‘Horecamedewerkers voelen zich gewaardeerd en veilig’
Onderzoek - Bijna negen op de tien (86 procent) horecamedewerkers voelt zich gewaardeerd op de werkvloer. Ook voelen mensen zich veilig. Zo geeft bijna negen op de tien (87 procent) van de horecamedewerkers dat zij zich nooit onveilig voelen op de werkvloer. De hotels, restaurants en cafés worden dus gezien als een veilige werkplek door de werknemers.
Dit blijkt uit een recent onderzoek van Quinyx, aanbieder van een softwareoplossing voor personeelsplanning. Uit het onderzoek kwamen opmerkelijk veel positieve antwoorden van horecamedewerkers naar voren. Het onderzoek is in maart 2023 uitgevoerd onder 400 horecamedewerkers en maakt onderdeel uit van een groter onderzoek waarvoor 9.600 frontiliniemedewerkers ondervraagd in retail, horeca en logistiek.
Horecapersoneel blijkt over het algemeen tevreden te zijn over veel zaken. Zo geeft een grote meerderheid (81 procent) van het horecapersoneel aan niet te hebben overwogen om dit jaar te wisselen van werkgever of om hun baan op te zeggen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de werknemers tevreden zijn over hun werkgevers.
Waardering uitspreken
Het uitspreken van waardering naar de werknemers toe, is voor horecamedewerkers de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat hun betrokkenheid en inzet op het werk vergroot wordt (57 procent). Opvallend is dat het uitspreken van de waardering meer invloed heeft op het vergroten van de betrokkenheid van het personeel dan het verhogen van salaris (54 procent). Daarnaast is het interessant dat uit het onderzoek is gebleken dat juist het grootste deel horecamedewerkers (86 procent) aangeeft zich gewaardeerd te voelen.
Verschillen
Wel zijn er verschillen te zien onder de leeftijdsgroepen. Zo geeft bijna iedereen uit de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar (93 procent) aan dat zij zich gewaardeerd voelen. Binnen de leeftijdsgroep 35 tot 44 jaar geeft 86 procent aan zich gewaardeerd te voelen, iets daaronder is de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar (82 procent). Van alle horecamedewerkers van 18 tot 24 jaar oud voelt 67 procent zich gewaardeerd. De leeftijdsgroep die zich het minst gewaardeerd voelt is de 54 plus groep (60 procent). “Ondanks de veelal negatieve berichtgeving rond de horeca over onder andere personeelstekorten en de nasleep van corona, is het mooi dat wij met de resultaten van dit onderzoek een positief tegengeluid kunnen geven,” aldus Erik Fjellborg, CEO en founder van Quinyx.
Bron: Quinyx/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Ad Schaap en Kaj Gorgels starten samen Drippy’s
Horecaconcept - Kaj Gorgels, bekend van YouTube en tv-presentator, start samen met horecaondernemer en CEO van De Beren Ad Schaap en culinair influencer Colin Knopper hamburgerrestaurant Drippy’s. Het horecabedrijf is gevestigd aan het Stadhuisplein in Rotterdam.
Lees berichtVakprijs voor Restaurant Spetters in Breskens
Verkiezing - Restaurant Spetters in Breskens is uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar door restaurantvereniging JRE-Nederland. Het Zeeuwse restaurant van topkok Laurent Smallegange kreeg de vakprijs toegekend tijdens het Eindejaarsdiner van JRE-Nederland in Maastricht.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtNederlands Culinair Team wint Zilver en Sustainability Award
Wedstrijd - Het Nederlands Culinair Team, vertegenwoordigd door Tom Lamers en Tim Hoppe, heeft afgelopen week zilver en de Sustainability Award gewonnen tijdens de finale van de Global Chef Challenge in Singapore. Deze wedstrijd werd georganiseerd door het chef-netwerk Worldchefs.
Lees berichtEssense nieuwe high-end cateraar in eventcatering
Eventcatering – Chef-koks Jeroen Robberegt en Jasper Gronert hebben de handen ineen geslagen en zijn een nieuw avontuur aangegaan in de eventcatering met het bedrijf Essense. Met het high-end cateringbedrijf willen zij een nieuwe norm neerzetten op het gebied van culinaire evenementen.
Lees bericht‘Meer mensen dan ooit werkzaam in de horeca’
Analyse - Nieuwe cijfers uit de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector laten zien dat het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca een recordhoogte heeft bereikt. Het totaal aantal dienstverbanden komt in 2023 uit op 517.000.
Lees bericht