In ‘bewogen Jumbo’-jaar doet La Place het goed


La Place deed het met een omzet van 107 miljoen euro goed afgelopen jaar

Jaarcijfers – Het overlijden van Jumbo-grondlegger Karel van Eerd, de gebeurtenissen rondom algemeen directeur en medeaandeelhouder Frits van Eerd en de perikelen rondom de supermarktprijzen, mede door inflatie, zorgden voor een bewogen Jumbo-jaar. De gebeurtenissen hadden veel impact, zo laat Jumbo weten in een toelichting op de jaarcijfers. La Place vormde een goede uitzondering. Met een omzet van €107 miljoen zit de restaurantketen weer bijna op niveau van ‘vóór corona’.

In een toelichting op de jaarcijfers gaat de Directie en Raad van Commissarissen van Koninklijke Jumbo Food Groep in Veghel in op alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de resultaten van 2022 en het daarom tot een uitzonderlijk en bewogen jaar heeft gemaakt. De rol van Karel van Eerd binnen het bedrijf is altijd groot geweest en het bedrijf spreekt daarom dankbaarheid uit voor zijn inbreng. Jumbo schrijft: ‘Zijn unieke retailfilosofie zal altijd blijven doorklinken binnen Jumbo. Wij zullen met overtuiging en geheel in zijn geest en visie verdergaan op de door hem en de familie Van Eerd ingeslagen weg’.

Impact

Over de gang van zaken rondom topman Frits Van Eerd meldt Jumbo dat dat die situatie veel impact heeft gehad op de Jumbo-organisatie. En hoewel het onderzoek van het Openbaar Ministerie zich niet op Jumbo richt, maar op de persoonlijke activiteiten van Van Eerd, heeft de Raad van Commissarissen in het najaar van 2022 wel opdracht gegeven een eigen onderzoek uit te voeren naar de sponsoractiviteiten in de motorsport en een deel van de autosport. ‘Een onderzoek dat inmiddels is afgerond en waaruit geen strafbare feiten of onregelmatigheden naar voren zijn gekomen,’ aldus Jumbo.

10 miljard euro

Ondanks de turbulente omstandigheden, heeft Jumbo wel een consumentenomzet van meer dan 10 miljard euro (€10,3 miljard) weten te realiseren. Niet alleen deden de supermarkten het goed, ook was er een stabiele omzetgroei in de online verkopen en wist het bedrijf ook in de zakelijke markt een forse groei te realiseren. Voor de komende periode zal Jumbo zich op deze terreinen dan ook nog meer gaan focussen. Ton van Veen, die als gedelegeerd commissaris tijdelijk leiding geeft aan de directie van Jumbo: “Het is bijzonder dat we voor het eerst de grens van 10 miljard euro omzet zijn gepasseerd. Tegelijkertijd zien we ook dat steeds meer mensen door de fors gestegen prijzen van energie en levensmiddelen moeite hebben om rond te komen. Dat is zorgwekkend, en daarom doen we er alles aan om prijsstijgingen te bedwingen en boodschappen doen voor iedereen toegankelijk te houden.”

Winkelbestand

Het winkelbestand van Jumbo is met 685 locaties op peil gebleven, zo meldt Jumbo. Afgelopen jaar zijn er twee Jumbo Foodmarkten bijgekomen, in Dordrecht en Naaldwijk, die beide door zelfstandige franchise-ondernemers worden geëxploiteerd. Dit format bestaat uit een combinatie van een grote verswinkel met uitgebreide horeca met La Place keukens. Daarnaast zijn afgelopen jaar 13 van de 18 Jumbo City winkels omgebouwd naar een reguliere Jumbo winkel. “We zien het Jumbo City format en de reguliere Jumbo winkels steeds meer naar elkaar toegroeien. Zo zijn er Jumbo City winkels ontstaan met een ruimer assortiment voor dagelijkse boodschappen. Tegelijkertijd hebben we het specifieke aanbod van de Jumbo City winkels, zoals de versbereide producten en maaltijden voor thuis en onderweg, ook steeds meer in de reguliere Jumbo winkels geïntroduceerd,” aldus Van Veen.

La Place

Sinds het wegvallen van de coronamaatregelen begin maart vorig jaar, konden mensen ook weer als vanouds terecht bij de restaurants van La Place. De foodserviceformule wist hierdoor een omzetbijdrage te leveren van €107 miljoen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het ‘tweede coronajaar’ 2021. Gedurende 2022 zijn drie nieuwe locaties toegevoegd aan het bestand, een in Groningen en twee in het buitenland, op de luchthaven van Kopenhagen en op de Google Campus in Sunny Vale, Californië.

Vooruitzichten

Maar ondanks de fraaie cijfers blijft Jumbo voorzichtig als het gaat om de toekomst. Ton van Veen: “Ook in 2023 blijven we koersvast uitvoering geven aan onze meerjarenstrategie. Vanzelfsprekend doen we dit geheel in het licht van de huidige ontwikkelingen en alle veranderingen die ons te wachten staan. De onzekerheid in de markt blijft groot, waardoor het lastig te voorspellen is óf en wanneer de prijzen stabiliseren. Het is onoverkomelijk dat de huidige marktsituatie een opwaarts effect heeft op onze bedrijfskosten. Onze ambitie om euro’s goedkoper te zijn blijft onverminderd van kracht. Onze missie om de klant centraal te stellen en duurzame groei voor de toekomst te realiseren, blijft voorop staan.”

Bron: Jumbo/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Naamsbekendheid fritz-kola moet groeien via festivals’

Interview - fritz-kola is al sinds 2008 in Nederland beschikbaar. Vooral in de randstad. Toch is er betrekkelijk weinig bekend over het merk dat in 2003 bij onze oosterburen door twee vrienden in de markt werd gezet. @FoodClicks spreekt met een van de oprichters, Mirco Wolf Wiegert. Hij wil naast internationaal campagne voeren, in Nederland toch vooral werken aan naamsbekendheid via de...

Lees bericht‘Horeca gedwongen tot accepteren lagere marge’

Onderzoek - Driekwart van de horecaondernemers kan de gestegen inkoopkosten en energieprijzen niet doorberekenen aan klanten. Ze voelen zich gedwongen een lagere marge te accepteren. Dat blijkt uit onderzoek van GROUP7 in opdracht van Foodservice Instituut Nederland (FSIN).

Lees bericht

La Place de Efteling krijgt complete make-over

Formulenieuws - La Place gaat samen met exploitant Vermaat de La Place-vestiging op attractiepark de Efteling volledig verbouwen. Het restaurant krijgt een complete make-over en transformatie. Zowel interieur als exterieur wordt aangepast en krijgt een oriëntaalse look en feel passend het thema van het gebied, ‘De Wereld van Sindbad’.

Lees bericht


© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid