Inspectie constateert veel overtredingen bij maaltijdbezorgers


In diverse steden werden controles uitgevoerd naar maaltijd- en flitsbezorgers

Inspectie - De Nederlandse Arbeidsinspectie controleerde afgelopen vrijdag in diverse grote steden meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging. Daarbij werden tientallen overtredingen geconstateerd.

Het onderzoek vond plaats in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Breda, Maastricht, Haarlem, Almere en Tiel. In meer dan 20 gevallen trof de inspectie bezorgers aan die jonger waren dan 16 jaar. De jongste bezorger was pas 13. De Arbeidsinspectie heeft de werkzaamheden van die bezorger direct gestaakt. Sinds 2020 is het verboden om jongeren onder de 16 jaar op commerciële basis maaltijden te laten bezorgen met een vervoersmiddel.

Minimumloon

Verder trof de Arbeidsinspectie drie jongeren aan die te lang, of te veel dagen achtereen hadden gewerkt en personen die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Die laatste groep betrof 21 personen, waar de werkgever geen arbeidsvergunning had aangevraagd. Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). In 11 gevallen was er sprake van contante betaling of kregen werknemers te weinig betaald. “Onze inspecteurs komen bezorgers tegen die twintig euro krijgen voor een avond werken. Dat is natuurlijk absoluut niet wat het minimumloon in Nederland is. Dat is ook niet het type land dat wij willen zijn,” aldus Inspecteur-generaal Rits de Boer in een toelichting.

Flitsbezorging

Ook bedrijven in de flitsbezorging werden gecontroleerd. Daar zagen inspecteurs vooral dat de veiligheid niet altijd op orde is. Zo staan er vaak zware artikelen op hoogte die eenvoudig op medewerkers kunnen vallen. Verder staan er soms veel producten in te smalle paden, zijn de nooduitgangen regelmatig geblokkeerd en zijn werknemers vaak niet goed op de hoogte van hoe ze moeten handelen in noodsituaties. De bedrijven waar deze zaken werden geconstateerd krijgen een waarschuwing van de Arbeidsinspectie.

Bron: Arbeidsinspectie/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

SUGO Pizza sluit zich aan bij vereniging van maaltijdbezorgers

Vereniging - SUGO Pizza, speler in de maaltijdbezorgingssector, sluit zich aan bij de Nederlandse Landelijke Vereniging van Maaltijdbezorgers (NLVVM). De NLVVM vertegenwoordigt meer dan 1200 vestigingen en 30.000 werknemers in de maaltijdbezorgbranche. Hugo Kruijssen gaat de keten binnen de vereniging vertegenwoordigen.

Lees bericht


Bekendheid flitsbezorgers neemt sterker toe dan gebruik

Onderzoek – Flitsbezorgers winnen fors aan bekendheid, maar het gebruik neemt niet navenant toe Uit een periodieke meting van Markteffect blijkt dat de bekendheid sinds december 2021 met 32% is gestegen. Zo is ruim 4 op de 5 Nederlanders (82%) bekend met het principe ‘flitsbezorging’. Gorillas is het meest bekend, maar Flink wordt het vaakst ingezet.

Lees bericht
Maaltijdbezorger krijgt boete van bijna twee ton

Boete - Een platform voor de bezorging van maaltijden heeft van de Inspectie SZW een boete gekregen van 176.000 euro. Het bezorgbedrijf, waarvan de naam niet bekend is gemaakt door SZW, maar zou gaan om Deliveroo, kreeg de boete omdat het bezorgplatform in 2018 22 buitenlandse bezorgers in dienst had zonder een werkvergunning voor ze aan te vragen.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid