Horeca na 1 juni meer ruimte, sportkantines pas na 1 september
_640_480_90.jpg)
Coronamaatregelen – De eet- en drinkgelegenheden mogen vanaf 1 juni om 12.00 uur weer open. Voorwaarde is dat mensen 1,5 meter afstand houden, zowel binnen als op het terras, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden. Ook maakte het kabinet bekend dat er een maximum zit aan het aantal mensen binnen, dat is maximaal dertig, exclusief eigen personeel.
Over dat laatste punt was de afgelopen dagen onduidelijkheid, maar tijdens de persconferentie van dinsdag maakte minister president Mark Rutte duidelijk dat het nu definitief exclusief personeel was.
De horeca had graag gezien dat er ruimte was gegeven aan een eerdere opening van de locaties, maar het kabinet houdt vast aan de eerder aankondiging van 1 juni. Hoewel er over de sportkantines tijdens de persconferentie niets werd gezegd is nu wel duidelijk dat die naar alle waarschijnlijkheid nog tot 1 september gesloten blijven.
Controle
Gasten die gebruik willen maken van de horeca moeten voor de zitplaatsen binnen van te voren reserveren. Ondernemers moeten controleren bij de reservering of de gasten klachtenvrij zijn voor wat betreft het coronavirus. KHN meldde al dat die controle uiteraard moeten worden nagekomen, maar dat zij nooit kunnen bestaan uit een harde controle. De belangenvereniging gaat uit van eigen verantwoordelijkheid bij de gasten. Hetzelfde geldt voor de controle of mensen tot eenzelfde gezin behoren, die bij elkaar aan een tafeltje mogen zitten op het terras.
Bioscopen
Andere maatregelen die kunnen worden versoepeld hebben betrekking op scholen, theaters, musea en bioscopen. Voor culturele instellingen als film-, theater- en concertzalen, musea, monumenten en muziekscholen gelden dezelfde voorwaarden als voor de horeca. Ook zij mogen dus 1 juni om 12.00 uur open, met de beperking van dertig bezoekers.
Scholen
Middelbare scholen mogen op 2 juni de deuren weer openen voor alle leerlingen. Ook hier moeten zowel leerlingen als docenten onderling 1,5 meter afstand houden. Op 15 juni begint het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs met het afnemen van toetsen, tentamens en het geven van praktijklessen.
Openbaar vervoer
Ook het openbaar vervoer gaat weer rijden voor mensen die noodzakelijk op pad moeten. Het is wel verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Op het niet dragen daarvan staat een boete van 95 euro. Voor de stationshoreca is dat risico niet echt motiverend om on-the-go-producten aan te bieden aan reizigers.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
YoungOnes en SVH gaan freelancers in horeca trainen
Opleiding – Freelanceplatform YoungOnes en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) werken vanaf nu samen in het trainen van duizenden freelancers die via het platform van YoungOnes in de horeca aan de slag gaan.
Lees berichtFood-startup Greenforce lanceert B2B-platform voor horeca
Platform – Food-startup Greenforce lanceert deze maand een B2B-platform waarmee ze de horeca bedienen met hun plantaardige poedermixen in grootverpakking. Het bedrijf biedt de horeca op die manier de kans om zelf te kunnen experimenteren met plantaardige poedermixen.
Lees berichtDeliveroo gaat wellicht vertrekken uit Nederland
Bezorgdienst - Deliveroo heeft woensdag bekend gemaakt dat het voorbereidingen treft om Nederland te verlaten. Het bezorgbedrijf wil zich concentreren op de markten waar het een sterkere marktpositie heeft.
Lees berichtFoodservicesector laat stevige groei zien
Analyse – De groei in foodservice zit er stevig in. Over periode 6 en 7, week 21 t/m 28, (23 mei t/m 17 juli 2022) laat de foodservicemonitor een stijging zien van respectievelijk 31% en 16,6%. Het betreft de groei in de toelevering van eten en drinken in Foodservice ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar staat het groeicijfer van periode 7 op een...
Lees berichtInzet diepvries is alternatief voor horeca bij voedselverspilling
Onderzoek – Horeca kan meer gebruik maken van diepvriesproducten in de keuken als duidelijk is dat voedselverspilling daarmee voorkomen kan worden. Met name jongeren hebben minder moeite met het feit dat horecabedrijven meer gebruik maken van diepvriesproducten als zij weten dat daarmee verspilling van voedsel wordt tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek van diepvriesfabrikant Iglo waarvoor @FoodClicks specifieke horecavragen heeft laten meelopen.
Lees berichtVernieuwde foodcourts HEMA in centrum Arnhem
Formulenieuws – Donderdag was de opening van de vernieuwde HEMA in het centrum van Arnhem. De locatie heeft de nieuwste foodcourt op de begane grond en een uitgebreid restaurant op de eerste verdieping.
Lees bericht