Horecabedrijven volop actief met bezorging


Analyse – Sinds de overheidsmaatregelen van kracht zijn gegaan tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn er 43.000 horecazaken, waarvan 35.500 eetgelegenheden, gesloten voor hun gasten. Een groot gedeelte daarvan is sindsdien actief met afhaal- en bezorgdiensten. De traditionele horeca, die voorheen nog niet actief was in deze markt, ziet in die mogelijkheden een kans de zaken deels draaiende te houden.

Per 7 maart 2020 waren ongeveer 25% van de Nederlandse eetgelegenheden actief in de bezorgmarkt, blijkt uit cijfers van foodservice databureau Datlinq. In totaliteit zijn dat ruim 9.000 eetgelegenheden. Afhalen kon toen al bij ruim 17.000 eetgelegenheden. Op dit moment is nog minder dan 20% van de cafetaria’s en traditionele restaurants actief in bezorging dus de verwachting is dat dit percentage de komende weken snel oploopt.

Sterrenrestaurant en hotels

Sterrenrestaurants als RIJKS in Amsterdam en Monarh in Tilburg zijn direct na de maatregelen gestart met bezorging. RIJKS doet dit via bekende platformen als Deliveroo en Ubereats. Andere restaurants zoals Monarh zetten met eigen personeel een bezorgservice op. Veelal houden ze de gebieden dan beperkt om de kwaliteit van de maaltijden te kunnen waarborgen. Zo bezorgt Monarch de 4-gangen sterrendiner in Tilburg en Goirle.

Ook Van der Valk heeft ingespeeld op de ontwikkelingen en begon op de dinsdag na de afkondiging van de horecasluiting op zondag al direct met bezorging via hun platform Valkthuis. Vooralsnog zijn dat 6 hotels in onder andere Hoorn en Amersfoort.

Bezorging sterkst in steden

De meeste bezorgrestaurants bevinden zich in de grote steden, maar liefst 30% van alle restaurants die bezorgen in Nederland bevinden zich in de 4 grote steden waarvan bijna de helft in Amsterdam. Bezorging is echter niet een fenomeen wat we alleen terug zien in de grote steden aangezien in de gemeenten Diemen, Huizen en Heerhugowaard in de top 5 gemeenten staan met de hoogste bezorgdichtheid.

Bron: @Datlinq/@FoodClicks

Joris Bijdendijk opent zijn restaurant nog niet op 1 juni en wacht op 1 juli

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Coöperatie DELA introduceert nieuw horeca-assortiment

Uitvaartcatering – Coöperatie DELA laat weten dat de uitvaartorganisatie na een proefperiode bij een zestal locaties het horeca-assortiment heeft aangepast. Na de proef, die eind vorig jaar werd gehouden, wordt het nieuwe assortiment vanaf deze maand stapsgewijs bij de rest van de DELA-locaties geïntroduceerd. DELA heeft bij de samenstelling samengewerkt met partner Vermaat.

Lees bericht

FHC Formulebeheer viert landelijke meewerkdag

Formulenieuws - FHC Formulebeheer, de franchisegever van de cafetariaformules Family, Foodmaster en het scholencateringconcept VITAL, heeft haar landelijke meewerkdag gehouden. Vanuit het hoofdkantoor, van inkoop tot marketing, hebben alle medewerkers van FHC Formulebeheer zich een dag lang ingezet bij diverse vestigingen door heel het land.

Lees bericht

Younique Concepts en Vermaat bundelen de krachten aan de Amstel

Formulenieuws - Younique Concepts en Vermaat gaan samen een vernieuwde invulling geven aan de horecalocatie Amstel1. Daarmee krijgt het partnership tussen de twee bedrijven nog meer vorm.  Beide bedrijven werken al samen met de Pesca pop-ups op de Dutch Grand Prix en de TEFAF, waar Vermaat de food hospitality verzorgt.

Lees bericht



Dunkin’ lanceert ‘smartfridge koffie en donuts station’

Shopconcept – Koffie- en donutconcept Dunkin’ presenteert samen met Selecta, Alpro en Monin ‘De World of Dunkin’, een volgens het bedrijf ‘slimme verkoopoplossing met koffie, ijsdranken, Dunkin’ donuts, merchandise en andere producten’. De eerste units zijn reeds ontwikkeld en de primeur is voor Hotel Gorinchem van Van der Valk International, de belangrijkste belanghebbende in Dunkin’.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid