Inzet platform ToekomstProef is meer gezonde zorgmaaltijden
Zorgplatform - Zorginstellingen, leveranciers en patiëntenorganisaties kunnen vanaf donderdag terecht op het platform ToekomstProef. Op dit online platform is alle informatie te vinden over duurzamere en gezondere voeding binnen de zorg. Het platform biedt concrete handvatten om te verder te verduurzamen en stelt zorgpartijen ook in staat te meten hoe ze scoren op het gebied van gezondheid en duurzaamheid en biedt trainingen om verbeteringen door te voeren.
Het online platform is op 15 februari officieel gelanceerd door bestuurder Leo Groenendaal van Zorggroep Zaanstreek namens de langdurige zorg en door Jaap Buis van Radboudumc namens de ziekenhuizen. ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn en is ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, Ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg.
Green Deal 3.0
Dankzij het platform ToekomstProef kan de sector straks voldoen aan de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in de Green Deal 3.0. De zorgsector kan met hulp van ToekomstProef in 2030 een positieve impact hebben op de gezondheid en het welzijn van patiënten, onze maatschappij en de planeet.
Onbenut
Rudi Crabbé, bestuurder Eten+Welzijn: “Op aarde worden minimaal zesduizend eetbare plantensoorten geteeld. Daar benutten we in Nederland maar zo’n tweehonderd van. We laten een enorme rijkdom aan plantaardige ingrediënten en smaken onbenut. Daarmee beperken we ook de biodiversiteit op de landbouwgrond.
Versnellen
Anneke Oldhoff, Ministerie van VWS: “Er komt zo veel bij kijken, het is zo breed en dan is het fijn om daar handvatten, hulp bij te krijgen. Ik denk dat ToekomstProef deze hulp kan bieden zodat zorgaanbieders stappen kunnen zetten.” Zorgbedrijven of aanbieders aan de zorg kunnen zich aanmelden op het platform. Het platform verbindt op die manier alle zorgorganisaties en ketenpartijen die voor dezelfde opgave staan.
Aanpak
ToekomstProef richt zich op Verantwoordelijken voor duurzaamheid of het voedingsbeleid in zorgorganisaties; Inkopers, facilitair verantwoordelijken, diëtisten en keukenchefs in zorgorganisaties; Management en bestuurders van zorgorganisaties; Publieke en private organisaties uit de voedsel- of zorgketen en Patiëntorganisaties. Bij deelnemende partijen worden (nul)metingen uitgevoerd op vijf actiegebieden. Zo krijgen ze inzicht op welk niveau van verduurzaming zij zich bevinden. Met aanvullende trainingen gaan de partijen vervolgens aan de slag om verdere verbeteringen door te voeren. Ook kunnen ze in contact komen met andere partijen door zich aan te sluiten bij Community of Practices. Zorgpartijen gaan er op die manier gezamenlijk voor zorgen dat er vaart gezet kan worden met het verduurzamen van de zorg.
Een speciale kick-off informatiebijeenkomst over de activiteiten van ToekomstProef wordt op 23 maart georganiseerd.
Bron: ToekomstProef/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Bonduelle Foodservice start pilot met Health Food Wall
Samenwerking - Bonduelle Foodservice Benelux en Health Food Wall gaan samenwerken. Bonduelle gaat producten aanleveren voor de koelkasten die op verschillende plaatsen staan opgesteld.
Lees berichtDe Eetgemak Groep en TotaalVERS bundelen krachten
Samenwerking – Maaltijdenproducent De Eetgemak Groep en TotaalVERS, gespecialiseerd in het leveren van een totaalpakket aan eten en drinken, bundelen hun krachten. Doel van de samenwerking is de dienstverlening naar afnemers verder verbeteren.
Lees berichtVan Gelder komt met nieuw plantaardig assortiment
Introductie - Van Gelder komt met een nieuw assortiment vooruitstrevende vlees- en visvervangers, zo maakt de AGF-leverancier uit Ridderkerk bekend. Het assortiment is niet alleen voor de zakelijke markt, maar ook voor de consumenten.
Lees berichtThe Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten
Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.
Lees berichtZorgsector met elkaar in gesprek over duurzame voeding
Bijeenkomst – De zorgsector gaat op 7 juni aanstaande in gesprek met elkaar over de transitie naar meer duurzame en gezondere voeding. Tijdens deze ‘ToekomstProeverij’ wordt gekeken op welke wijze de intenties in Green Deals kunnen worden versneld.
Lees berichtToekomstProef zet in op leiderschap bij verduurzamen voeding in de zorg
Zorg - In een bomvolle zaal van de Koninklijk Visio in Huizen vond op donderdag 23 maart de aftrap van ToekomstProef plaats. Dit is een initiatief van St. Eten+Welzijn en een aantal strategische partners om het eten en drinken in zorginstellingen niet alleen beter te maken, maar ook meetbaar duurzamer.
Lees bericht