ING voorziet zeldzame krimp van 1,5% in food groothandel


Marktanalyse – De food groothandel wacht in 2020 voor het eerst sinds 2009 een omzetkrimp. Deze zal naar verwachting uitkomen op -1,5%. In 2021 wordt dit verlies met een groei van +1,5% goedgemaakt. Dat voorziet ING, hoewel de bank daarbij aangeeft dat er rekening gehouden moet worden met aanzienlijke onzekerheidsmarges.

De omzetgroei in 2019 van 4% was de laatste in een reeks van tien jaar onafgebroken groei. De coronacrisis en de lockdowns in binnen- en buitenland zorgden in het tweede kwartaal voor een abrupt einde aan de groei. De omzet daalde met bijna 4% jaar-op-jaar. De omzetniveaus zullen in de tweede helft van het jaar mondjesmaat herstellen. Mede hierdoor schat ING in dat de omzetdaling gaat uitkomen op circa 1,5%.

Compensatie

Die daling is even wennen na tien jaar op rij groei. Eten en drinken ‘out-of-home’, ‘on the go’, ‘party catering’ of thuis bezorgde maaltijden zagen jaar na jaar de omzet toenemen. De lockdown zorgde voor een plotselinge sluiting van restaurants, lege winkelstraten en geschrapte evenementen. De food groothandels kelderden hierdoor in omzet. De stijgende omzetten in supermarkten en voedingsspeciaalzaken zorgden weliswaar voor compensatie, maar daar konden de meeste groothandels niet van profiteren. Veel groothandels leveren immers of aan de out-of-home óf aan de retail en veranderen van kanaal gaat niet zomaar.

Onzekerheden

ING verwacht wel dat volgend jaar omzetherstel voor de hand ligt, mede door de enorme dip dit jaar. Maar hoe groot dat herstel is, valt moeilijk aan te geven, omdat oplopende werkloosheid en terughoudendheid in consumptieve bestedingen ook aan de orde zijn. Bovendien let de consument scherp op veiligheid en hygiëne en staat die meer open voor alternatieven als ‘gezellig thuis’, maaltijdboxen of bezorging.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees berichtGinjaar (Postillion Hotels) stapt uit publieke debat na grimmige kritiek

Hotels – Bijna twee jaar lang presenteerde algemeen directeur Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels na afloop van elke persconferentie of kabinetsmededeling over de bestrijding van de coronapandemie een filmpje waarin hij inging op het door de overheid geformuleerde coronabeleid. Hij gaf daarin aan hoe Postillion daar op een positieve manier mee omging. Daaraan is nu een einde gekomen omdat de toon...

Lees bericht

‘NVBF wil geen coronatoegangsbewijs voor bioscoop- en theaterbezoek’

Bioscopen - De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) spreekt in een  open brief aan het demissionaire kabinet haar zorgen uit over het vervallen van de anderhalvemeterregel per 20 september als het aantal besmettingen en ziekenhuizen die versoepeling toestaan. Consequentie daarvan zou zijn dat de bedrijven in deze sector bezoekers moet vragen om een coronatoegangsbewijs wanneer meer dan 75 mensen in...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid