Horecabedrijven volop actief met bezorging


Analyse – Sinds de overheidsmaatregelen van kracht zijn gegaan tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn er 43.000 horecazaken, waarvan 35.500 eetgelegenheden, gesloten voor hun gasten. Een groot gedeelte daarvan is sindsdien actief met afhaal- en bezorgdiensten. De traditionele horeca, die voorheen nog niet actief was in deze markt, ziet in die mogelijkheden een kans de zaken deels draaiende te houden.

Per 7 maart 2020 waren ongeveer 25% van de Nederlandse eetgelegenheden actief in de bezorgmarkt, blijkt uit cijfers van foodservice databureau Datlinq. In totaliteit zijn dat ruim 9.000 eetgelegenheden. Afhalen kon toen al bij ruim 17.000 eetgelegenheden. Op dit moment is nog minder dan 20% van de cafetaria’s en traditionele restaurants actief in bezorging dus de verwachting is dat dit percentage de komende weken snel oploopt.

Sterrenrestaurant en hotels

Sterrenrestaurants als RIJKS in Amsterdam en Monarh in Tilburg zijn direct na de maatregelen gestart met bezorging. RIJKS doet dit via bekende platformen als Deliveroo en Ubereats. Andere restaurants zoals Monarh zetten met eigen personeel een bezorgservice op. Veelal houden ze de gebieden dan beperkt om de kwaliteit van de maaltijden te kunnen waarborgen. Zo bezorgt Monarch de 4-gangen sterrendiner in Tilburg en Goirle.

Ook Van der Valk heeft ingespeeld op de ontwikkelingen en begon op de dinsdag na de afkondiging van de horecasluiting op zondag al direct met bezorging via hun platform Valkthuis. Vooralsnog zijn dat 6 hotels in onder andere Hoorn en Amersfoort.

Bezorging sterkst in steden

De meeste bezorgrestaurants bevinden zich in de grote steden, maar liefst 30% van alle restaurants die bezorgen in Nederland bevinden zich in de 4 grote steden waarvan bijna de helft in Amsterdam. Bezorging is echter niet een fenomeen wat we alleen terug zien in de grote steden aangezien in de gemeenten Diemen, Huizen en Heerhugowaard in de top 5 gemeenten staan met de hoogste bezorgdichtheid.

Bron: @Datlinq/@FoodClicks

Joris Bijdendijk opent zijn restaurant nog niet op 1 juni en wacht op 1 juli

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Kwart Nederlanders nuttigde niets in lockdown buitenhuis’

Onderzoek - Gedurende de lockdown periode heeft bijna een kwart van de Nederlanders geen enkele buitenshuis locatie (catering, supermarkt, horeca, sportkantine, treinstation, winkel, zorglocatie, etc.). Dat is het dubbele aantal van eerdere jaren. Met name mannen en ook jongeren kwamen verhoudingsgewijs minder vaak op een buitenshuis locatie.

Lees bericht

1 op de 12 avondmaaltijden wordt nu afgehaald of bezorgd

Analyse – Het bezorgen en afhalen neemt een gigantische vlucht. In de afgelopen weken van de lockdown werden er maar liefst drie keer zoveel maaltijden thuisbezorgd, terwijl het afhalen van maaltijden lijkt af te vlakken. Afhalen en bezorgen van maaltijden is daarmee een fenomeen dat ook na heropening van de horeca een definitieve plek gaat veroveren in het consumentengedrag.

Lees bericht
Afhalen en bezorgen groeien fors tijdens coronacrises

Analyse – Dat de lockdown enorme gevolgen heeft voor de verschuivingen in de eet- en drinkgewoonten van de Nederlandse consument mag duidelijk zijn. Terwijl de supermarkten de druk niet aankunnen, moeten de buitenshuislocaties zien te overleven met afhalen en bezorgen. En dat wordt met veel verve gedaan. De afhaal- en bezorgmomenten zijn respectievelijk gestegen met 25 en 75 procent.

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid