Horeca verbolgen over ‘sneaky’ sluitingsboodschap kabinet


Corona – Nog niet eens de boodschap zelf, maar wel de manier waarop heeft veel horecaondernemers diep getroffen: het kabinet dat dinsdag meldde geen nieuws te hebben, maar tussen neus en lippen toch de boodschap bracht dat de huidige sluitingsmaatregelen van de horeca wel eens tot december konden gaan duren.

Feitelijk werd met de boodschap van het kabinet stilletjes aangegeven dat de sluiting van de horeca voor aanvankelijk twee weken - en na evaluatie mogelijk vier weken – zo goed als zeker wordt verlengd naar acht weken. Bovendien is de kans aanwezig dat ook tijdens de kerstdagen de horecadeuren nog dicht moeten blijven. Het feit dat deze boodschap en passant werd genoemd, zette bij horecaondernemers veel kwaad bloed. Zij voelen zich door het kabinet niet serieus genomen. De aanvullende steunpakketten en de eenmalige ‘ijskast’-vergoeding voor de ingekochte voorraden wegen voor veel ondernemers niet op tegen de wijze waarop premier Rutte en minister Hugo de Jonge de boodschap meedeelden.

Draagvlak

Als het kabinet echter op zoek is naar draagvlak bij de sectoren voor de bestrijding van het coronavirus, dan zal het die sectoren ook mee moeten nemen in de plannen. En dat gebeurt niet, zo is de mening van veel ondernemers, ook op social media. Het overgrote deel van de horeca heeft zich de afgelopen maanden van z’n goede kant laten zien en de coronamaatregelen serieus genomen. Dat de sluiting van de horeca in het kader van terugdringen van de mobiliteit en het vermijden van direct contact noodzakelijk volgens het kabinet, is niet de horeca te verwijten, maar is vooral beslissing waarmee de horeca wordt geconfronteerd. Weliswaar ziet het kabinet dat ook en werd aangegeven dat de horeca het tijdens de coronaperiode zwaar te verduren heeft, maar dat laat onverlet dat ook de horecasector op zoek is naar perspectief en dus naar heldere boodschappen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

UFS en Orbisk strijden samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk gaan gezamenlijk strijden tegen voedselverspilling in de horeca. De samenwerking sluit aan bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen moet verminderen en mensen gaat helpen met de transitie naar gezondere voedingspatronen.

Lees bericht


Horeca blijft dicht, misschien begin december kleine tussenstap

Corona – ‘De cijfers zijn lager, maar nog altijd te hoog’, met die woorden maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid duidelijk dat het de goede kant opgaat, maar niet goed genoeg om de maatregelen al te veel te versoepelen. In ieder geval niet voor de horeca. Berekeningen over de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames geven aan dat er...

Lees bericht


Twee iconische Haagse horecagelegenheden bundelen krachten

Samen sterk - Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade en restaurant Waterproef slaan de handen ineen en openen vanaf vrijdag tijdelijk een tweede restaurant in het hotel. Op initiatief van Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade opent restaurant Waterproef, een begrip in de haven van Scheveningen, een tijdelijke tweede vestiging.

Lees berichtHoreca verliest met kerst 400 miljoen aan retail bij sluiting

Analyse – Als de restaurants dicht moeten blijven met de kerstdagen verliest deze horecatak rond de 400 miljoen aan omzet aan de supermarkten. 30% tot 40% daarvan (gemiddeld 35%, red.) is de inkoop eten en drinken. En bij sluiting van de horeca wordt dit gekocht in de retail. Dat is becijferd door data-analist Rien de Koning van Datlinq.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid