ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca


ING Research verwacht uitdagend jaar voor horeca in 2023

Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.

Vooral de hoge inkoop-, personeels- en energiekosten en aanhoudende personeelskrapte, baart de bank zorgen. De kosten stijgingen zijn ondanks de 4% verhoging voor dit jaar niet voldoende om die te dekken. ING verwacht daarom dat het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in de horeca in 2023 hoger zal uitvallen dan in 2022.

Stabiele groei

De groeiverwachtingen voor de horeca voor 2023 en 2024 schat ING Research gematigd positief in. Na de grote inhaalslag in 2022, verwachten het bureau voor 2023 een volumegroei van circa 3%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had, zo schrijft ING Research. Verwacht wordt dat nu de beperkingen zijn verdwenen ook het toerisme weer toeneemt. Voor 2024 wordt die ontwikkelingen geschat op een minimale volumegroei in de horeca van circa 1%, onder meer door een lagere economische groei en een licht oplopende werkloosheid.

Hogere besteding

Van de inflatie lijkt de horeca vooralsnog geen hinder te ondervinden. De bestedingen in de horeca liggen nog altijd hoog. Wellicht hangt dit samen met het omvangrijke steunpakket van de overheid voor huishoudens en de hogere (minimum)lonen Uit recente transactiedata van ING blijkt dat de consument per horecabezoek in het eerste kwartaal 2023 gemiddeld zo’n 7% meer afrekende ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij waarschuwt de bank dat het aantal pintransacties in restaurants en cafés zich in het tweede kwartaal relatief vlak ontwikkelt sinds vorig jaar. Zo was het aantal pintransacties in maart en april 2023 vrijwel gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: ING Research/ @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht


Michelin Sterren bekendgemaakt in theater DeLaMar

Uitreiking - Michelin heeft vandaag de selectie van de Michelin Gids Nederland 2023 bekendgemaakt in het Amsterdamse DeLaMar Theater. De selectie omvat 504 restaurants, waaronder 125 restaurants bekroond met ten minste één ster en 98 Bib Gourmand restaurants. De selectie van dit jaar wordt verrijkt met één restaurant met twee sterren, 17 restaurants met één ster, 4 Groene Sterren en 8 Bib Gourmand restaurants.

Lees bericht

Appèl nieuwe cateraar van Technische Universiteit Delft

Catering - Appèl is vanaf deze zomer de nieuwe cateraar van de Technische Universiteit Delft. Het gaat om meer dan 20 restaurants, koffiecorners en andere cateringlocaties en de op het terrein aanwezige foodtrucks. Ook de banqueting gaat Appèl verzorgen. Bij de aanbesteding stonden een duurzaam, internationaal en uitgebreid vegetarisch assortiment centraal.

Lees bericht

Het Laatste Tafeltje nu als Do It Yourself (DIY) platform

Techniek - Sinds 2017 brengt Het Laatste Tafeltje horecazaken en gasten bij elkaar. Het platform telt ruim 100.000 gebruikers en zorgt hiermee voor extra gasten op de minder drukke dagen en specifieke tijden. Nu introduceert Het Laatste Tafeltje een Do It Yourself (DIY)  horeca marketingconcept waarbij algehele vrijheid en gebruiksgemak voor zakelijke klanten centraal staan.

Lees bericht


Weelderig kleurrijk jaren ’70 design bij La Nostra Gigi

Horecaconcept – Pesca, Skylounge Ventuno, MaMa Kelly, het zijn stuk horecaconcepten waar naast goed eten het interieur een belangrijke rol speelt. Zo ook bij La Nostra Gigi aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Een nieuw horecaconcept dat veel ruimte biedt voor Italiaans shared dining en een borrel; een weelderig en kleurrijke trattoria, cocktailbar en lounge in één.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid