Kantine Bouwkunde TU Delft schakelt over op vega


Foto bij: TU Delft

Catering – Het werkelijke verhaal is iets genuanceerder, maar het AD kopte vrolijk dat de kantine van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft voortaan alleen maar vega verkoopt. Een straf voor de vleeseter werd er nog aan toegevoegd.

De kantine van de TU Delft Bouwkunde zou daarmee de eerste universiteitskantine zijn in Nederland die geen vlees of vis meer serveert. De kantine oogst daarmee lof bij vegetariërs en veganisten en klimaatactivisten, maar niet bij de vleesliefhebbers, zo schrijft het AD, sterker nog die voelen zich gestraft.

CO2-uitstoot

Het plan om het aanbod van de kantine vleesvrij te maken komt van Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. Hij had onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van de 25.000 studenten en 5600 medewerkers en wat bleek: na gas en elektriciteit was voedsel de meest vervuilende factor. Reden om de vleesconsumptie in de kantine aan banden te leggen.

Volgens Van den Dobbelsteen betekent de overgang naar een vegetarisch en veganistisch aanbod dat in de toekomst het mogelijk de helft van de CO2-uitstoot kan schelen. Bovendien constateerde hij dat het aanbod in de kantine ‘sterk vlees georiënteerd’ was terwijl niet duidelijk was of dit wel in lijn was met de behoefte van de studenten.

Effect

Vlees wordt niet verboden en blijft beschikbaar op verschillende locaties binnen de campus. Gekeken wordt de komende periode wat de effecten zijn van de keuze in het aanbod. Op het vleesloze aanbod te stimuleren wordt ook een prijsprikkel gegeven. Het plan is namelijk om eten dat minder belastend voor de natuur is een paar dubbeltjes goedkoper te maken. En de producten die juist zorgen voor meer uitstoot in prijs te verhogen. Een eerlijker prijsbeleid noemt de universiteit dat, alleen maakt een vleesproduct daarvan geen onderdeel uit.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

WijnSpijs start met 100% vegan WijnWandelingen

Wijn – Culinair platform WijnSpijs, de organisatie die onder andere wijnwandelingen in de benelux verzorgt, heeft nu ook wandeling waarbij de wijn wordt gecombineerd met veganistische gerechten. In eerste instantie gaat het om wandelingen in Utrecht en Amsterdam.

Lees bericht


Vitam en Fooditis gaan strijd aan tegen CO2 in catering

Verduurzamen – Facilitaire horecadienstverlener Vitam en foodservice-expert Fooditis werken samen om het eten in de Vitam-restaurants verder te verduurzamen. Met de CO2-Impact Tool, BrightGreen, wordt per ingrediënt het CO2-verbruik berekend en getoond op een dashboard zodat gekeken kan worden waar verdere verbetering mogelijk is.

Lees bericht

Meer foodconcepten bij vernieuwde AH Gelderlandplein

Formulenieuws – De vernieuwde Albert Heijn XL Gelderlandplein in Amsterdam heeft na een verbouwing de allernieuwste foodconcepten gekregen en tevens het grootste biologisch en glutenvrij assortiment. De supermarktketen zet hiermee de volgende stap op het gebied van vers, gemak en gezond. Klanten vinden er de Allerhande Keuken met Babacous, een sushibar die is uitgebreid met Aziatisch streetfood en een groot vega...

Lees bericht‘Producent Miami Burger’ start eerste vegan burgerbar

Fastfood – Een hamburger die smaakt als een Big Mac maar die toch volledig vegan is. Een burger die de uitdagende naam draagt van The Big Hack met als ondertiteling: ‘The most famous burger in the world got hacked’ . Dat is niet alleen creatief bedacht, maar legt de lat ook hoog qua verwachting. En dat is precies wat Miami Burger vanuit...

Lees bericht

PLNT introduceert kant & klare Vegan Beef Wellington

Introductie - PLNT heeft speciaal voor het Paas-assortiment de eerste kant-en-klare Vegan Beef Wellington in Nederland ontwikkeld. Volgens producent Future Food Group in Veenendaal zijn er meerdere initiatieven geweest, maar is er nu een Vegan Beef Wellington die net zo sappig en lekker is als het origineel.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid