Kabinet verscherpt aantal horecaregels door slechte coronacijfers


Coronamaatregelen – Het kabinet maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen en verscherpt daarom een aantal regels. Zo moeten bezoekers van horecagelegenheden reserveren bij bezoek en hun naam en contactgegevens achterlaten. Daarnaast zijn bij horecagelegenheden alleen zitplaatsen toegestaan voor bezoekers, zowel binnen als buiten. En kunnen attractieparken, musea en horecazaken voor maximaal twee weken gesloten worden als duidelijk is dat zij een besmettingshaard zijn.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hebben dat vanavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Dat bezoekers aan de horeca hun contactgegevens achter moeten laten heeft, alles te maken met het bron- en contactonderzoek dat moet worden gedaan indien er toch een uitbraak is. In veel van onze omringende landen, zoals Duitsland, gebeurt dat al.

Zorgen

Rutte gaf duidelijk aan dat de toename in het aantal besmettingen hem en het kabinet zorgen baart. “We moeten er alles aan doen om besmettingen te voorkomen.” Hij noemde de huidige ontwikkelingen niet ‘de gevreesde tweede golf’, maar waarschuwde wel dat er ook niet een tweede lockdown moet komen. “Als alle maatregelen worden nagekomen dan moet dat voldoende zijn om het virus onder controle te houden”, aldus de premier.

Controlefase

Met regelmaat werd de fase waarin we nu zitten aangeduid als de controlefase. “Bij oplaaiende haarden is het van belang dat we die gelijk kunnen bestrijden, door te testen en mensen die in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon er op te wijzen dat zij dan twee weken in quarantaine moeten. De GGD gaat dat ook controleren. Net zoals zij dat ook gaan doen met vliegreizigers uit landen met code oranje.

Jongeren

De besmettingen van de laatste tijd doen zich vooral voor bij jongeren, ook omdat die de anderhalve meter regel minder (willen) naleven. Dus werd ook waarschuwend naar deze groep gesproken.” Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kunt wel anderen besmetten,” aldus Rutte. Als gevolg van de hoge besmettingsgraad onder jongeren, zijn de ontgroeningsfeesten bij de universiteiten en hogescholen voor het aankomende studiejaar dan ook verboden.

Gemeentelijke bevoegdheid

Het kabinet geeft ook meer bevoegdheid aan de burgemeesters en de veiligheidsregio’s om de maatregelen zoveel mogelijk lokaal te kunnen inzetten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld ook bepalen of horecagelegenheden om 24.00 uur moeten sluiten. Maar als die maatregelen niet werken of niet worden nagekomen en het aantal besmettingen blijft stijgen, dan kunnen die maatregelen landelijk worden doorgevoerd. Het kabinet wil het aantal besmettingen vooral beteugelen door te wijzen op ieders eigen verantwoordelijkheid, maar schroomt niet beperkingen weer toe te passen als de regels onvoldoende worden nageleefd, waardoor het virus weer meer ruimte krijgt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nationale Horecadag in het teken van Trots op de Horeca

Nationale Horecadag - Onlangs publiceerde L1NDA haar grootschalig onderzoek waarin naar voren kwam dat het aantal werkenden in de horeca weer op het niveau is van voor corona. Weliswaar met grote verschillen in sectoren, maar de algemene tendens is positief. Is er reden tot voorzichtige positiviteit en optimisme? Als je het aan de organisatie van de Nationale Horecadag vraagt...

Lees berichtRegionale aanpak vraagt vroege sluiting horeca Randstad

Coronamaatregelen – De horecabedrijven in het westen van het land moeten eerder dicht en het maximum aantal mensen in feestzaal gaat terug van honderd naar vijftig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de persconferentie van vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Lees bericht

Horecabezoek in juli en augustus weer bijna op oude niveau

Onderzoek - Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar lichtpuntjes zijn er wel. Doordat veel mensen de vakantie in eigen land hebben doorgebracht en het mooie terrasweer, hebben veel mensen de weg naar de horecabedrijven weer weten te vinden. Niet alleen de jongeren, maar ook de groep ouder dan 50 jaar.

Lees bericht


Rabobank ziet horeca in derde kwartaal opveren

Analyse – De Nederlandse economie herstelt zich traag van alle beperkende coronamaatregelen, maar toch ziet de Rabobank ook lichtpuntjes. In een maandag verschenen rapport verwacht de bank dat de horecaomzet in het derde kwartaal opveert. Maar of die doorzet is de vraag. Veel zal afhangen van het vertrouwen van de consument, want die is nog erg voorzichtig.

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid