Horeca ‘opent’ terrassen als signaal naar de politiek


Actiedag – De Nederlandse horeca heeft op een groot aantal plaatsen in het land de terrassen uitgezet, maar hield deze gesloten voor publiek. Het ging om het afgeven van een duidelijk signaal naar de politiek. Daar waar ondernemers de terrassen wel openden voor gasten, werd niet hard opgetreden met een boete, maar met zachte hand gehandhaafd. In Klazienaveen gingen ook enkele retailers open, maar na een officiële waarschuwing gingen ook die winkels weer dicht.

De meeste ondernemers wilden met hun actie een statement maken richting de politiek dat de horeca wel veilig open kan. Veel horecaondernemers zagen in het actiemiddel ook een goede mogelijkheid om weer eens op een andere manier in contact te staan met de gasten. “Je hebt toch een ander gesprek dan die paar woorden bij het meegeven van het tasje voor de afhaal,” aldus een horecaondernemer in Veenendaal.

Begripvol

Het mooie weer zorgde voor een aardige toeloop van mensen naar de horecalocaties en ook het gesprek over de huidige coronamaatregelen kon goed worden gevoerd. Net als de reacties op de facebook-pagina’s van de horecabedrijven zijn de reacties wisselend; het merendeel van de mensen is begripvol en positief over de actie, maar er zijn ook uitschieters bij van mensen die het schandalig vinden en weinig respectvol naar mensen in de zorg en ouderen. Duidelijk is wel dat er een groeiende behoefte is bij consumenten om weer een bezoek te brengen aan het terras.

Minder angstig

Anders dan bij de vorige heropening na de lockdown zijn mensen nu ook minder angstig voor het virus, zo is de mening bij ondernemers. Bij een mogelijke heropening van de terrassen zal er dan ook minder terughoudend gereageerd worden om weer plaats te nemen aan de tafels door de consument. Minder terughoudend in ieder geval dan bij de vorige heropening van de terrassen vorig jaar op 1 juni. Toen duurde het een aantal weken voordat het publiek weer op de terrassen verscheen.

Ludieke actie

Niet overal werd meegedaan aan de actiedag om de terrassen weer te openen. In Amsterdam was het opvallend rustig en gaven sommige ondernemers zelfs aan dat Amsterdam niet meedeed aan de acties. Dat was niet waar want in Oud West waren verschillende ondernemers die zelfs mensen op het terras lieten plaatsnemen. In Veenendaal werd in overleg met de burgemeester ludiek actie gevoerd. Eetcafé Skeutje bij had het terras gevuld met aangeklede popfiguren, die de gezichten hadden opgeplakt gekregen van foto’s van de kabinetsleden. Bovendien hadden verschillende horecagelegenheden posters gemaakt en bij hun terras opgehangen, dat de locaties binnenkort te huur kwamen bij uitblijven van extra steunmaatregelen. In Breda was eerder al bekend gemaakt dat ondernemers paspoppen op de terrassen zouden laten plaatsvinden.

Effect onduidelijk

Wat het effect gaat worden van de actiedag is onduidelijk. Het gaat immers niet om de vraag of de horeca en terrassen veilig kunnen worden ingericht, maar om de vraag of de politiek toestaat of er weer meer mobiliteit mag komen van de consument.

Te veel besmettingen

Het RIVM liet vandaag al vast weten dat het met de besmettingscijfers niet goed gaat. In de afgelopen week werden meer nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld dan in de voorgaande periode. Bovendien stegen vrijwel alle reproductiegetallen van alle coronavirusvarianten. Dit betekent dat coronapatiënten gemiddeld genomen meer anderen besmetten. In dat licht bezien zal de horeca in overleg met landelijke en lokale bestuurders slimmere manieren moeten vinden om de deuren enigszins te kunnen openen.

Bron: @FoodClicks

De Karavaan in Amsterdam
Hotel de Hallen in Amsterdam
Enkele mensen buiten bij Empanadas in Amsterdam
Horecastraat in Veenendaal met actieborden 'Binnenkort te Huur'
Foto's: Terrassen mogen wellicht op 31 maart open
Empanadas in Amsterdam

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsNederlanders pinnen door corona 30% minder cash

Betaalgedrag - Nederlanders halen steeds minder vaak contant geld ‘uit de muur’. Vorig jaar werd voor gemiddeld €1.424 uit de geldautomaat gepind, terwijl dit totaalbedrag in 2019 nog €2.039 per jaar was. Belangrijke reden is corona. De daling is afgelopen maar liefst drie keer zo snel gegaan. Dit blijkt uit een analyse van Knab op basis van ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties.

Lees bericht

Just Eat Takeaway boekt 54% omzetplus, maar ook verlies

Bezorgdienst - Just Eat Takeaway, het bedrijf achter de maaltijdleverancier Thuisbezorgd, boekte vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro. Dat is 54 procent meer dan in 2019. Maar ondanks dit resultaat boekte het bezorgbedrijf een verlies van 151 miljoen euro, 31 procent meer dan in het jaar voor-corona. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaak

Lees bericht

Kabinet ziet mogelijkheden terrassen te openen op 31 maart

Coronamaatregelen – Het kabinet ziet mogelijkheden dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen. Voorwaarde is wel dat het aantal besmettingen laag wordt gehouden en dan met name het besmettingsgetal, de zogenoemde R-waarde. Als deze onder de 1 kan worden gehouden, ziet demissionair minister De Jonge wel degelijk ruimte om de horecaterrassen weer te openen. De eerst volgende datum daarvoor zou zijn 31...

Lees bericht


KHN in gesprek met kabinet over routekaart horeca

Horeca - In navolging op het gesprek van afgelopen vrijdag tussen KHN en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) initieerden minister Grapperhaus, minister De Jonge, minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer een afspraak met KHN en MKB-Nederland. In het gesprek werd ingegaan op de huidige – financiële - situatie en werd gekeken via welke route de horeca veilig open zou...

Lees bericht

Horecabedrijven voeren diverse ludieke acties in gemeenten

Actie – In verschillende gemeenten hebben horecabedrijven ludieke acties gevoerd tegen de coronamaatregelen. Zo organiseerden in Breda tientallen horecaondernemers een picknick om aandacht te vragen voor hun situatie. De actie begon om 12.05 uur omdat het voor de meeste bedrijven ‘5 over 12 is’.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid