‘In Nederland volgt 12 procent een koolhydraatarm dieet’


Ruim één op de tien Nederlanders volgt een koolhydraatarm dieet

Onderzoek – Steeds meer mensen laten brood en aardappelen staan en kiezen voor een koolhydraatarme maaltijden. Volgens onderzoek van maaltijdbox Green Chef volgt ruim één op de tien Nederlanders een koolhydraatarm dieet. Dat is 12% van de bevolking en gaat over ruim 1,7 miljoen mensen.

Bij een koolhydraatarm dieet worden vooral producten als brood, pasta en aardappelen vermeden, omdat daar veel koolhydraten in zitten. Het onderzoek van Green Chef richtte zich niet alleen op het consumeren van koolhydraten, maar juist op de algemene eetgewoontes in Nederland. Daaruit bleek dat veel Nederlanders bezig zijn met het volgen van een dieet. Daaruit kwam niet alleen de populariteit van een koolhydraatarm dieet naar voren, maar ook dat ruim 60 procent van de Nederlanders een bepaald dieet volgt. Zo eet 14 procent vegetarisch, 11 procent zoutarm, 8 procent suikervrij, 5 procent vegan en 3 procent glutenvrij.

Koolhydraten

Green Chef ziet het ook aan de bestelde maaltijdboxen. “We merken heel duidelijk dat koolhydraatarm in Nederland populair is. Onze koolhydraatarme recepten, en zelfs keto-gerechten waarbij je bijna geen koolhydraten meer eet, zijn erg in trek”, vertelt Claudia Tjan, diëtist en receptontwikkelaar bij Green Chef. “Waar we vroeger dachten dat rijst, aardappelen of pasta het grootste onderdeel van een maaltijd moesten zijn, zie je nu dat groenten, gezonde vetten en eiwitbronnen voor velen een steeds grotere rol spelen.”

Sporters

Dat steeds meer mensen proberen om minder koolhydraten te eten, is niet zo gek. “Een koolhydraatarm dieet wordt vaak gevolgd om af te vallen: je verliest vocht en je bloedsuikerspiegel blijft stabieler als je mindert in koolhydraten. Daarnaast is een koolhydraatarm dieet vaak hoger in eiwitten en vetten. Die worden langzamer verteerd en geven een meer verzadigend gevoel. Ook mensen met (aanleg voor) diabetes type 2 kunnen baat hebben bij een koolhydraatarm dieet.” Is een koolhydraatarm dieet voor iedereen geschikt? “Nee, zeker niet. Voor mensen die regelmatig sporten, vooral cardio of duursport, zijn koolhydraten zelfs noodzakelijk om de spieren voldoende energie te geven en niet uit te putten. En gezond eten is voor iedereen anders. Wat goed voelt voor een ander, voelt niet per se goed voor jou,” aldus Tjan.

Bron: Green Chef/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuwe maaltijdbox Green Chef voor verschillende levensstijlen

Maaltijdbox - Nederland krijgt een nieuwe maaltijdbox, namelijk Green Chef. Een maaltijdbox die volledig is samengesteld door diëtisten om de gebruikers te ondersteunen in een bewust en gezond eetpatroon. Green Chef is sinds 2018 onderdeel van de HelloFresh Group en is actief de VS, het VK en Nederland.

Lees bericht


Huuskes neemt separate dieetkeuken in gebruik

Zorg - Huuskes, specialist in maaltijden voor de zorg, heeft deze week een locatie opgestart die helemaal is ingericht op de bereiding van gerechten zonder allergenen. Met de ingebruikname van een aparte, modern geoutilleerde dieetkeuken in Oldenzaal speelt Huuskes in op een stijgende vraag naar allergenenvrije voeding, en naar meer variatie op dit gebied. In de nieuwe keuken richt Huuskes...

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid