ING voorziet zeldzame krimp van 1,5% in food groothandel


Marktanalyse – De food groothandel wacht in 2020 voor het eerst sinds 2009 een omzetkrimp. Deze zal naar verwachting uitkomen op -1,5%. In 2021 wordt dit verlies met een groei van +1,5% goedgemaakt. Dat voorziet ING, hoewel de bank daarbij aangeeft dat er rekening gehouden moet worden met aanzienlijke onzekerheidsmarges.

De omzetgroei in 2019 van 4% was de laatste in een reeks van tien jaar onafgebroken groei. De coronacrisis en de lockdowns in binnen- en buitenland zorgden in het tweede kwartaal voor een abrupt einde aan de groei. De omzet daalde met bijna 4% jaar-op-jaar. De omzetniveaus zullen in de tweede helft van het jaar mondjesmaat herstellen. Mede hierdoor schat ING in dat de omzetdaling gaat uitkomen op circa 1,5%.

Compensatie

Die daling is even wennen na tien jaar op rij groei. Eten en drinken ‘out-of-home’, ‘on the go’, ‘party catering’ of thuis bezorgde maaltijden zagen jaar na jaar de omzet toenemen. De lockdown zorgde voor een plotselinge sluiting van restaurants, lege winkelstraten en geschrapte evenementen. De food groothandels kelderden hierdoor in omzet. De stijgende omzetten in supermarkten en voedingsspeciaalzaken zorgden weliswaar voor compensatie, maar daar konden de meeste groothandels niet van profiteren. Veel groothandels leveren immers of aan de out-of-home óf aan de retail en veranderen van kanaal gaat niet zomaar.

Onzekerheden

ING verwacht wel dat volgend jaar omzetherstel voor de hand ligt, mede door de enorme dip dit jaar. Maar hoe groot dat herstel is, valt moeilijk aan te geven, omdat oplopende werkloosheid en terughoudendheid in consumptieve bestedingen ook aan de orde zijn. Bovendien let de consument scherp op veiligheid en hygiëne en staat die meer open voor alternatieven als ‘gezellig thuis’, maaltijdboxen of bezorging.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsVoedselbanken verwachten forse klantengroei

Voedselhulp – Het aantal klanten van Voedselbanken is al in een jaar tijd toegenomen met 8,5%, maar de hulpinstantie maakt zich op voor een flinke groei in de komende 12 maanden. Door de economische krimp en de stijging van de werkeloosheid zullen meer mensen moeite krijgen om financieel rond te komen, zo is de verwachting.

Lees bericht

CPB verwacht weer economische groei na derde kwartaal

Economie - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie weer gaat groeien vanaf het derde kwartaal, maar de coronaklap zal lang nadreunen. In de zojuist gepubliceerde macro-economische verkenningen (MEV), gaat het CPB uit van een economische krimp van 5%, gevolgd door een groei van 3% in 2021.

Lees bericht

KHN moet opnieuw om tafel, kort geding aangehouden

Kort geding - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet opnieuw om tafel gaan zitten met de overheid om te bezien welke versoepeling van maatregelen mogelijk is. Het kort geding dat de brancheorganisatie vandaag had aangespannen is tot 8 augustus aangehouden.

Lees bericht


Kinepolis-bioscopen heropenen wereldwijd

Bioscopen – Wereldwijd worden de zalen van Kinepolis heropend of schalen de bioscoopzalen langzaamaan op. De bioscoopketen heeft daarbij rekening te houden met alle lokale veiligheidsprotocollen voor bezoekers en medewerkers. Hygiëne en afstand tussen mensen zijn twee essentiële componenten in alle richtlijnen.

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid