Kerst leidt tot hoogste weekomzet supers ooit


Supermarkten blijven goed boeren door de lockdown van de horeca

Supermarkten – In de week voor kerst rekenden de supermarkten gezamenlijk voor €1.06 miljard af. Dat is een groei van +3.7% ten opzichte van week 51 in 2020. Het betekende de hoogste weekomzet ooit voor supermarkten en de derde keer dat de grens van 1 miljard werd doorbroken.

Het jaar 2021 is wederom een jaar van records voor de supermarktbranche, laat NielsenIQ weten. Het databedrijf meldt ook dat de aanhoudende veranderde omstandigheden vanwege COVID-19 de supermarkten geen windeieren leggen. Eerder dit jaar noteerden de supermarkten al een recordomzet in de week voor Pasen. Door de last-minute ‘harde’ lockdown vlak voor Kerst, die de horecabedrijven grotendeels dicht houdt, zocht de Nederlandse consument zijn toevlucht toch hoofdzakelijk tot de supermarkt.

Door de exceptionele ‘Kerstweek’ stevent de totale supermarkt omzet af op een jaaromzet rond de €44.6 miljard. De supermarktbranche groeit in 2021 dan circa met +1.7% t.o.v. 2020. Deze groei komt bovenop de groei van +9.1% die in 2020 werd gerealiseerd. Zowel in voedingsmiddelen als alcoholische dranken is een verschuiving naar thuisgebruik te zien. Daarnaast is het steeds meer ingeburgerde thuiswerken een belangrijke factor, schrijft NielsenIQ, bijvoorbeeld meer koffie drinken thuis, minder ‘on-the-go’ pakjes drinken of granenrepen. “Naast verschuiving van aankoopkanaal en consumptie-locatie, zien we dat de Nederlander zich steeds meer verwend”, aldus Jasper Bins, Retailer Lead bij NielsenIQ. “In meerdere categorieën zien we duidelijk een premiumization. Niet vreemd, want consumenten zoeken een vorm van compensatie voor de COVID-19 beperkingen waar ze mee te maken hebben” aldus Bins.

COVID-19 lijkt voorlopig nog niet uit het dagelijkse leven te verdwijnen en daar bovenop, zal inflatie een factor worden. Verhoogde grondstof-, transport- en energiekosten zullen deels terugkomen in de schapprijzen. Hierdoor zal de supermarktomzet een extra impuls krijgen, zo verwacht NielsenIQ.

Bron: NielsenIQ/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees berichtStijgende prijzen rem op herstel retailsector

Analyse – Een volumegroei van 1 procent voor de retailsector in 2022 verwacht ABN AMRO. Een belangrijke oorzaak van die matige groei zijn de stijgende prijzen, ook die van de boodschappen. Als andere reden voor de matige groei ziet de bank de verschuivingen in bestedingen naar diensten als reizen en horeca zodra alle beperkende maatregelen zijn opgeheven.

Lees bericht

‘Sligro wint marktaandeel in Nederland en België’

Groothandel - “Jaar op jaar vergelijkingen zijn weinigzeggend in tijden van COVID-19, maar over de afgelopen twee jaar zien we dat we zowel in Nederland als België marktaandeel gewonnen hebben. Onze weerbaarheid als organisatie, vanuit een cultuur vol ondernemerschap en daadkracht, bleek ook in 2021 groot”, aldus CEO Koen Slippens bij de presentatie van de jaarcijfers.

Lees bericht


Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht

Lockdown kost horeca 200 miljoen omzet per week

Analyse – Elke week in harde lockdown kost de horeca circa 200 miljoen euro omzet, zo blijkt uit berekeningen van ABN AMRO. De horeca kampt bovendien met enorme personeelstekorten, waarbij de uitstroom van gekwalificeerd horecapersoneel – als gevolg van de nieuwe gedwongen sluiting – alleen maar groter wordt.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid