weer open. Daarvoor mogen de campings en vakantieparken wel geopend zijn, maar moeten de bezoekers zelf zorgen voor toiletgelegenheid. Restaurants, bioscopen en theaters mogen vanaf die datum opschalen van dertig naar maximaal honderd personen. Ook nog steeds alleen op reservering en met voldoende tussenruimte.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Kabinet: ‘Alles kan weer open in 3 stappen’

Coronamaatregelen - Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Toch gaat het kabinet versoepelen en wel in een drietal stappen. Waarom? We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar tijdens de persconferentie dinsdagavond waarschuwde minister Ernst Kuipers wel, want het zijn grote stappen, die snel achter elkaar.

Lees bericht


‘Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca’

Politiek - Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Gezien de cijfers van de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting zou dat ook mogelijk moeten zijn. Er liggen vooral plannen op tafel om sluitingstijd van de horeca en theaters te verruimen.

Lees bericht
Horeca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid