Kerstomzet restaurants in het niet bij groei omzet supers
Data-analyse - Eindelijk was het weer druk voor sommige restaurants. Veel restaurants die zich tijdens de feestmaand december hadden gericht op de kerstmenu’s deden goed zaken. In veel gevallen overtrof de vraag zelfs het aantal kerstmenu’s. Die menu’s moesten wel zelf worden afgehaald.
Bij restaurant Moerstede waren de kerstmenu’s bijvoorbeeld uitverkocht en ook Mijn Keuken in Wouw kon een veelvoud aan kerstdiners nog verkopen, net als chef kok Joris Bijdendijk van het Amsterdamse restaurant RIJKS. Toch betekende dat niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn was bij de restaurants en zeker niet in relatie tot de supermarkten, die met de kerstdagen een recordomzet wisten te realiseren van 1,02 miljard euro en daarmee 13,3 procent hoger uitkwam dan vorig jaar.
Een inschatting die eerder in november 2020 was gedaan door onderzoeker Rien de Koning van Datlinq, die nu ook deze recente analyse deelt met @FoodClicks. De Koning stelde toen op basis van 0% groei voor de horeca vast dat foodretail in totaliteit op een groei zou kunnen uitkomen van 15,4% boven vorig jaar.
Uitgaande van de 2% lagere omzetgroei (13% vs. 15%) betekent dit dat horeca nog 75 mln. van de ‘normale’ 400 mln. met kerst heeft kunnen omzetten. Overigens vormt de 400 mln. 35% van de jaar omzet van een restaurant (nl. alleen de food excl. de dranken). Normaal zou de omzet voor de horeca met eten ter plekke en met consumpties, maar zonder afhalen, 1,1 mrd. euro geweest zijn in december. De prijs voor een thuismenu is echter meestal zonder drank en gebaseerd op afhalen, zodat nog maar een 7% van de omzet gemaakt wordt.
1 miljoen
Opvallend was dat het aantal bezoeken in de laatste periode (P13) van het jaar met ruim 1 miljoen op hetzelfde niveau lag als tijdens de eerste lockdown in P4 en P5. De feestdagen zorgde du niet directe voor meer afhalers, maar wel menu’s voor een hogere gemiddelde menuprijs. Aan de andere kant ook niet veel meer thuisbezorgen in de kerstperiode. Blijkbaar moesten de kerstmenu’s in de meeste gevallen toch worden afgehaald, dat percentage daalde namelijk van 7% naar 6%. Nog steeds bijna 1 miljoen maaltijden per dag, maar wel ruim 10% minder dan de voorgaande periode. Thuisbezorgmenu en kerst is blijkbaar nog geen perfecte combinatie.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees berichtFoodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit
Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...
Lees berichtPlant FWD Week wil inspireren vaker plantaardig te kiezen
Actie - Plant FWD organiseert de eerste Plant FWD Week, waar ruim 40 restaurants, waaronder Cannibale Royale, Restaurant Flore **, The Lobby, Chez Nina, Yerba en Madre, mensen worden geïnspireerd vaker plantaardig te eten.
Lees berichtSteeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd
Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.
Lees berichtRestaurant Hemel & Aarde krijgt er een wijnbar bij
Horeca - Restaurant Hemel & Aarde in Utrecht krijgt er een bijdehand jong zusje bij. Half mei opent het team direct naast het restaurant een wijnbar.
Lees berichtSfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten
Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.
Lees bericht