Inkoopclub Primera, SPAR en FOOX heet Coöperatie Retail Inkoopunie (CRI)
_1024_768_90.jpg)
Inkoop - Begin april dit jaar maakten Primera, SPAR en FOOX bekend dat zij een gezamenlijk inkoopclub gingen optuigen. Inmiddels is door de partijen de Coöperatie Retail Inkoopunie (CRI) opgericht. Een inkoopverband dat rechtsreeks afspraken maakt met leveranciers van tabaksproducten. De coöperatie staat inmiddels ook organisatorisch, heeft een bestuur en een inkoopcommissie die bestaat uit medewerkers van de leden zelf. Sander Evers heeft de dagelijkse leiding.
De noodzaak om een eigen inkooporganisatie te starten hangt samen met de veranderende wet- en regelgeving op het gebied van tabak en een uitspraak van de rechter vorig jaar juli. De veranderede wetgeving voor tabak zorgt er voor dat tabaksproducten per 1 juli volgend jaar niet meer mogen worden verkocht in supermarkten. Bij de Primera-winkels en de tankstationlocaties van SPAR mag dat nog wel. In ieder geval tot 2030. Maar dooor een rechterlijke uitspraak verandert ook iets in de wijze waarop ondernemers vergoedingen krijgen voor de verkoop van tabaksproducten. De rechter heeft namelijk bepaald dat er geen vergoedingen voor verkoopbevorderende tabaksverkoop achteraf gegeven mogen worden. Dat betekent dat de prijs en de marge bij de inkoop geregeld moeten worden. En dus ontstond er een noodzaak om de inkoop als verkooppartijen gezamenlijk te doen. De formules Primera en Texaco hebben samen een mooi landelijk gespreid shopaanbod. FOOX is de groothandel en treedt op als logistieke dienstverlener van de coöperatie. Met de oprichting van CRI bieden de partijen de fabrikanten een platform om een groot deel van hun markt te bedienen. Omdat de leden zich geen zorgen meer hoeven te maken over de juiste inkoopprijs, kunnen zij zich richten op beschikbaarheid, klantgerichte service en een verantwoorde verkoop (NIX18).
Groei
Of de coöperatie ook andere leden gaat toestaan zich aan te sluiten is nog niet bekend. Ook niet of andere productgroepen dan tabak straks via de inkooporganisatie gaan lopen. Nieuwe partijen zullen wel moeten passen binnen de uitgangspunten van de coöperatie. Groei is voor de coöperatie ook geen doel op zich. De komende maanden zal het samenwerkingsmodel verder worden uitgewerkt en besproken.
Bron: NSO/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Thuisbezorgd en flitsbezorger Flink gaan samenwerken
Samenwerking - Thuisbezorgd breidt haar aanbod in boodschappen bezorgen verder uit met online bezorgdienst Flink. Vanaf nu kunnen Nederlandse consumenten verse producten en dagelijkse boodschappen van Flink bestellen via Thuisbezorgd.
Lees berichtIn 2024 breidt SPAR Foodclub uit naar circa 220 winkels
Formulenieuws - Nog voor de zomer van 2024 krijgen bijna 220 SPAR-winkels elementen van ‘SPAR Foodclub’. Dat heeft algemeen directeur John van der Ent van SPAR Nederland gezegd tijdens het Nationaal Food Congres waarover FoodPersonality bericht.
Lees berichtSPAR beste in ‘On the Move’ in Gfk-formulerapport
Verkiezing - SPAR wordt het best gewaardeerd door consumenten binnen het On the Move-segment blijkt uit het CPS GfK Formulerapport 2023. SPAR blinkt volgens de waardering van consumenten uit in de pijlers genieten en gezond.
Lees berichtSPAR komt met nieuwe merkcampagne ‘effe sparren’
Formulenieuws - SPAR lanceert vanaf deze week de nieuwe merkcampagne ‘effe sparren’. SPAR speelt hierbij in op de ‘effe maatschappij’. Dit door telkens als het effe nodig is, een makkelijke boodschap te bieden: effe sparren.
Lees berichtPim Meijer nieuwe voorzitter van SPAR Detaillisten coöperatie
Benoeming – Pim Meijer (37) is door het bestuur van de SPAR Detaillisten Coöperatie van SPAR Nederland benoemd als voorzitter. Meijer zal voorzitter Albert Jan Kleis opvolgen als voorzitter van de SPAR Detaillisten Coöperatie, die na afloop van zijn termijn vertrekt.
Lees berichtLevensmiddelenbeurs Anuga 2023 overtreft alle verwachtingen
Vakbeurzen - Met 140.000 vakbezoekers uit 200 landen en zo’n 7.900 exposanten uit 118 landen heeft de Anuga 2023 zich overtroffen. Het aandeel buitenlandse exposanten bedroeg 94 procent en met 80 procent was er een recordaandeel buitenlandse bezoekers.
Lees bericht