ING Research voorziet mager jaar voor de Nederlandse economie


Veel horecaondernemers kunnen de hogere inkoop- en energieprijzen niet doorberekenen aan de gasten

Analyse - De Nederlandse economie groeit in 2023 naar verwachting van ING Research met een magere 0,4%. De wereldconjunctuur verzwakt, volgens de analyse,  en hoge prijsstijgingen hinderen zowel consumenten als bedrijven. Positief is wel dat de inflatie over de piek heen lijkt te zijn.

Desalniettemin blijft de inflatie ook in 2023 hoog, aldus de analyse, want in de kostprijsstijgingen van grondstoffen, vervoer, energie en stijgende lonen, moeten nog worden doorberekend. Ook de hogere tabaksbelasting volgend jaar zorgt voor inflatie. Door overheidsmaatregelen zoals het energieplafond op de energieprijzen wordt de inflatie wel iets gedrukt. Maar groei van de consumptie van huishoudens in 2023 ziet ING nog niet gebeuren, vanwege de aanhoudend hoge prijsstijgingen en zwakkere dynamiek op de woningmarkt.

Zwakke wereldconjunctuur

Naar verwachting van ING Research groeit de economie in 2023 met 0,4% ten opzichte van 2022. Na de krimp van  -0,2% kwartaal-op-kwartaal in het derde kwartaal van 2022, wordt ook een krimp verwacht in het vierde kwartaal. Een kleine krimp zal er ook nog zijn in het eerste kwartaal van 2023 Pas in de tweede helft van 2023 ziet ING Research verbetering.

Bron: ING Research/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca

Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.

Lees bericht


ING: Horeca laat gematigd positief beeld zien in 2023

Analyse - De horeca maakt dit jaar een grote inhaalslag met een verwachte volumegroei van rond de 30%. Desondanks is de horeca eind 2022 qua volume nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau van eind 2019. De vooruitzichten voor de sector voor 2023 zijn gematigd positief met een volumegroei van circa 5%.

Lees bericht


Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees berichtCPB verwacht weer economische groei na derde kwartaal

Economie - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie weer gaat groeien vanaf het derde kwartaal, maar de coronaklap zal lang nadreunen. In de zojuist gepubliceerde macro-economische verkenningen (MEV), gaat het CPB uit van een economische krimp van 5%, gevolgd door een groei van 3% in 2021.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid