Kantine Kromhoutkazerne voortaan helemaal plasticvrij

Catering – De kantine van de Kromhoutkazerne in Utrecht, het hoofdkwartier van de Koninklijke landmacht, is voortaan helemaal plasticvrij. Dat meldt ISS Facility Services, waarover olineplatform ChangeINC publiceert. “Het lastigste was om de smeerkaas in plastic kuipjes te vervangen,” laat Marcel Kalmeijer, Communicatiemanager bij ISS aan Eva Segaar van ChangeINC weten.
Plakjes kaas gescheiden door plastic, boter in plastic kuipjes en even een klein beetje plasticfolie over de salade zodat hij vers blijft. Plastic is een duizenddingendoekje voor veel bedrijfsrestaurants. Terwijl het al langer een doorn in het oog is van de consument. Maar facilitair dienstverlener ISS kiest er nu voor om helemaal met plastic te stoppen in haar bedrijfsrestaurant in de Kromhoutkazerne in Utrecht. De dienstverlener loopt hiermee vooruit op het verbod op het verstrekken van single use plastic bekers en verpakkingen, dat 1 juli 2023 ingaat. Kalmeijer geeft aan dat er al meerdere aanvragen waren vanuit klanten om hierover na te denken. “Maar omdat defensie er positief tegenover stond om hier te testen, en we ook precies weten dat er dagelijks 1.400 mensen komen lunchen, zijn we hier begonnen.”
Geen plastic
Dus krijgen alle militairen in de kantine voortaan niets meer mee in plastic verpakkingen. Daarmee worden jaarlijks 380.000 stukken plastic bespaard, wat gelijk is aan 1.133 kilo plastic. De grootste plasticbesparing zit hem in het niet meer aanbieden van dranken in petflessen. Daarna volgen de kaasverpakkingen, de plasticjes tussen de vleeswaren en daarna de saladebakjes.
Voor een aantal producten bleek het vervangen van de verpakking nog knap lastig, vertelt Kalmeijer. “Pindakaas en smeerkaas komen normaal in plastic kuipjes. We hebben intern lang gediscussieerd over hoe we dit op gingen lossen. Maar we vullen nu kleine plastic potjes met de smeerkaas uit een spuitzak.” De gasten kunnen deze glazen potjes weer inleveren nadat ze zijn uitgegeten, en de cateraar gebruikt deze dan weer opnieuw.
Voedselverspilling
Een veelgehoord argument tegen het afschaffen van plastic, is dat het eten dan minder lang goed blijft. Daardoor zorgt het juist voor méér voedselverspilling, zeggen verschillende wetenschappers. Volgens Kalmeijer is dat inderdaad een risico, en is het daarom belangrijk dat je goed nadenkt over de dosering die je aanbiedt. “We weten hier heel goed hoeveel mensen er dagelijks komen, dus dan weet je ook wat je ongeveer moet presenteren.” Toch komt het niet altijd helemaal uit. Daarvoor kijkt het naar een samenwerking met Too Good to Go, dat eten van de verspillingsberg redt en voor een klein prijsje doorverkoopt aan consumenten.
De militairen die dagelijks komen eten in de plasticvrije kantine reageren volgens Kalmeijer positief. “We stimuleren ze ook met posters in de kantine om zelf meer spullen te hergebruiken en recyclen. En zien al dat mensen met plastic flessen aankomen die ze dan weer kunnen opnieuw vullen.”
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Grote bedrijfscateraars gaan voor 60% over op plant-based
Catering - ISS, Leo Catering en Sodexo committeren zich aan de doelstelling van Wakker Dier om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door plant-based. Daarmee hebben alle grotere bedrijfscateraars gehoor gegeven aan de wens van Wakker Dier.
Lees berichtDe Vegetarische Slager wordt steeds plantaardiger
Samenwerking - De Vegetarische Slager gaat meer samenwerken met de eivervangers van The EVERY Company, waardoor de producten steeds plantaardiger worden. Veel producten zijn dat al, maar nog niet allemaal. Het online platform ChangeInc. voor toekomstmakers vraagt zich daarom af wordt de Vegetarische Slager straks niet de Veganistische Slager?
Lees berichtRobotkeuken Eatch beleeft primeur bij ISS-locaties
Catering - De Zaanse startup Eatch en ISS introduceren een robotkeuken als oplossing tegen personeelstekort en voedselverspilling. De volledig automatische keuken is onlangs bij enkele klantlocaties van ISS geïnstalleerd. De keukens kunnen tot wel 100 maaltijden per dag bereiden.
Lees berichtISS gaat CO2-uitstoot eten en drinken meten
Catering - ISS Facility Services gaat in samenwerking met marktontwikkelingsbureau Foodstep voortaan de CO2-uitstoot meten van de producten die worden verkocht op de ruim 100 cateringlocaties. ISS is de eerste cateraar die de CO2-uitstoot van Food & Beverage integraal in kaart gaat brengen. Voor het uitvoeren van de metingen is ISS een driejarige samenwerking aangegaan met Foodstep. Het meten gebeurt...
Lees berichtGroente en fruit centraal bij ‘Ga voor Kleur’
Catering – Vrijdag 11 oktober zullen 450 schoolkantines en 230 bedrijfskantines invullingen geven aan het thema ‘Ga voor Kleur’. Op deze dag worden op de locaties groente en fruit in een hoofdrol geplaatst. De dag maakt onderdeel uit van een week waarin voedsel centraal wordt geplaatst. Het startsein voor deze Dutch Agri Food Week (DAFW) wordt op 5 oktober gegeven door minister Schouten van Landbouw,...
Lees berichtISS presenteert nieuw cateringconcept Colourz
Catering – ISS Catering Services heeft een nieuw cateringconcept geïntroduceerd. Met Colourz speelt het bedrijf in op de toenemende vraag naar gezonde voeding en buitenlandse gerechten. Het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort had de primeur van het cateringconcept. Colourz is vooral bedoeld voor grootschalige cateringlocaties. Binnen het concept worden verschillende Oosterse, Noord-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten gepresenteerd. De saladebar is de...
Lees bericht