Instock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel


Het 10 jarige bestaan van Instock werd gevierd met een feestje

Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.

Instock werd in 2014 opgericht door een aantal jonge Ahold-medewerkers en had een duidelijke missie: het tegengaan van voedselverspilling. Wat begon als een pop-up restaurant, groeide al snel uit tot drie vaste locaties in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, waar dagelijks gekookt werd met de ‘oogst van de dag’, in de begintijd vaak afkomstig van Albert Heijn-winkels. Maar Instock samen al snel met verschillende partijen samen om reststromen, overschotten en producten die niet aan de norm voldoen, te redden en te gebruiken.

Van restaurant naar groothandel

Naarmate de beweging tegen voedselverspilling groeide, ging Instock op zoek naar manieren om op grotere schaal voedsel te redden. Instock ging in 2019 verder als horeca groothandel - InstockMarket - waar ook andere horecagelegenheden gemakkelijk een duurzame stap kunnen zetten door voedsel van de verspilling te redden. Deze innovatieve aanpak heeft Instock naar eigen zeggen een prominente plaats in de horeca- en voedselsector opgeleverd.

4,7 miljoen kilo CO2 bespaard

De afgelopen tien jaar is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen voedselverspilling. Instock heeft inmiddels ruim 3 miljoen kilo aan eten gered. Dit heeft niet alleen een directe impact op het verminderen van voedselverspilling, maar ook op de besparing van CO2-uitstoot, water, land en energie. Bijvoorbeeld, 3 miljoen kilo gered eten komt overeen met 4,7 miljoen kilo CO2, wat gelijkstaat aan het jaarlijkse energieverbruik van 3.359 huishoudens.

De verhuizing naar Diemen in 2023 markeerde een nieuw hoofdstuk voor InstockMarket. Met de nieuwe ruimte en faciliteiten kan het bedrijf verder groeien en de impact vergroten. Dit blijkt uit de resultaten: in 2023 redde Instock bijna twee keer zoveel voedsel van de verspilling als in 2022.

Bron: FoodPersonality/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Rotterdams Urban Winery lanceert wijn van geredde druiven

Wijn - Met de lancering van Rotterdam Urban Winery's eerste circulaire wijnen heeft het merk een revolutionaire stap gezet in de wereld van duurzame wijnproductie en het tegengaan van voedselverspilling. Deze wijnen, gemaakt van tafeldruiven die anders in de afvalbak zouden belanden, zetten een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in wijnproductie.

Lees bericht


Uitdagende tijden blijven Sligro parten spelen

Groothandel - De omzet van de Groep over het eerste halfjaar 2024 bedroeg € 1.393 miljoen, een afname van 0,7% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023. Desondanks bleef onze ebitda met € 55 miljoen gelijk aan vorig jaar en nam het bedrijfsresultaat met € 2 miljoen toe tot € 6 miljoen. De nettowinst nam door gestegen rentelasten af tot een verlies van € 1 miljoen.

Lees bericht

burgerme lanceert nieuw virtueel merk YAY FRY-DAY

Formulenieuws - burgerme heeft de lancering aangekondigd van een virtuele merk: YAY FRY-DAY. Het virtuele merk is gericht op gefrituurde kip biedt de franchisenemers de kans twee merken vanuit één keuken de exploiteren, waardoor er een breder publiek kan worden bereikt. De komst van het nieuwe merk wordt gemeld door de Nationale Franchise Gids.

Lees bericht

CrowdAboutNow groeit 50% in eerste zes maanden

Financiering - Crowdfunding platform CrowdAboutNow, dat het kleinbedrijf financiert met behulp van hun klanten en fans, heeft in het eerste halfjaar van 2024 11 miljoen gefinancierd. Dit is een record voor het platform en een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het financieringsplatform maandag in een bericht.

Lees bericht


Udo Delfgou nieuwe algemeen directeur KHN

Benoeming - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat Udo Delfgou per 1 oktober aantreedt als de nieuwe algemeen directeur van de branchevereniging voor de horeca. Hij volgt in die functie Dirk Beljaarts op, die recent benoemd is in het huidige kabinet als minister van Economische Zaken. Delfgou heeft veel bestuurlijke ervaring.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid