Kantine Bouwkunde TU Delft schakelt over op vega


Foto bij: TU Delft

Catering – Het werkelijke verhaal is iets genuanceerder, maar het AD kopte vrolijk dat de kantine van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft voortaan alleen maar vega verkoopt. Een straf voor de vleeseter werd er nog aan toegevoegd.

De kantine van de TU Delft Bouwkunde zou daarmee de eerste universiteitskantine zijn in Nederland die geen vlees of vis meer serveert. De kantine oogst daarmee lof bij vegetariërs en veganisten en klimaatactivisten, maar niet bij de vleesliefhebbers, zo schrijft het AD, sterker nog die voelen zich gestraft.

CO2-uitstoot

Het plan om het aanbod van de kantine vleesvrij te maken komt van Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. Hij had onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van de 25.000 studenten en 5600 medewerkers en wat bleek: na gas en elektriciteit was voedsel de meest vervuilende factor. Reden om de vleesconsumptie in de kantine aan banden te leggen.

Volgens Van den Dobbelsteen betekent de overgang naar een vegetarisch en veganistisch aanbod dat in de toekomst het mogelijk de helft van de CO2-uitstoot kan schelen. Bovendien constateerde hij dat het aanbod in de kantine ‘sterk vlees georiënteerd’ was terwijl niet duidelijk was of dit wel in lijn was met de behoefte van de studenten.

Effect

Vlees wordt niet verboden en blijft beschikbaar op verschillende locaties binnen de campus. Gekeken wordt de komende periode wat de effecten zijn van de keuze in het aanbod. Op het vleesloze aanbod te stimuleren wordt ook een prijsprikkel gegeven. Het plan is namelijk om eten dat minder belastend voor de natuur is een paar dubbeltjes goedkoper te maken. En de producten die juist zorgen voor meer uitstoot in prijs te verhogen. Een eerlijker prijsbeleid noemt de universiteit dat, alleen maakt een vleesproduct daarvan geen onderdeel uit.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Heineken start bouw nieuw Global R&D Centre

Brouwerij - Heineken kondigt de bouw van een Global Research & Development Centre in Zoeterwoude aan, genaamd het Dr. H.P. Heineken Centre. Met de bouw is een investering gemoeid van €45 miljoen. Vanaf halverwege 2025 zal het centrum zich gaan toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten en processen.

Lees bericht




Schiphol start samenwerking voor verduurzaming horeca

Luchthaven – Schiphol heeft samen met haar horecapartners een overeenkomst getekend om te werken aan een meer duurzame horecatoekomst op de luchthaven. Eén van de doelen is om in 2030 de CO2-uitstoot met 50% te verminderen ten opzichte van 2023, voornamelijk door 60% van het totaal verkochte aanbod van voedsel en zuivel plantaardig te maken.

Lees bericht



Rode Coca-Cola-kratten voortaan van 97% gerecycled plastic

Verduurzamen - Coca-Cola Europacific Partners Nederland laat weten dat de bekende rode kratten voortaan gemaakt zullen worden van 97% gerecycled plastic₁. Het gerecyclede materiaal bestaat uit 85% oude rode kratten en 15% gerecyclede tulpennetten. Om dit mogelijk te maken werkt de Coca-Cola bottelaar samen met de lokale recycler Healix en krattenproducent Schoeller Allibert.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid