Horeca realiseert omzetplus van 1,5% in tweede kwartaal


Marktcijfers – In het tweede kwartaal van dit jaar is de horecaomzet met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook het volume nam licht toe met 0,1 procent. Bij de eet- en drinkgelegenheden  kwam de omzet, volgens het CBS, 0.3 procent hoger uit. Forse stijger was de omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken. Daar nam de omzet met 4,3 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, nam met 1,1 procent toe. Lage groei Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het tweede kwartaal 0,3 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dat is de laagste groei in 2,5 jaar. Het is wel zo dat de omzet van eet- en drinkgelegenheden al bijna vier jaar op rij groeit. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, daalde met 0,3 procent. Opvallend was dat de omzet in kantines en bij de catering, volgens het CBS, met 1,9 procent het sterkst was. Bij de meer traditionele cafés nam de omzet voor het tweede kwartaal op rij af. Vertrouwen Als gevolg van alle ontwikkelingen, kwam het ondernemersvertrouwen in de horeca iets lager uit. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 stond dat op 7,4, maar ligt nu ruim 1 procentpunt lager dan een kwartaal eerder. Het is daarmee de laagste stand in ruim vier jaar. Personeelstekort is een van de pijnpunten. Net als vorig kwartaal blijft het aantal bedrijven dat zegt te kampen te hebben met personeelstekort stabiel op 29 procent. Het zou gaan om in totaal bijna 26.000 vacatures, een recordaantal. Toename Een ander zorgelijk punt is de sterke toename van horecagelegenheden. Sinds 2013 is dat al aan de orde. Ook die ontwikkeling zette door. In het derde kwartaal van 2019 waren er bijna 59 duizend actief, waarvan bijna 50 duizend als eet- en drinkgelegenheid. Het aantal eventcateraars steeg naar ruim 11 duizend. Dat is bijna twee keer zoveel als vijf jaar eerder. Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Help de Horeca’ levert ruim 3,7 miljoen op

Coronasteun - Ruim 80.000 waardebonnen zijn er verkocht voor de actie 'Help de Horeca'. Daarmee heeft het initiatief om de horeca te steunen in coronatijd in ruim elf weken maar liefst 3,7 miljoen euro opgeleverd. De actie is deze week geëindigd.

Lees bericht

ING verwacht nog geen volledig herstel horeca in 2021

Analyse – Volgens het Economisch Bureau van de ING stevent de horeca af op een omzetdaling van 30 tot 40% in 2020. Vooral in de maand april is de sector door een diep dal gegaan. In die maand zagen hotels het aantal gasten met 95% dalen en werd er bij restaurants en cafés 70% minder gepind. Voor eind 2021 verwacht het bureau ook nog geen volledig...

Lees bericht


Horeca en catering blij met verdere verruiming

Coronamaatregelen – Cateraars en horecabedrijven zijn blij met de verdere verruiming die vandaag is ingegaan. Per 1 juli geldt er geen limiet meer voor het aantal bezoekers per bijeenkomst.De anderhalve meter afstand is nu uitgangspunt.

Lees bericht


‘ING verwacht voor 2021 6.500 tot 10.000 faillissementen’

Analyse – ING Economisch Bureau verwacht dat door de coronacrisis het aantal faillissementen in 2021 kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Als 1,5% tot 2,5% van de bedrijven voor 2021 bankroet gaat betekent dit het faillissement voor zo’n 6.500 tot 10.000 bedrijven. In 2019 ging 0,8% van de bedrijven failliet.

Lees bericht

‘Vriesvers vlees als alternatief voor vers, zeker in opstartfase’

Horeca - Vers is in de horeca vaak favoriet. Opstarten en opschalen van de horeca wil je als ondernemer echter het liefst doen met zo min mogelijk risico op derving. Diepvries kan dan uitkomst bieden. Wie overschakelt op vriesvers van Smart Choice zal snel de voordelen zien én de klanttevredenheid behouden, is de overtuiging van Max Maassen, accountmanager Supply Solutions...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid