Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel


De Orbisk, het weeg- en registratiesysteem voor voedselafval is één van de hulpmiddelen om het afval in de keuken aan te pakken

Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.

Dit blijkt uit onderzoek in het kader van de Food Waste Challenge. Een programma, dat Rabobank in samenwerking met Wastewatchers, Hotelschool Den Haag en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert en horecaondernemers moet helpen minder voedsel te verspillen.

Hoge inkoopprijzen

De aandacht voor voedselverspilling heeft deels te maken met de hoge inkoopprijzen. Vooral hotels en restaurants zijn daardoor meer aan het kijken op welke manier zij hun marges en rendement kunnen verbeteren. Minder verspilling is er daar éen belangrijk onderdeel van, omdat de 647 miljoen euro die nu wordt verspild, 5,9% uitmaakt van de totale marktomzet.

CO2-uitstoot

Ook draagt voedselverspilling bij aan de CO2-uitstoot van de sector. In 2019 was de totale omvang van de CO2-uitstoot die gerelateerd was aan weggegooide voedselwaren 121.000 ton. Dat is in 2023 gedaald naar ruim 110.000 ton. “Het tegengaan van voedselverspilling kent alleen maar voordelen: het is goed voor de wereld en voor het kasboekje van horecaondernemers”, constateert Jos Klerx, sectormanager horeca, recreatie en toerisme bij Rabobank. “Als horecazaken hun verspilling verder terugbrengen, kunnen zij hun marges aanzienlijk verbeteren. Zeker nu de kosten voor horecaondernemers hard zijn gestegen.”

Halvering in 2030

Nederland heeft zich gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals. Onderdeel daarvan is  de doelstelling om in 2030 50% minder voedsel te verspillen. De horeca is goed op weg om deze doelstelling te behalen, maar binnen de sector zijn er ook verschillen. Vooral hotels doen het goed. Zij verspillen 17% minder ten opzichte van 2019. Restaurants hebben in dezelfde periode een reductie van 9% gerealiseerd.

Bron: Rabobank/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsGemiddelde NPS Nederlandse restaurantketens is +72

Onderzoek - De grootste restaurantketens van Nederland scoren gemiddeld een Net Promoter Score (NPS) van +72. Proeflokaal Bregje krijgt de hoogste score (+91). Het is opvallend dat drie van de vijf meest bezochte ketens een NPS krijgen die lager is dan gemiddeld. De 18- tot 34-jarigen geven gemiddeld een lagere score dan oudere bezoekers.

Lees bericht

Compass en InstockMarket schalen samenwerking op

Voedselverspilling – Compass Group, 's werelds grootste food- en servicebedrijf met de labels Eurest, ESFM, Famous Flavours, Maison van den Boer en Xandrion, wil meer werk maken van duurzaamheid en schaalt hiervoor de samenwerking met InstockMarket op.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid