Horeca mag bij heropening meer ruimte innemen buiten het pand


Bijna de helft van de horecalocaties bleef dicht op 1 juni

Overheid - Veel gemeenten staan horecagelegenheden toe de terrassen groter te maken ten koste van parkeerplekken of de vrije doorgang van verkeer. Bij de hernieuwde openinstelling per 1 juni hebben eet- en drinkgelegenheden meer ruimte nodig. Zo moet er tussen terrastafels een afstand van anderhalve meter zitten. Veel gemeenten en omwonenden zijn bereid hieraan mee te werken, zo blijkt uit navraag en sociale media.

Via twitter worden veel gemeenten genoemd die de bereidheid hebben om horecaondernemers tijdelijk meer ruimte te bieden voor het uitzetten van hun terras. Voor die extra ruimte wordt door de meeste gemeenten ook geen extra geld in de vorm van precariobelasting gevraagd. Zelfs in de grote steden, waar de publieke ruimte vaak beperkt is, wordt meegewerkt en krijgen ondernemers ruimte daar waar de veiligheid van verkeer en hulpdiensten het toelaten. Wie een rondgang langs de verschillende horecagelegenheden maakt, ziet dat ondernemers volop bezig zijn met het uitzetten van hun terras. Met anderhalve meter-stokken en meetlinten worden tafels en stoelen op de juiste afstand van elkaar gepositioneerd. Wat opvalt is dat alle ondernemers er serieus werk van maken. Het is alsof de sector zich realiseert welk belang eraan vast zit, dat de openstelling 1 juni om 12.00 uur ordentelijk verloopt.

Looproutes

Veel horecalocaties hebben ook goed nagedacht over looproutes in hun restaurant of terras op het moment dat mensen naar het toilet moeten. Bovendien geven ondernemers aan van plan te zijn de richtlijnen scherp na te leven. Niet vanwege een mogelijke boete, maar vanuit het verantwoordelijkheidsbesef naar eigen medewerkers en gasten.

Is er dan geen maar? Ondernemers geven wel aan dat zij vrezen dat na verloop de scherpte in naleving van de regels er bij de eigen gasten én bij henzelf afgaat. Zeker wanneer het virus minder van zich laat spreken in de vorm van een afname van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Het ziet er dus naar uit dat de horeca naast het volgen van de buitentemperaturen voor het terras, ook de coronatabellen voorlopig nog wel even blijft volgen.

Bron: @FoodClicks

Het aftellen naar opening is begonnen voor veel horecaondernemers
Een aparte looproute naar de toiletten

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid