Kabinet: 'Alles kan weer open in 3 stappen'

Coronamaatregelen - Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Toch gaat het kabinet versoepelen en wel in een drietal stappen. Waarom? We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar tijdens de persconferentie dinsdagavond waarschuwde minister Ernst Kuipers wel, want het zijn grote stappen, die snel achter elkaar.
Om te beginnen vervalt per direct het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
Dan volgt op vrijdag 18 februari dat alle locaties in ons land weer open mogen tot 01.00 uur. Dat geldt voor de horecagelegenheden, maar ook voor alle cultuurinstellingen. Let wel: het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Dat heeft vooral te maken dat het kabinet niet al te snel alles wil vrijgeven, om later alsnog weer nieuwe stappen te moeten zetten. Horeca, bioscopen, musea en theaters en sportclubs bij professionele sportwedstrijden moeten dus nog even om een coronatoegangsbewijs blijven vragen.
Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.
Stap 3
De laatste stap wordt gezet op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en wordt afscheid genomen van het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn. Maar daarnaast vervallen ook de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Voor de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen betekent dat zij weer onbeperkt open mogen. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.
Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.
Isolatie
Verder versoepelt het kabinet het isolatieadvies per vrijdag 18 februari. De isolatieduur voor positief geteste personen wordt verkort van minimaal 7 dagen naar 5 dagen (indien 24 uur klachtenvrij). Iedereen gaat nog steeds in isolatie na een positieve test, ook na een boosterprik, om te voorkomen dat andere mensen worden besmet. De isolatieperiode start vanaf het moment dat er klachten waren.
Bron: Rijksoverheid/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Foodservice groeit met 44,4% in periode 5
Cijfers – De periodemonitor van Foodservice XS laat over periode 5, week 17 t/m 20, (25 april t/m 22 mei 2022) met een groei van 44,4% een zeer goede ontwikkeling zien van de foodservicemarkt. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor een al te positief beeld van de omzetgroei op termijn, want oplopende inflatie en toenemende kosten bij de consument kunnen gaan zorgen voor krimp.
Lees berichtOmzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019
Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.
Lees berichtKoken voor Oekraïne levert ruim 11.000 euro op
Actie - Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en horecaopleidingen uit heel Nederland doneren met de steunactie Koken voor Oekraïne samen meer dan 11.000 euro aan Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties.
Lees berichtKick-off Week van de horeca tijdens Gastvrij Rotterdam
Actieweek - Na een succesvolle editie vorig jaar wordt ook dit jaar weer de Week van de horeca georganiseerd. De week, die van 19 tot en met 24 september wordt gehouden, staat volledig in het teken van alle horecaprofessionals, ondernemers, leveranciers, opleiders – en studenten binnen de horeca. De week wordt afgetrapt samen met de officiële opening van Gastvrij Rotterdam op 19 september...
Lees berichtBaro, bohemien kustplaats aan de Amsterdamse gracht
Horeca - Openluchtrestaurant Baro brengt de bohemien flair van badplaatsen op Ibiza en de energie van Tulum aan de Postjesweg in Amsterdam West. Met kleurrijk streetfood en verfrissende tequilacocktails serveert Baro zorgeloze vakantiedagen. Donderdag ging de locatie open.
Lees berichtCBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022
Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...
Lees bericht