Kabinet draait versoepelingen horeca deels terug


Terrassen en horecabedrijven weer dicht tussen 24.00 en 06.00 uur

Corona – Het kabinet heeft vrijdagavond een aantal eerdere versoepelingen in de horeca teruggedraaid. Zo moeten de horecabedrijven vanaf zaterdag 10 juli uiterlijk om 24.00 uur dicht en zijn evenementen zonder plaatsing van het bezoek niet meer toegestaan. Bedoeling van de nieuwe maatregelen is de snelle opmars van het aantal coronabesmettingen een halt toe roepen.

De maatregelen van het kabinet waren te verwachten op basis van de oplopende besmettingscijfers. Aangegeven werd dat weliswaar het aantal ziekenhuisopnames en ic-opnames als gevolg van de coronabesmettingen laag blijft, maar dat de sterk oplopende cijfers voldoende reden geven tot zorg.

De nieuwe maatregelen treffen vooral de horeca en evenementensector. Zo geldt voor alle cafés, evenementen, theatervoorstellingen en sportwedstrijden dat iedereen een eigen zitplek moet hebben op anderhalve meter afstand. Dat heeft behoorlijke consequenties voor de exploitatie. Het kabinet heeft aangegeven dat de steunmaatrgelen 'meeademen'. 

Demissionair premier Mark Rutte noemde de nieuwe beperkingen ‘niet leuk, maar wel noodzakelijk’. De voornaamste maatregel is het sluiten van clubs en discotheken tot in ieder geval 13 augustus. Met behulp Testen voor Toegang mochten die locaties op 26 juni de deuren weer openen. Het systeem vertoonde echter gaten. Veel bezoekers deelden dezelfde QR-code met elkaar en daarnaast werden de QR-codes ook niet goed gecontroleerd door de horecabedrijven, wat leidde tot verschillende besmettingshaarden.

Code rood

Andere reden waarom het kabinet ook heeft besloten de maatregelen door te voeren is de kans dat internationaal Nederland als land wordt aangemerkt met een code rood. Die code is bepalend voor de - wellicht extra - maatregelen die landen gaan instellen om Nederlanders te ontvangen, maar ook om eigen inwoners te laten vertrekken naar Nederland.

De maatregelen volgens de Rijksoverheid op een rijtje:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

- Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

- Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.

- Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.

- Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

- Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

- Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.

- Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.

- Evenementen duren maximaal 24 uur.

Bron: RVO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsMaaltijdbezorger krijgt boete van bijna twee ton

Boete - Een platform voor de bezorging van maaltijden heeft van de Inspectie SZW een boete gekregen van 176.000 euro. Het bezorgbedrijf, waarvan de naam niet bekend is gemaakt door SZW, maar zou gaan om Deliveroo, kreeg de boete omdat het bezorgplatform in 2018 22 buitenlandse bezorgers in dienst had zonder een werkvergunning voor ze aan te vragen.

Lees bericht


Nederlander geeft vaker fooi na lockdown

Onderzoek – Meer driekwart van de consumenten (77%) wil net zo vaak of vaker uit eten of een drankje drinken als voor de pandemie. Vooral jongeren willen de horeca vaker bezoeken om de lockdown-periode in te halen (22%). In 31% van de bezoeken geeft de Nederlander ook nog eens extra fooi om de horeca te helpen, met een gemiddeld fooipercentage van 8,2% bij een goede...

Lees bericht


Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca schuift door naar 2022

Wedstrijd - De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca, georganiseerd door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), schuift door naar 2022 vanwege de impact van de coronacrisis op de horeca en het horecaonderwijs. Dat heeft de wedstrijdcommissie besloten. Ook vorig jaar werd de wedstrijd verplaatst.

Lees bericht

Eerste vegetarische aanbieder van vriesverse kindervoeding

Kindervoeding – Frootie, heet het bedrijf, dat als eerste 100% vegetarische vriesverse kindervoeding gaat brengen. De ondernemers Wania Pires (30) en Elvia Gonçalves (31) sturen de maaltijdenboxen al naar consumenten, kinderdagverblijven en horecagelegenheden, zo melden zij, maar zijn nu op zoek naar investeerders.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid