Is juiste plek bepalend voor succes gezonde snack?


Onderzoek - Als je op precies de juiste plek in de stad een gezonde snack kunt kopen, eet je dan minder ongezonde snacks? Dat gaan Universiteit en gemeente van Utrecht onderzoeken met de inzet van een mobiel snackverkooppunt. Doel van Food in Motion zoals het project heet: mensen stimuleren gezonder te eten, ze een duwtje in de goede richting geven. (Door: Hans Reichart) Prof. dr. Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht, leidt het project. Het snackexperiment begint over ruim een maand. De onderzoekers identificeren de plekken in de stad waar veel snacks worden gekocht en brengen in kaart hoe consumenten door de stad 'navigeren' op zoek naar hun favoriete snack. Op basis van een analyse van de routes van de stadsbewoners met trek stellen de onderzoekers vast waar ze alternatieven gaan aanbieden voor ongezonde snacks. Dat doen ze door het plaatsen van een mobiele snackautomaat/mobiel verkooppunt waar snacks te koop zijn die gezond "maar aantrekkelijk zijn", aldus een beschrijving van de aanpak. Dat mobiele apparaat wordt op bepaalde tijden van de dag neergezet op de plekken in de stad waar consumenten van tussendoortjes steevast terechtkomen. Door de toegang tot gezonde snacks makkelijker te maken, zo verwachten de wetenschappers van Food in Motion, zullen mensen meer gezonde snacks kopen en dat zal uiteindelijk leiden tot gezondere snackgewoontes. Bovendien zullen mensen die de aangeboden gezonde keuze maken, zich gaan zien als gezonde eters. Dat zelfbeeld maakt mensen sterker in het weerstaan van alle voedselverleidingen in de dikmakende omgeving die de stad is. In het project werken psychologen, (stedelijke) geografen, geneeskundigen en de dienst volksgezondheid van de gemeente Utrecht samen. In haar boek uit 2012 'De grote voedselverleiding. Over de psychologie van het eten, presenteert ' de projectleidster het eenvoudig maken van de gezonde keuze als een goede strategie om mensen te helpen de ongezonde voedselverleiding te weerstaan. In een onderzoek uitgevoerd op Centraal Station Utrecht toonde de projectleidster aan dat treinreizigers meer gezonde snacks - fruit, mueslirepen, granenkoekjes en crackers - kopen als deze bij de kassa van de perronwinkels van Kiosk van liggen. Uit het onderzoek uit 2015, beschreven in 'Nudging healthy food choices: a field experiment at the train station' bleek ook dat de reizigers ondanks die presentatie niet minder ongezonde snacks kochten. Consumenten kunnen dus wel geïnspireerd worden tot de gezonde keuze, maar de ongezonde keuze laat zich niet zo eenvoudig ontmoedigen. Voor nadere details van het nieuwe onderzoek vindt De Ridder het nog te vroeg: "Het project Food in Motion gaat pas daadwerkelijk van start in oktober." Over de resultaten zal in de loop van volgend jaar iets te zeggen zijn. Bron: @FoodClicks

Onderzoek - Als je op precies de juiste plek in de stad een gezonde snack kunt kopen, eet je dan minder ongezonde snacks? Dat gaan Universiteit en gemeente van Utrecht onderzoeken met de inzet van een mobiel snackverkooppunt. Doel van Food in Motion zoals het project heet: mensen stimuleren gezonder te eten, ze een duwtje in de goede richting geven. (Door: Hans Reichart) Prof. dr. Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht, leidt het project. Het snackexperiment begint over ruim een maand. De onderzoekers identificeren de plekken in de stad waar veel snacks worden gekocht en brengen in kaart hoe consumenten door de stad 'navigeren' op zoek naar hun favoriete snack. Op basis van een analyse van de routes van de stadsbewoners met trek stellen de onderzoekers vast waar ze alternatieven gaan aanbieden voor ongezonde snacks. Dat doen ze door het plaatsen van een mobiele snackautomaat/mobiel verkooppunt waar snacks te koop zijn die gezond "maar aantrekkelijk zijn", aldus een beschrijving van de aanpak. Dat mobiele apparaat wordt op bepaalde tijden van de dag neergezet op de plekken in de stad waar consumenten van tussendoortjes steevast terechtkomen. Door de toegang tot gezonde snacks makkelijker te maken, zo verwachten de wetenschappers van Food in Motion, zullen mensen meer gezonde snacks kopen en dat zal uiteindelijk leiden tot gezondere snackgewoontes. Bovendien zullen mensen die de aangeboden gezonde keuze maken, zich gaan zien als gezonde eters. Dat zelfbeeld maakt mensen sterker in het weerstaan van alle voedselverleidingen in de dikmakende omgeving die de stad is. In het project werken psychologen, (stedelijke) geografen, geneeskundigen en de dienst volksgezondheid van de gemeente Utrecht samen. In haar boek uit 2012 'De grote voedselverleiding. Over de psychologie van het eten, presenteert ' de projectleidster het eenvoudig maken van de gezonde keuze als een goede strategie om mensen te helpen de ongezonde voedselverleiding te weerstaan. In een onderzoek uitgevoerd op Centraal Station Utrecht toonde de projectleidster aan dat treinreizigers meer gezonde snacks - fruit, mueslirepen, granenkoekjes en crackers - kopen als deze bij de kassa van de perronwinkels van Kiosk van liggen. Uit het onderzoek uit 2015, beschreven in 'Nudging healthy food choices: a field experiment at the train station' bleek ook dat de reizigers ondanks die presentatie niet minder ongezonde snacks kochten. Consumenten kunnen dus wel geïnspireerd worden tot de gezonde keuze, maar de ongezonde keuze laat zich niet zo eenvoudig ontmoedigen. Voor nadere details van het nieuwe onderzoek vindt De Ridder het nog te vroeg: "Het project Food in Motion gaat pas daadwerkelijk van start in oktober." Over de resultaten zal in de loop van volgend jaar iets te zeggen zijn. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



‘HEMA populairste keten voor koffie en lunch’

Onderzoek – HEMA is de populairste keten voor koffie en lunch in Nederland. Nederlanders halen ruim een kwart (27%) van de bestellingen af bij koffie- en lunchketens. De locatie vormt de belangrijkste keuzereden. Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Koffie- en Lunchketens, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders.

Lees bericht

Take away Who Ayam start in Creative Valley Utrecht CS

Formulenieuws – Take away formule Who Ayam opent binnenkort de deuren aan de Smakkelaarshoek in Utrecht. Who Ayam is een nieuw horecaconcept met een focus op gezond en voedzaam comfort food. Het winkelpand waar de formule zich vestigt, is onderdeel van het multicomplex Creative Valley Utrecht CS, dat onderdeel uitmaakt van stationsgebied Oost.

Lees bericht

Cafetaria-omzet stijgt nauwelijks in januari 2024

Analyse - 2024 is voorzichtig uit de startblokken gekomen voor de cafetariasector; de omzet kwam dit jaar met 0,4% iets hoger uit vergeleken met januari 2023. Vermeld moet worden dat januari 2023 een zeer goede maand was ten opzichte van januari 2022 met een plus van 13,9%. Dat blijkt uit de analyse die Rien de Koning heeft gedaan op basis van alle transacties van het horecaplatform...

Lees bericht


Cafetariaomzet in 2023 met 6% gegroeid

Analyse – De omzet in de Nederlandse cafetaria’s is in het afgelopen kalenderjaar met 6,2% toegenomen. Dat is exact hetzelfde groeicijfer als dat van 2022 ten opzichte van 2021. De omzetten in de laatste drie maanden van 2023 waren zelfs gelijk aan die van 2022 dus omzetgroei van 0%.

Lees bericht

Nieuwe Julia’s zet bestelzuilen in en gaat pizza’s serveren

Formulenieuws – Zaterdag 2 december opende NS stations de nieuwe Julia’s op station Den Haag. Een tweede locatie opent donderdag 7 december op Utrecht Centraal. Met de komst van de nieuwe winkelsmet bestelzuilen wil NS nog beter inspelen op de wens en behoefte van de klant. Zo worden er ook pizza’s aan het assortiment toegevoegd.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid