Intrakoop en Foodstep introduceren Zorgmonitor Duurzaam & Gezond
Samenwerking – Bureau Foodstep en zorginkoper Intrakoop hebben samen het initiatief genomen om zorgorganisatie te helpen bij het maken van gezonde en verantwoorde keuzes bij het inkopen van eten en drinken. Daartoe is de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond gelanceerd. Beide partijen hebben een vijfjarige samenwerking afgesproken Doel is om het huidige assortiment van eten en drinken in de zorgsector te verduurzamen en gezonder te maken, samen met leveranciers, fabrikanten en zorginstellingen zelf. Foodstep en Intrakoop, waarbij ruim 550 leden zijn aangesloten, geven met de samenwerking gehoor aan de wens van zorginstellingen om maatschappelijk verantwoord in te kopen. Maatschappelijk verantwoord inkopen is een belangrijk thema voor veel organisaties, ook in de zorg. Duurzaam inkopen is daarnaast een van de onderdelen van de Green Deal, die onlangs is ondertekend door minister Bruno Bruins van VWS en diverse organisaties, waaronder Intrakoop. Het doel van de Green Deal is dat alle zorginstellingen in 2050 klimaatneutraal zijn. Met de introductie van de monitor willen beide partijen de zorgsector bewuster maken van gezondere opties en zo hun inkoopgedrag beïnvloeden. Zorgmonitor De Zorgmonitor Duurzaam & Gezond is een interactieve tool die aan de hand van objectieve parameters de gezondheid en duurzaamheid van voedsel en drankproducten meet. Dit doet het op basis van volumes en/of inkoopwaarde en rapporteert op organisatie-, locatie-, productgroep- en productniveau. De gezondheid wordt gemeten aan de hand van eigenschappen bepaald door het Voedingscentrum en de duurzaamheid aan de hand van keurmerken die voldoen aan de criteria zoals opgesteld door PIANOo, het expertisecentrum aanbestedingen van het Ministerie van Economische Zaken. De metingen worden gedaan op basis van data van Foodstep’s zusterorganisatie PS in Foodservice. Zij beheren een databank waar producenten hun declaraties (nutriënten-info, allergenen-info, keurmerken van toepassing) moeten aanleveren. Zo kan snel informatie verzameld worden over bijvoorbeeld, nutriënten, zoals zout, suiker en verzadigde vetten. Deze informatie wordt gepresenteerd in de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond zodat de leden van Intrakoop met die informatie hun inkoop en beleid kunnen bijsturen waar nodig. In de aankomende 6 maanden zal er begonnen worden om de eerste leden en distributeurs samen te brengen. Beide partijen hebben de ambitie dat binnen 3 jaar de helft van de 550 leden is aangesloten op de zorgmonitor. Bron: Foodstep/@FoodClicks Samenwerking – Bureau Foodstep en zorginkoper Intrakoop hebben samen het initiatief genomen om zorgorganisatie te helpen bij het maken van gezonde en verantwoorde keuzes bij het inkopen van eten en drinken. Daartoe is de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond gelanceerd. Beide partijen hebben een vijfjarige samenwerking afgesproken Doel is om het huidige assortiment van eten en drinken in de zorgsector te verduurzamen en gezonder te maken, samen met leveranciers, fabrikanten en zorginstellingen zelf. Foodstep en Intrakoop, waarbij ruim 550 leden zijn aangesloten, geven met de samenwerking gehoor aan de wens van zorginstellingen om maatschappelijk verantwoord in te kopen. Maatschappelijk verantwoord inkopen is een belangrijk thema voor veel organisaties, ook in de zorg. Duurzaam inkopen is daarnaast een van de onderdelen van de Green Deal, die onlangs is ondertekend door minister Bruno Bruins van VWS en diverse organisaties, waaronder Intrakoop. Het doel van de Green Deal is dat alle zorginstellingen in 2050 klimaatneutraal zijn. Met de introductie van de monitor willen beide partijen de zorgsector bewuster maken van gezondere opties en zo hun inkoopgedrag beïnvloeden. Zorgmonitor De Zorgmonitor Duurzaam & Gezond is een interactieve tool die aan de hand van objectieve parameters de gezondheid en duurzaamheid van voedsel en drankproducten meet. Dit doet het op basis van volumes en/of inkoopwaarde en rapporteert op organisatie-, locatie-, productgroep- en productniveau. De gezondheid wordt gemeten aan de hand van eigenschappen bepaald door het Voedingscentrum en de duurzaamheid aan de hand van keurmerken die voldoen aan de criteria zoals opgesteld door PIANOo, het expertisecentrum aanbestedingen van het Ministerie van Economische Zaken. De metingen worden gedaan op basis van data van Foodstep’s zusterorganisatie PS in Foodservice. Zij beheren een databank waar producenten hun declaraties (nutriënten-info, allergenen-info, keurmerken van toepassing) moeten aanleveren. Zo kan snel informatie verzameld worden over bijvoorbeeld, nutriënten, zoals zout, suiker en verzadigde vetten. Deze informatie wordt gepresenteerd in de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond zodat de leden van Intrakoop met die informatie hun inkoop en beleid kunnen bijsturen waar nodig. In de aankomende 6 maanden zal er begonnen worden om de eerste leden en distributeurs samen te brengen. Beide partijen hebben de ambitie dat binnen 3 jaar de helft van de 550 leden is aangesloten op de zorgmonitor. Bron: Foodstep/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Gerenoveerde Sligro Luik opent 27 februari
Groothandel - Na een grondige renovatie en rebranding wordt op dinsdag 27 februari de Sligro zelfbedieningsgroothandel in Luik (België) heropend. Tijdens de openingsdag zijn er live demonstraties en proeverijen.
Lees berichtHAK kiest voor kartonnenverpakking van SIG
Introductie - HAK heeft als eerste groenteproducent gekozen voor SIG Terra Forest-based polymeren. De nieuwe kartonnenverpakkingen van HAK is duurzaam en speelt in op de algemene wens naar meer duurzamere verpakkingen.
Lees berichtOnmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling
Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.
Lees berichtBOON introduceert nieuwe productlijn in kleurrijke verpakkingen
Introductie - BOON, bekend van de vleesvervangers, introduceert een nieuwe productlijn in een duurzaam en kleurrijk jasje. Het merk wil de boon als basis-ingrediënt meer op de voorgrond plaatsen en wil dat doen als meest duurzame optie.
Lees berichtGrolsch introduceert de ‘niet-zo-nieuwe’ duurzame krat
Introductie - Grolsch introduceert een nieuwe, duurzamere krat. De ‘niet-zo-nieuwe’ krat is voor 98 procent gemaakt van oude kratten.
Lees berichtMedewerkers SPAR in nieuw, duurzaam jasje gestoken
Formulenieuws – Alle medewerkers van de Nederlandse SPAR-winkels worden dit jaar in nieuwe werkkleding gestoken. Naast het andere design van de kledinglijn, is deze ook volledig van duurzame materialen geproduceerd.
Lees bericht