Kantine Bouwkunde TU Delft schakelt over op vega


Foto bij: TU Delft

Catering – Het werkelijke verhaal is iets genuanceerder, maar het AD kopte vrolijk dat de kantine van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft voortaan alleen maar vega verkoopt. Een straf voor de vleeseter werd er nog aan toegevoegd.

De kantine van de TU Delft Bouwkunde zou daarmee de eerste universiteitskantine zijn in Nederland die geen vlees of vis meer serveert. De kantine oogst daarmee lof bij vegetariërs en veganisten en klimaatactivisten, maar niet bij de vleesliefhebbers, zo schrijft het AD, sterker nog die voelen zich gestraft.

CO2-uitstoot

Het plan om het aanbod van de kantine vleesvrij te maken komt van Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. Hij had onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van de 25.000 studenten en 5600 medewerkers en wat bleek: na gas en elektriciteit was voedsel de meest vervuilende factor. Reden om de vleesconsumptie in de kantine aan banden te leggen.

Volgens Van den Dobbelsteen betekent de overgang naar een vegetarisch en veganistisch aanbod dat in de toekomst het mogelijk de helft van de CO2-uitstoot kan schelen. Bovendien constateerde hij dat het aanbod in de kantine ‘sterk vlees georiënteerd’ was terwijl niet duidelijk was of dit wel in lijn was met de behoefte van de studenten.

Effect

Vlees wordt niet verboden en blijft beschikbaar op verschillende locaties binnen de campus. Gekeken wordt de komende periode wat de effecten zijn van de keuze in het aanbod. Op het vleesloze aanbod te stimuleren wordt ook een prijsprikkel gegeven. Het plan is namelijk om eten dat minder belastend voor de natuur is een paar dubbeltjes goedkoper te maken. En de producten die juist zorgen voor meer uitstoot in prijs te verhogen. Een eerlijker prijsbeleid noemt de universiteit dat, alleen maakt een vleesproduct daarvan geen onderdeel uit.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Half-om-half gehakt bij AH voortaan ook met rund en kip

Duurzaamheid – Binnen twee weken komt Albert Heijn met gehakt, worstjes en hamburgers die bestaan uit vlees gemengd van kippenvlees en rundvlees. Die producten hebben niet alleen minder CO2-uitstoot, maar worden ook goedkoper aangeboden in de winkels. De supermarktketen maakte de innovatie bekend tijdens de presentatie van het zevende duurzaamheidsverslag.

Lees bericht


Eerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten

Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.

Lees bericht

Royal Swinkels introduceert biologisch gebrouwen FreeBrew

Introductie - Royal Swinkels introduceert een caloriearme craft soda op basis van mout. FreeBrew is gemaakt van biologische ingrediënten en mouten van gerst, haver, tarwe en spelt. De alcoholvrije dorstlesser doorloopt hetzelfde brouwproces als bier, zonder dat er alcohol wordt gevormd, en komt in de smaken bloedsinaasappel, citroen en framboos.

Lees bericht

Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht


Nieuw bij Captain Food de plantaardige gehaktbal

Introductie – De plantaardige gehaktbal is te gebruiken voor het bekende broodjes bal, als onderdeel van een maaltijd, direct eetbaar vanuit de jus of als een berehap met pindasaus. De nieuwe vleesloze bal van Captain Food smaakt als half-om-half gehakt en is vrijwel overal voor inzetbaar.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid