Kabinet verscherpt aantal horecaregels door slechte coronacijfers


Horeca blijft waarschijnlijk toch gesloten, afhalen en bezorgen mag wel

Coronamaatregelen – Het kabinet maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen en verscherpt daarom een aantal regels. Zo moeten bezoekers van horecagelegenheden reserveren bij bezoek en hun naam en contactgegevens achterlaten. Daarnaast zijn bij horecagelegenheden alleen zitplaatsen toegestaan voor bezoekers, zowel binnen als buiten. En kunnen attractieparken, musea en horecazaken voor maximaal twee weken gesloten worden als duidelijk is dat zij een besmettingshaard zijn.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hebben dat vanavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Dat bezoekers aan de horeca hun contactgegevens achter moeten laten heeft, alles te maken met het bron- en contactonderzoek dat moet worden gedaan indien er toch een uitbraak is. In veel van onze omringende landen, zoals Duitsland, gebeurt dat al.

Zorgen

Rutte gaf duidelijk aan dat de toename in het aantal besmettingen hem en het kabinet zorgen baart. “We moeten er alles aan doen om besmettingen te voorkomen.” Hij noemde de huidige ontwikkelingen niet ‘de gevreesde tweede golf’, maar waarschuwde wel dat er ook niet een tweede lockdown moet komen. “Als alle maatregelen worden nagekomen dan moet dat voldoende zijn om het virus onder controle te houden”, aldus de premier.

Controlefase

Met regelmaat werd de fase waarin we nu zitten aangeduid als de controlefase. “Bij oplaaiende haarden is het van belang dat we die gelijk kunnen bestrijden, door te testen en mensen die in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon er op te wijzen dat zij dan twee weken in quarantaine moeten. De GGD gaat dat ook controleren. Net zoals zij dat ook gaan doen met vliegreizigers uit landen met code oranje.

Jongeren

De besmettingen van de laatste tijd doen zich vooral voor bij jongeren, ook omdat die de anderhalve meter regel minder (willen) naleven. Dus werd ook waarschuwend naar deze groep gesproken.” Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kunt wel anderen besmetten,” aldus Rutte. Als gevolg van de hoge besmettingsgraad onder jongeren, zijn de ontgroeningsfeesten bij de universiteiten en hogescholen voor het aankomende studiejaar dan ook verboden.

Gemeentelijke bevoegdheid

Het kabinet geeft ook meer bevoegdheid aan de burgemeesters en de veiligheidsregio’s om de maatregelen zoveel mogelijk lokaal te kunnen inzetten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld ook bepalen of horecagelegenheden om 24.00 uur moeten sluiten. Maar als die maatregelen niet werken of niet worden nagekomen en het aantal besmettingen blijft stijgen, dan kunnen die maatregelen landelijk worden doorgevoerd. Het kabinet wil het aantal besmettingen vooral beteugelen door te wijzen op ieders eigen verantwoordelijkheid, maar schroomt niet beperkingen weer toe te passen als de regels onvoldoende worden nageleefd, waardoor het virus weer meer ruimte krijgt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsFoodservicesector laat stevige groei zien

Analyse – De groei in foodservice zit er stevig in. Over periode 6 en 7, week 21 t/m 28, (23 mei t/m 17 juli 2022) laat de foodservicemonitor een stijging zien van respectievelijk 31% en 16,6%. Het betreft de groei in de toelevering van eten en drinken in Foodservice ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar staat het groeicijfer van periode 7 op een...

Lees bericht

Inzet diepvries is alternatief voor horeca bij voedselverspilling

Onderzoek – Horeca kan meer gebruik maken van diepvriesproducten in de keuken als duidelijk is dat voedselverspilling daarmee voorkomen kan worden. Met name jongeren hebben minder moeite met het feit dat horecabedrijven meer gebruik maken van diepvriesproducten als zij weten dat daarmee verspilling van voedsel wordt tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek van diepvriesfabrikant Iglo waarvoor @FoodClicks specifieke horecavragen heeft laten meelopen.

Lees berichtKHN en Curaçao Restaurant Association gaan samenwerken

Samenwerking - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Curaçao Restaurant Association (CRA) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Curaçao een nieuwe KHN-afdeling wordt. Dit betekent dat horecaondernemers op Curaçao binnenkort kunnen profiteren van de diensten van het KHN-lidmaatschap.

Lees bericht

Sligro ziet omzet en resultaat verder herstellen

Groothandel - De omzet van de Sligro Food Groep over het eerste halfjaar 2022 bedroeg €1.129 miljoen, een toename van 43,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In Q2 wist de groep een groei te realiseren van 43,7%. De nettowinst over het eerste halfjaar kwam uit op €23 miljoen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid