ING gematigd positief over horeca in 2025
_1024_768_90.jpg)
Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.
Eerder liet de ING zich al redelijk positief uit over de vooruitzichten van de Nederlandse detailhandel. Verwacht werd een omzetgroei van 3,5 procent in 2025.
Stijgende prijzen
Vorig jaar deden consumenten het rustiger aan met de bestedingen vooral vanwege de relatief hoge prijzen in de horeca. Naar verwachting stijgen de prijzen dit jaar opnieuw met gemiddeld 5%. Volgens ING gaat dit er toe leiden dat de consument weliswaar meer zal gaan spenderen dan vorig jaar, maar dat het nog altijd niet uitbundig gebeurt.
Faillissementen
Dat de consument voorzichtig is met uitgeven in de horeca blijkt ok uit het aantal faillissementen. In 2024 was het aantal faillissementen in de horeca beduidend hoger dan in 2023. Ook voor 2025 worden er meer faillissementen in de horeca verwacht.
Groei in toerisme
De horeca moet het in veel gevallen ook hebben van het toerisme. Dit jaar ontvangen we in ons land volgens de prognose van NBTC weer meer verblijfsgasten. Al gaat die groei in een rustiger tempo dan in voorgaande jaren volgens het bureau voor toerisme. Met een stijging van 2,5% komt het totaal aantal verblijfsgasten volgens NBTC uit op 52 miljoen: 30 miljoen gasten uit eigen land en 22 miljoen gasten van over de grens. Het binnenlands verblijfstoerisme groeit met 1% en ook het internationaal toerisme stijgt licht. Ingeschat wordt dat er in totaal zo’n 1,3 miljoen gasten bijkomen. Terwijl het vieren van vakantie in eigen land populair blijft.
Bron: ING/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Swinkels breidt Cornet-familie uit met Gold Blond (5,8%)
Introductie – Palm Breweries in België, onderdeel van de Nederlandse brouwerij Swinkels, heeft de Cornet-familie uitgebreid met Cornet Gold Blond. Het is volgens de brouwer een verfijnd blond bier met een vol karakter en een lager alcoholpercentage van 5,8%.
Lees bericht‘s-Hertogenbosch is Nederlandse horecahoofdstad
Onderzoek – Op basis van restaurantdichtheid, gastbeoordelingen en betaalbaarheid is ’s-Hertogenbosch Horeca Hoofdstad van Nederland. De Brabants stad heeft daarin de concurrentie van Maastricht en Leeuwarden in de rug. De Friese hoofdstad blijkt wel de meest voordelige stad te zijn.
Lees berichtStrijd om de CuliQuiz 2025 gaat finale in
Wedstrijd - Studenten uit de gastvrijheidssector maken zich op voor de finale van de CuliQuiz Battle, een innovatieve kenniswedstrijd die horeca onderwijs en het bedrijfsleven samenbrengt.
Lees berichtFastned en Vermaat starten meerjarige samenwerking
Tankstation - Het Europese snellaadbedrijf Fastned, en de Vermaat Groep, specialist in horecaconcepten, kondigen een meerjarige samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het neerzetten van een hoogwaardig horeca- en retailconcept bij verschillende snellaadstations van Fastned langs Europese snelwegen.
Lees berichtHorecaEvenTT blijft vaste waarde in het noorden
Vakbeurzen – De vakbeurs HorecaEvenTT in de WTC Expo in Leeuwarden werd goed bezocht. Traditioneel bezoeken altijd veel horecaondernemers van de Waddeneilanden de vakbeurs en ook die waren deze keer weer aanwezig. De beurs valt verder altijd op door de warme aankleding van de expositieruimte en de verzorgde stands.
Lees berichtKop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees bericht