ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca


Nieuwe dispenser van Remia, waarvoor momenteel de belangstelling wordt getest

Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.

Vooral de hoge inkoop-, personeels- en energiekosten en aanhoudende personeelskrapte, baart de bank zorgen. De kosten stijgingen zijn ondanks de 4% verhoging voor dit jaar niet voldoende om die te dekken. ING verwacht daarom dat het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in de horeca in 2023 hoger zal uitvallen dan in 2022.

Stabiele groei

De groeiverwachtingen voor de horeca voor 2023 en 2024 schat ING Research gematigd positief in. Na de grote inhaalslag in 2022, verwachten het bureau voor 2023 een volumegroei van circa 3%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had, zo schrijft ING Research. Verwacht wordt dat nu de beperkingen zijn verdwenen ook het toerisme weer toeneemt. Voor 2024 wordt die ontwikkelingen geschat op een minimale volumegroei in de horeca van circa 1%, onder meer door een lagere economische groei en een licht oplopende werkloosheid.

Hogere besteding

Van de inflatie lijkt de horeca vooralsnog geen hinder te ondervinden. De bestedingen in de horeca liggen nog altijd hoog. Wellicht hangt dit samen met het omvangrijke steunpakket van de overheid voor huishoudens en de hogere (minimum)lonen Uit recente transactiedata van ING blijkt dat de consument per horecabezoek in het eerste kwartaal 2023 gemiddeld zo’n 7% meer afrekende ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij waarschuwt de bank dat het aantal pintransacties in restaurants en cafés zich in het tweede kwartaal relatief vlak ontwikkelt sinds vorig jaar. Zo was het aantal pintransacties in maart en april 2023 vrijwel gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: ING Research/ @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

INTERNORGA wil gastronomie naar hoger niveau tillen

Vakbeurzen – De coveniencebeurs INTERNORGA die van 14 tot en met 18 maart 2025 wordt gehouden in Hamburg wil niet alleen de belangrijkste trends signaleren, maar ook de gastronomie naar een hoger niveau brengen. De beurs is bestemd voor foodprofessionals uit de out-of-homemarkt en de retail.

Lees bericht



Drie nieuwe jonge chefs benoemd tot New Chefs on the Block

Event – Tijdens de tiende jubileumeditie van New Chefs on the Block werden drie jonge culinaire talenten in het zonnetje gezet. De New Chefs zijn Gijs Kemmeren (restaurant Vannu), Peter Bogema (restaurant Sober) en Luca Carli (restaurant Reverie). Zij werden gekozen vanwege hun innovatieve aanpak, focus op duurzaamheid, innovatie en sterke culinaire visie.

Lees bericht



ING gematigd positief over horeca in 2025

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.

Lees bericht

Bouw nieuwe locatie De Lichtmis en McDonald’s Zwolle gestart

Samenwerking – Vorige week is de eerste paal geslagen en daarmee een start gemaakt met de bouw van een unieke horecacombinatie tussen wegrestaurant De Lichtmis en McDonald’s Zwolle. De combinatie gaat zich vestigen aan de A28, ter hoogte van afslag 22, markeert een nieuw begin voor het familiebedrijf De Lichtmis.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid