ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca
_1024_768_90.jpg)
Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.
Vooral de hoge inkoop-, personeels- en energiekosten en aanhoudende personeelskrapte, baart de bank zorgen. De kosten stijgingen zijn ondanks de 4% verhoging voor dit jaar niet voldoende om die te dekken. ING verwacht daarom dat het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen in de horeca in 2023 hoger zal uitvallen dan in 2022.
Stabiele groei
De groeiverwachtingen voor de horeca voor 2023 en 2024 schat ING Research gematigd positief in. Na de grote inhaalslag in 2022, verwachten het bureau voor 2023 een volumegroei van circa 3%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had, zo schrijft ING Research. Verwacht wordt dat nu de beperkingen zijn verdwenen ook het toerisme weer toeneemt. Voor 2024 wordt die ontwikkelingen geschat op een minimale volumegroei in de horeca van circa 1%, onder meer door een lagere economische groei en een licht oplopende werkloosheid.
Hogere besteding
Van de inflatie lijkt de horeca vooralsnog geen hinder te ondervinden. De bestedingen in de horeca liggen nog altijd hoog. Wellicht hangt dit samen met het omvangrijke steunpakket van de overheid voor huishoudens en de hogere (minimum)lonen Uit recente transactiedata van ING blijkt dat de consument per horecabezoek in het eerste kwartaal 2023 gemiddeld zo’n 7% meer afrekende ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij waarschuwt de bank dat het aantal pintransacties in restaurants en cafés zich in het tweede kwartaal relatief vlak ontwikkelt sinds vorig jaar. Zo was het aantal pintransacties in maart en april 2023 vrijwel gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder.
Bron: ING Research/ @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
INTERNORGA wil gastronomie naar hoger niveau tillen
Vakbeurzen – De coveniencebeurs INTERNORGA die van 14 tot en met 18 maart 2025 wordt gehouden in Hamburg wil niet alleen de belangrijkste trends signaleren, maar ook de gastronomie naar een hoger niveau brengen. De beurs is bestemd voor foodprofessionals uit de out-of-homemarkt en de retail.
Lees berichtGezonde formule Poké&ZO kiest Sligro als leverancier
Formulenieuws - Poké&ZO is een samenwerking aangegaan met Sligro Food Group. De groothandel is daarmee de totaalleverancier van de vijf Poké&ZO-locaties in Nederland geworden. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.
Lees berichtDrie nieuwe jonge chefs benoemd tot New Chefs on the Block
Event – Tijdens de tiende jubileumeditie van New Chefs on the Block werden drie jonge culinaire talenten in het zonnetje gezet. De New Chefs zijn Gijs Kemmeren (restaurant Vannu), Peter Bogema (restaurant Sober) en Luca Carli (restaurant Reverie). Zij werden gekozen vanwege hun innovatieve aanpak, focus op duurzaamheid, innovatie en sterke culinaire visie.
Lees berichtKop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees berichtING gematigd positief over horeca in 2025
Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.
Lees berichtBouw nieuwe locatie De Lichtmis en McDonald’s Zwolle gestart
Samenwerking – Vorige week is de eerste paal geslagen en daarmee een start gemaakt met de bouw van een unieke horecacombinatie tussen wegrestaurant De Lichtmis en McDonald’s Zwolle. De combinatie gaat zich vestigen aan de A28, ter hoogte van afslag 22, markeert een nieuw begin voor het familiebedrijf De Lichtmis.
Lees bericht