Inkooporganisatie Victoria Trading gaat ook Non-food oppakken
_1080_608_90.jpg)
Inkooporganisatie - Toen Jan Vugts in 2009 zijn baan als inkoopdirecteur bij Center Parcs had opgezegd, was het zijn primaire intentie om bedrijven te ondersteunen in de toenmalige crisistijd. Vanuit zijn netwerk en op grond van zijn ervaring wist hij dat hij een bijdrage kon leveren aan verschillende foodservicepartijen. En dat klopte. Nu heeft Vugts op 1 maart afscheid genomen als directeur van ‘zijn’ Victoria Trading. Lex Marks is hem opgevolgd. Maar als adviseur blijft Vugts nog verbonden aan de inkooporganisatie, die hij zelf mede oprichtte.
Victoria Trading vertegenwoordigt de belangen van acht toonaangevende spelers uit de volle breedte van de foodservicesector: Van hotellerie tot catering en van leisure tot on-the-move. De leden Albron, Circle K, Fletcher Hotels, HMSHost, FFC, Vermaat, De Beren en Efteling vertegenwoordigen met elkaar bij Victoria Trading een potentiele inkoopwaarde van ongeveer 600 miljoen euro. De producten die worden ingekocht variëren van disposables tot frites en van duurzame eieren tot viennoiserie. En als het gaat om een idee te krijgen van de hoeveelheden die daarbij worden ingekocht, gaat het bij frites bijvoorbeeld om 2,8 miljoen kilo en bij koffie om 250.000 kilogram bonen. Enorme aantallen waarvan Vugts ook nog eens de onderlinge soorten en tonnages uit zijn mouw schut. Want ook als het gaat om frites zijn er natuurlijk altijd speciale wensen bij de klanten.
Verzamelen alle informatie
We spreken Jan Vugts en Lex Marks in het kantoor van Real Result in Vianen. Een normaal kantoorpand op een industrieterrein. Aan de wand afbeeldingen uit de wereld van eten en drinken. De afbeeldingen zijn er niet alleen om sfeer te brengen in het pand, maar laten ook zien waar het bij Victoria Trading om draait: De markt van eten en drinken. Vugts: “We verzamelen hier alle informatie over de markt en de prijsontwikkelingen van grondstoffen, zodat we weten wat er op dat vlak gebeurt.”
Feitelijk is Victoria Trading ook zo begonnen. Nadat Vugts een aantal jaren de inkoopafdelingen bij verschillende bedrijven had ondersteund en doorgelicht vanuit Real Result, dacht hij na hoe bepaalde zaken efficiënter konden. Vooral ook omdat hij veel dingen zag bij bedrijven die vergelijkbaar waren. Vugts: “Ik leg graag zaken onder het vergrootglas en ga dan kijken hoe het eenvoudiger kan. Ik zat ook met vragen zoals welke klanten hebben we nu eigenlijk? Dat waren grote klanten en wat we allemaal deden was veel hetzelfde, heel veel procesmatig. Logisch dus dat de vraag opkwam: Zou het niet beter zijn om al die bedrijven eens bij elkaar te zetten?”
Drie hoofdpijlers
En dat gebeurde in 2013. Op uitnodiging van Vugts werden zes personen uitgenodigd voor een lunch in een restaurant in Zeist om te bespreken of er niet efficiënter samengewerkt kon worden. Het waren Droes Prinsen (La Place), Theun Verheij (Albron), Antonio Stroes (FFC), Bas van Asten (HMSHost), Mark Tierolf (De Efteling) en Jan Huurdeman (Servex, het latere NS Stations). Vugts: “Bedrijven met een gezamenlijke inkoop van 600 miljoen euro die niet allemaal via Victoria Trading hoefde te lopen. Maar de grote volumes bij voorkeur wel. We richten ons op drie hoofdpijlers. Inkoop waarbij we zoveel mogelijk keken naar het vergroten van de volumes door volumes te bundelen. Tweede hoofdpijler werd kwaliteit. Want de producten moesten allemaal goed zijn en op nummer drie: Duurzaamheid. Want ook dat laatste thema kwam steeds meer naar voren en gezamenlijk kun je daar sneller resultaten mee boeken dan individueel”.
Een coöperatie leek de groep de beste bestuursvorm om te kiezen. Bovendien werd afgesproken om alles te richten op inkoop – 100% inkoop – en niet op sales. Marks: “Dat kunnen de partijen individueel allemaal oppakken.” Maar op het gebied van inkoop lag er direct een groot volume. Vugts: “600 miljoen euro heeft de groep bij elkaar, maar dat loopt niet allemaal via Victoria Trading.” Leden kopen ook bepaalde producten zelf in. Ook kijken de leden jaarlijks of zij in bepaalde gebieden niet te groot worden qua inkoop. Want het mag niet zo zijn dat fabrikanten afhankelijk worden van het inkoopvolume van de groep.
Iets nieuws meebrengen
Over de samenwerking binnen de groep zijn Vugts en Marks het eens: Die is goed. Vugts: “Het feit dat nog geen enkel lid heeft opgezegd, zegt wat dat betreft genoeg.” Maar ook voor nieuwe leden gelden regels. Vugts: “We kijken altijd of een nieuw bedrijf erbij past. We zijn een collectief, dus dan moet je ook denken als collectief. Verder kijken we naar het volume dat een partij meebrengt, want het moet niet alleen voordelen opleveren voor de nieuwe partij, maar voor alle leden. En als dat is bekeken leggen we het voor aan de leden. Die worden altijd actief betrokken bij het proces. Zo zorgde de komst van TotalEnergies bij Victoria Trading voor een groot volume in snacks en zoetwaren wat ook voordelen opleverde voor de overige leden. Op die manier kan een nieuw lid ook iets nieuws meebrengen.”
De coöperatie kan wijzigen omdat er een nieuw lid bijkomt, maar er kunnen ook externe wijzigingen zijn. Zo is TotalEnergies vorig jaar overgenomen door het Canadese bedrijf Alimentation Couche-Tard, Inc waardoor de shops van TotalEnergies veranderden in Circle K. Onderdeel van het lidmaatschap is ook dat je een inkoper beschikbaar stelt aan Real Results, de feitelijk inkooporganisatie. Daar is Victoria Trading ook uit ontstaan.”
Bij Real Result wordt alle data verzameld. Die partij zorgt er ook voor dat data zodanig worden vertaald dat er een tender kan worden samengesteld. Dat voorstel wordt vervolgens voorgelegd aan de leden. Vugts: “Minimaal drie leden moeten aan iets meedoen. Maar bij de leden liggen er natuurlijk verschillende wensen en gelden er andere regels. HMSHost maakt onderdeel uit van het internationale Avolta en daar gelden voor sommige onderdelen internationale afspraken. Daar heeft HMSHost zich uiteraard aan te houden. Voor de rest geldt dat er voor elk productgroep een eigen tenderteam wordt opgericht, waarbij altijd de partij met het grootste volume er in ieder geval bij is.”
Ook non-food
Het overleg verloopt allemaal erg efficiënt. Ieder maandag om half 5 is er een call met de inkopers waar de actuele zaken worden besproken. “Dat wordt nu ik de rol heb van directeur overigens verschoven naar vier uur”, grapt Marks. Iedere zes weken komen de inkopers fysiek bij elkaar. Vugts: “De directieleden komen fysiek drie keer per jaar bij elkaar voor de beleidszaken.” Eén van de afspraken die binnen de directieleden is gemaakt is dat Victoria Trading zich niet alleen richt op F&B, maar zich ook bezighoudt met non-food. Vugts: “We houden ons ook bezig met categorieën als Kitchenequipment en carlease. De eerste afspraken daarvoor zijn inmiddels gemaakt.”
Victoria Trading en onderliggend Real Results gelden als een soort kennisplatform. Marks: “We weten wat er binnen de markt gebeurt. Van koffie, wat recent in het nieuws was, weten we dat de inkoopprijs stijgt als gevolg van oogsten en andere zaken. Maar die stijging loopt lang niet altijd gelijk met de prijsstijging die fabrikanten ons voorrekenen. In de gesprekken kunnen wij dat ook goed aangeven. En als partijen daarin niet willen meebewegen dan hebben wij altijd de mogelijkheid om het zelf op te pakken. Zo hebben wij onze eigen koffie inkoop en laten we voor onze leden de koffie naar wens branden.” Er is ook eerder een inventarisatie gedaan bij kroketten. Vugts: “Weet je hoeveel wij er hadden bij de leden? 48 soorten! We hebben dat terug kunnen brengen naar eerst acht. En het zijn er uiteindelijk 12 geworden. Kroketten die langer liggen onder een warmhoudlamp bijvoorbeeld laten met een ‘dikker jasje’ produceren. Maar we kiezen dan gelijk ook voor kroketten van drie sterren Beter Leven. Wat dat betreft loopt duurzaamheid in alles mee. Bij tenders zorgen wij er ook altijd voor dat er twee artikelen voorliggen, de standaard en een duurzame variant. Leden kunnen dan kiezen, maar duurzaamheid geldt voor alle leden. Daarom zijn we recent ook aangesloten bij PS Impact Score van PS in Foodservice, zodat leden ook kunnen zien wat de milieu-impact is van productkeuzes.”
(Dit artikel is eerder verschenen in de print-editie van @FoodClicks. Niet gezien? Abonneer je hier op de digitale editie)
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Schiphol en Avolta openen nieuw Frans bakkerijconcept LOAF
Luchthaven –Schiphol en horecapartner Avolta introduceren een nieuw bakkerijconcept met Franse signatuur in Lounge 1, genaamd LOAF. De opening van de bakkerij markeert een volgende stap in de herontwikkeling van de lounge en sluit aan bij Schiphols strategie om de kwaliteit van het retail- en horecaportfolio te verbeteren.
Lees berichtAlbron en Hutten presenteren nieuwe moederorganisatie: Hai
Catering – De fusie tussen foodservicebedrijven Albron en Hutten krijgt een nieuwe naam: Hai. De naam staat voor Hutten Albron Impactmakers. Met Hai willen beide partijen hun gezamenlijke ambitie kracht bijzetten: het vergroten van maatschappelijke impact via eten, drinken en gastvrijheid.
Lees berichtLa Place en Jord Althuizen lanceren gezamenlijke BBQ-signature
Formulenieuws – La Place slaat deze zomer de handen ineen met BBQ-expert Jord Althuizen voor een reeks nieuwe gerechten. De samenwerking trapt af met de introductie van de Bang Bang Chicken Burger, een streetfoodgerecht dat sinds kort op het menu staat bij alle La Place-vestigingen.
Lees berichtEfteling opent fine dining-restaurant Mystique
Attractiepark – In het Efteling Grand Hotel, dat op 1 augustus de deuren opent, start de Efteling met een nieuw culinair concept: Restaurant-Bar Mystique. Het fine dining-restaurant wordt geleid door chef-kok Teun van Berlo en richt zich op een breed publiek, inclusief jonge gasten vanaf 9 jaar.
Lees berichtHEMA meest favoriet voor koffie en lunch
Onderzoek – Het aantal bezoekers van koffie- en lunchketens groeide het afgelopen jaar naar 9,6 miljoen. HEMA blijft de favoriet voor koffie en lunch. Bezoekers nuttigen driekwart (76%) van de bestellingen ter plaatse, terwijl ze bijna een kwart (24%) afhalen.
Lees berichtBurger Business opent tiende vesting in Bussum
Formulenieuws - Burger Business, de burgerformule van FFC, heeft onlangs haar tiende locatie geopend, ditmaal een vestiging in Bussum. Met deze uitbreiding zet de burgerformule een volgende stap in de ambitie om landelijk verder te groeien.
Lees bericht