‘Jan de mosselman’ geeft startschot voor mosselseizoen


Jan de mosselman geeft startschot voor moselsezoen samen met Jan Boskamp en de Belgische Radio dj Sven Ornelis

Mosselseizoen – Woensdag 8 juli werd het startsein gegeven voor het uitrijden van de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. 2020. Het startschot voor deze uittocht van vrachtwagens werd gegeven door de tot leven gekomen ‘jan de mosselman’ die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat.

Nadat vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater was gehaald, gaf de ‘mosselman’ samen met voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan. Een stoet vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok hierop in colonne uit Yerseke richting België en Nederland.

Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar door zeer goed gevulde, maar wel minder grote mosselen. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 260 gram mosselvlees. Dat is al heel goed voor het begin van het seizoen, dat gaat alleen nog maar verder verbeteren,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw. Hij had ook zorgen, want door de massale sterfte van (jonge) mosselen in mei 2019 door schuimalg in de Oosterschelde, is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan.

Meer jongeren aan de mossel

De ambitie van de mosselsector is om vanaf dit seizoen ook meer jongeren aan de mosselen te krijgen. De sector gaat structureel werk maken van het verjongen van de kopersgroep. Samen met de Good Fish Foundation (bekend van de VISwijzer) presenteert het mosselen bij 25- tot 35-jarigen als gemaksproduct en hoogwaardige eiwitbron, met een hele lage ecologische voetafdruk. In Nederland start hiervoor in september een campagne met onder meer online mosselkooklessen door bekende Nederlanders.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws


Mosselseizoen officieel van start

Horeca - Het Zeeuwse mosselseizoen is gisteren op spectaculaire wijze geopend, door de nieuwe oogst met de Nederlandse onderzeeboot Drebbel bij het Zeeuwse Yerseke boven water te halen. Hiermee is enkele weken later dan gebruikelijk het mosselseizoen van start gegaan. Op de bodem van de Oosterschelde – op een bij laagwater drooggevallen zandplaat – lieten zo’n 100 mosselliefhebbers zich de nieuwe oogst...

Lees bericht

700 Green Key accommodaties gaan ‘duurzaam gevangen vis’ aanbieden

Duurzaam - Accommodaties in de gastvrijheidssector met het zogenaamde Green Key-duurzaamheidscertificaat gaan voortaan geen vis meer op het menu zetten die niet duurzaam is. De Good Fish Foundation die zich sterk maakt voor een verantwoord visbeleid gaat de bedrijven daarmee actief helpen. Dat is vandaag tijdens de landelijke Green Key uitreiking in het Krasnapolsky hotel in Amsterdam bekend gemaakt. De...

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid