Instock komt met online marktplaats tegen verspilling


Voedselverspilling – Instock lanceert vandaag een online marktplaats tegen voedselverspilling. Met InstockMarket.nl verbinden zij overschotten en imperfecte producten aan deelnemende horecabedrijven. De producten tegen de datum of waar iets aan mankeert worden door Instock verzameld op een nieuw food rescue center. Op dit sorteercentrum wordt alles wordt gecontroleerd en online gezet. Op die manier kunnen chefs dagelijks zien en bestellen wat er online ‘in stock’ is. De initiatiefnemers willen op deze manier stimuleren dat de horeca serveert wat er in Nederland voorhanden is. De inschatting is dat op deze manier elke maand 50.000 kilo eten van de verspilling gered kan worden. Van pilot naar realisatie Het concept heeft anderhalf jaar als pilot gedraaid. Inmiddels zijn de oprichters Selma Seddik, Bart Roetert en Freke van Nimwegen overtuigd dat het mogelijk is. “De horeca vormt een mooie oplossing voor de overschotten en imperfecte producten in ons land. Wanneer de reguliere handel het niet meer wil of kan aannemen, kunnen wij met InstockMarket.nl de producten overnemen en aanbieden aan chefs. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders waren weggegooid.” Bovendien wordt minimaal 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank. Ketensamenwerking Het initiatief is een resultaat van vele samenwerkingen. Steeds meer leveranciers vanuit de keten sluiten zich aan, zoals Albert Heijn, groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en telers zoals Van Oers United. Ook de horeca meldt zich. Zo is Vermaat een belangrijke afnemer. Marije Vroom CSR manager van dit horeca- en cateringbedrijf: “We willen graag voorop lopen in de transitie naar de circulaire economie. Verspilling van grondstoffen is daarmee een van onze belangrijkste en uitdagendste opdrachten.”. Ruim een kwart van al het voedsel wordt verspild in Nederland, dit is zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Instock Instock is in juni 2014 opgericht door vier werknemers van Albert Heijn. Zij werden dagelijks geconfronteerd met voedselverspilling en besloten samen een plan te maken om dit tegen te gaan. Inmiddels zijn er drie restaurants, een foodtruck en een productlijn. Daarmee hebben ze bijna 700.000 kilo eten gered. Bron: Instock/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Heerschap Groep in 2022 van Jumbo naar Albert Heijn

Supermarkt - Heerschap Groep gaat vanaf januari 2022 met vijf Jumbo winkels over op de Albert Heijn formule.  Daarnaast gaan Heerschap Groep en de supermarktketen samenwerken om de ambachtelijke  producten van Bakkerij Heerschap toe te voegen aan het Streeckgenoten assortiment van Albert Heijn.

Lees bericht

‘NS wil andere foodretailers ook stationsruimte bieden’

Treinstations - NS en Albert Heijn verlengen hun samenwerking met vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar. Het feit dat NS de AH to go-locaties gaat exploiteren, maakt het voor andere foodretailers met gemaksconcepten niet onmogelijk toegang te verkrijgen tot het stationsgebied. ‘Waar sprake is van toevoeging gaan we dat zeker bekijken’, aldus een NS-woordvoerster.

Lees bericht




Albert Heijn laat coronaregels bij winkelen verder los

Supermarkt – Het bord met de coronaregels van veilig winkelen staat er nog wel, maar voor de rest laat Albert Heijn de hygiëne- en veiligheidsregels bij het winkelen verder los. Het oude systeem van muntjes voor de winkelwagens en de keuze wel of geen winkelwagen is terug van weggeweest, net als de Kookdemonstraties bij de XL-locaties. Eerder al werden de...

Lees bericht

AH kiest voor circulaire bedrijfskleding

Bedrijfskleding - Medewerkers van Albert Heijn krijgen nieuwe bedrijfskleding. Deze kleding is voor het overgrote deel circulair geproduceerd: van gedragen textiel en gebruikte plastic flessen. Medewerkers stonden zelf aan de basis van de nieuwe kleding.

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid