Horeca volop bezig met verlagen zout in eten


Horeca - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting gaan samen werk maken van het verlagen van zout in eten. Teveel zout is slecht voor de nieren en Nederlanders eten op jaarbasis op dit moment teveel zout. Onderzoek leert dat de horecasector al bezig is met het verminderen van zout. Uit de resultaten blijkt namelijk dat 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. Het feit dat 65% van de horecaondernemers al bezig is de rem op het zoutgebruik te zetten is al bemoedigend. Gezondheid is sowieso een belangrijk thema in de horeca en veel ondernemers zijn daarom bezig het aanbod voor hun gasten gezonder te maken. Ook het bewuster omgaan met zout hoort daarbij. KHN onderzocht of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en zo ja, wat zij op dat gebied doen. Bijna 1000 horecaondernemers vulden de enquête in, waarvan 65% aangaf één of meer maatregelen te nemen om de hoeveelheid zout te verminderen. Zo geeft 43% aan zout zovel mogelijk te vervangen door andere (verse) kruiden en specerijen; 20% van de ondervraagde ondernemers zet zelfs standaard geen zoutvaatje op tafel. Gasten die wel zout willen hebben, daarom vragen. En 20% van de ondernemers kiest ook bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout. Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN is trots op de resultaten en verwacht dat de aandacht voor het verminderen van zout verder toeneemt binnen de horecabedrijven. Om extra aandacht te vragen organiseert KHN samen met de Nierstichting op 12,13 en 14 maart a.s. voor de tweede keer de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Vorig jaar was de driedaagse een succes met 3500 gasten die bij meer dan 100 restaurants genoten van een zoutbewust menu. De ambitie dit jaar is dat meer dan 200 restaurants mee doen. 6 gram per dag Ongeveer 85% van de Nederlanders eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Een te veel aan zout is slecht voor je nieren. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op 10% van de totale bevolking. Minder zout helpt nierschade voorkomen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN eist transparantie van reserveringssite The Fork

Horeca – KHN is geschrokken van een uitzending van onderzoeksprogramma Rambam van BNNVARA op 9 januari waarin werd gesteld dat de reviewcijfer van restaurants door reserveringsplatform The Fork worden gemanipuleerd. De koepelorganisatie voor horecabedrijven eist nu meer transparantie bij de beoordelingen en het verdienmodel van het platform. In de uitzending spuien veel ondernemers kritiek op de handelswijze van reserveringsplatform The Fork. Zo...

Lees bericht

Rookruimtes uiterlijk 2022 dicht van kabinet

Rookruimtes - Het kabinet wil dat rookruimten in openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven sneller worden gesloten dan eerder was afgesproken. Dit besluit is in navolging op de uitspraak van de Hoge Raad in september. Die bepaalde toen dat de rookruimten in de horeca per direct verboden waren. Eerder maakte staatssecretaris Blokhuis bekend dat vanaf 1 april 2020 wordt gestart met...

Lees bericht

Bonden en KHN bereiken akkoord over nieuwe cao voor de horeca

Horeca - KHN, CNV Vakmensen en FNV Horeca hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de horeca. De nieuwe cao gaat in per 2020 en heeft een looptijd van 1 jaar. In het resultaat zijn de mogelijkheden van de Wet arbeidsmarkt in balans opgenomen zodat via de cao de wet beter toepasbaar wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld over bepalingen rond oproepovereenkomsten...

Lees bericht

Finalisten bekend van de ‘Leukste Voetbalkroeg van Nederland’

Verkiezing - De provinciewinnaars van de ‘Leukste Voetbalkroeg van Nederland’-verkiezing zijn bekend. De drie provinciewinnaars met de meeste stemmen maken nog kans op de landelijke titel. De provinciewinnaars zijn, gesorteerd op provincienaam: Drenthe:        De Drie Paardjes uit Emmen                    Flevoland:     De Ommele uit Urk Friesland:      De Skoffel uit Heerenveen Gelderland:   Sportsbar ‘t Huys uit Arnhem Groningen:    Sportcafé Sportplein uit Veendam...

Lees bericht


Economisch belang horeca groeit hard met 60% in 10 jaar

Marktcijfers - De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde waarde (+61%) neemt ook fors toe en stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook het aantal traditionele horecazaken steeg sterk: In de afgelopen tien jaar kwamen er 5000...

Lees bericht

Foodhal met 12 units in Haagsche Bluf open

Foodhallen – De Foodhallen in Den Haag worden op 2 en 3 november officieel geopend. Afgelopen dagen werd de locatie al door verschillende partijen bezocht, waaronder een delegatie van de Haagse afdeling van KHN. Het is de derde foodhal van Den Haag, maar ook de derde locatie van eigenaar Chong Chu Chong opende eerder in 2014 de foodhallen in Amsterdam. Na enige tijd volgde...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid