Horecabeurs Horecava volgend jaar in hybridevariant


De nieuwe en afzwaaiende group food directors Carlijn Groen-Wijnmalen (l) en Luuk Scholte

Beurzen - Passend bij alle coronamaatregelen krijgt ook horecavakbeurs Horecava in 2021 een hybridevariant. Naast een veel kleinere fysieke vakbeurs die voor bezoekers en exposanten volgens de geldende coronamaatregelen wordt ingericht, zal er online meer dan gebruikelijk te zien en beleven zijn.

“Elkaar kunnen ontmoeten en het tonen van gastvrijheid blijven de belangrijke kernwaarden van onze sector”, zeggen de nieuwe en afzwaaiende group food directors Carlijn Groen-Wijnmalen en Luuk Scholte van de grootste Nederlandse horecabeurs. Er is lang gesproken of de Horecava wel doorgang kon vinden. Maar de horecasector is een markt van ontmoeten, gastvrijheid, zien, proeven en inspireren, dus als het enigszins kan moet daarvoor een platform zijn. Dat platform was er afgelopen januari, toen de horecabeurs een van zijn meest succesvolle edities ooit beleefde. Corona was nog in China en het zag er naar uit dat 2020 voor de horeca een geweldig jaar zou gaan worden. Niets was minder waar. Nog geen twee maanden later zat alles op slot en zag het er naar uit dat een event organiseren zoals een beurs voorlopig niet meer mogelijk was. Scholte: “Gelukkig werkten wij toen al aan een nieuw digitaal platform waarin we de Horecava virtueel 365 dagen wilden openhouden. Dat komt ons nu van pas.”

Kleiner

De Horecava die van 11 tot en 14 januari 2021 wordt gehouden in de Amsterdamse RAI, gaat bij ongewijzigde omstandigheden door, maar zal kleiner zijn dan de normale horecabeurs. Scholte als vertrekkende group food director en Groen-Wijnmalen als zijn opvolgster, verwachten zo’n 300 exposanten warm te maken voor het nieuwe beursconcept. Scholte: “Dat is een stuk kleiner dan normaal, maar de omstandigheden zijn ook anders. De RAI gaat er alles aan doen om de beurs voor bezoekers en exposanten veilig neer te zetten. Dat wil zeggen ‘timeslots’ als het gaat om binnenkomst van bezoek en handhaving van de anderhalve meter op de beursvloer. Daarvoor staan de stands verder uit elkaar en worden de gangpaden breder gemaakt. Ook ligt er een protocol voor het aanbieden van producten en gerechten. En zijn er extra hygiënemaatregelen.” De protocollen zijn allemaal goedgekeurd en afgestemd met de instanties. Gekeken is zelfs naar de richtlijnen voor het organiseren van vakevents in Duitsland, het land dat al eerder toestemming gaf voor dergelijke bijeenkomsten. Ook de Rai wilde niet eigenmachtig de zaken invullen, maar zich conformeren aan de geldende richtlijnen en veiligheid bieden aan de deelnemers. Niet alleen voor de Horecava, maar uiteraard ook voor alle andere beurzen en bijeenkomsten die worden georganiseerd.

Platform

Of de RAI niet een risico loopt met de organisatie van de Horecava? Scholte: “Ja, natuurlijk. Het is afwachten wie er mee gaat doen en wat de ontwikkelingen van het virus in Nederland zijn. Maar we hebben er vertrouwen in en weten dat mensen weer zitten te wachten op een bijeenkomst. Dat platform willen wij bieden en daar investeren we in. Ook met forse, ongekende kortingen van 40 procent op de normale meter-prijs kosten. We willen laten zien dat we nu samen moeten optrekken.” Horecava 2021 steunt op drie pijlers, zegt ook Carlijn Groen-Wijnmalen: “Een fysieke beurs, een onlinevariant en een platform. De invulling daarvan gaan we de komende periode samen met onze partners invullen, maar je kunt je voorstellen dat niet iedereen kan komen, vandaar ook de vakbeurs online, zodat wel iedereen getuige kan zijn van het aanbod en de acties. Ook gaan we online inspireren. Het wordt een hybride beurs, passend bij de ontwikkelingen van nu.”

Leerzaam

De organisatie van de Horecava moest de beslissing over het al dan niet door laten gaan van de beurs nu wel nemen. Carlijn Groen-Wijnmalen: “Het organiseren van een beurs kost tijd. We lopen nu al drie maanden achter, want normaal beginnen we direct na het afsluiten van de beurseditie. Dat liep nu anders.” Scholte die Groen-Wijnmalen nog tijdens haar zwangerschapsperiode zou ondersteunen, had in februari geen idee dat de coronaperiode eraan zat te komen. “Nee, dat liep allemaal wat anders, maar zo’n periode is ook weer uiterst leerzaam. Gelukkig dat we met een aantal zaken waren gestart, zoals het platform, zodat we ook wel door konden schakelen. Voor de rest was het vooral veel contacten onderhouden met deelnemers over de plannen en wensen bij het door laten gaan van de beurs. Ook kijken wat er allemaal nodig is volgens de richtlijnen en plannen bedenken. We hebben ook onder bezoekers een enquête uitgestuurd en daar hebben wij duizend reacties op gekregen die vrijwel unaniem aangaven dat er een beurs moest komen.”

Inspiratie

Dat de situatie rondom corona kan wijzigen is een risico waar ook de RAI zich van bewust is. Scholte: “Dat is een risico dat we moeten nemen, maar dat geldt voor veel meer bedrijven. Je moet vooruitkijken en wil je wat organiseren dan moet je dat doen met de wetenschap van dat moment. Als zaken zich negatief veranderen dan moet je wellicht besluiten het niet te doen, maar daar gaan we niet vanuit. De sector heeft behoefte aan ideeën hoe met de veranderingen om te gaan en wil weer inspiratie. Wij gaan dat laten zien, fysiek en online. Laten zien dat je ondanks alle beperkingen nog steeds gastvrijheid kunt laten zien. In een vernieuwend, hybrideconcept.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Regionale aanpak vraagt vroege sluiting horeca Randstad

Coronamaatregelen – De horecabedrijven in het westen van het land moeten eerder dicht en het maximum aantal mensen in feestzaal gaat terug van honderd naar vijftig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de persconferentie van vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Lees bericht


Horecabezoek in juli en augustus weer bijna op oude niveau

Onderzoek - Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar lichtpuntjes zijn er wel. Doordat veel mensen de vakantie in eigen land hebben doorgebracht en het mooie terrasweer, hebben veel mensen de weg naar de horecabedrijven weer weten te vinden. Niet alleen de jongeren, maar ook de groep ouder dan 50 jaar.

Lees bericht

Rabobank ziet horeca in derde kwartaal opveren

Analyse – De Nederlandse economie herstelt zich traag van alle beperkende coronamaatregelen, maar toch ziet de Rabobank ook lichtpuntjes. In een maandag verschenen rapport verwacht de bank dat de horecaomzet in het derde kwartaal opveert. Maar of die doorzet is de vraag. Veel zal afhangen van het vertrouwen van de consument, want die is nog erg voorzichtig.

Lees bericht
Bijzonder Uit Eten lanceert nieuwe website

Platform - Bijzonder Uit Eten, de restaurantgids gericht op unieke en bijzondere culinaire ervaringen, lanceert een volledig nieuwe website. Omdat juist nu mensen minder naar het buitenland gaan, maar de thuisblijvers wel op zoek gaan naar een bijzondere high tea, diner op hoogte, een culinaire wandeling, of leuke picknickplek, is er een platform waar die locaties kunnen worden gevonden. Bijzonder...

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid