Kerstomzet restaurants in het niet bij groei omzet supers


De kerstmenu's werden in de meeste gevallen afgehaald zonder drank

Data-analyse - Eindelijk was het weer druk voor sommige restaurants. Veel restaurants die zich tijdens de feestmaand december hadden gericht op de kerstmenu’s deden goed zaken. In veel gevallen overtrof de vraag zelfs het aantal kerstmenu’s. Die menu’s moesten wel zelf worden afgehaald.

Bij restaurant Moerstede waren de kerstmenu’s bijvoorbeeld uitverkocht en ook Mijn Keuken in Wouw kon een veelvoud aan kerstdiners nog verkopen, net als chef kok Joris Bijdendijk van het Amsterdamse restaurant RIJKS. Toch betekende dat niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn was bij de restaurants en zeker niet in relatie tot de supermarkten, die met de kerstdagen een recordomzet wisten te realiseren van 1,02 miljard euro en daarmee 13,3 procent hoger uitkwam dan vorig jaar.

Een inschatting die eerder in november 2020 was gedaan door onderzoeker Rien de Koning van Datlinq, die nu ook deze recente analyse deelt met @FoodClicks. De Koning stelde toen op basis van 0% groei voor de horeca vast dat foodretail in totaliteit op een groei zou kunnen uitkomen van 15,4% boven vorig jaar.

Uitgaande van de 2% lagere omzetgroei (13% vs. 15%) betekent dit dat horeca nog 75 mln. van de ‘normale’ 400 mln. met kerst heeft kunnen omzetten. Overigens vormt de 400 mln. 35% van de jaar omzet van een restaurant (nl. alleen de food excl. de dranken). Normaal zou de omzet voor de horeca met eten ter plekke en met consumpties, maar zonder afhalen, 1,1 mrd. euro geweest zijn in december. De prijs voor een thuismenu is echter meestal zonder drank en gebaseerd op afhalen, zodat nog maar een 7% van de omzet gemaakt wordt.

1 miljoen

Opvallend was dat het aantal bezoeken in de laatste periode (P13) van het jaar met ruim 1 miljoen op hetzelfde niveau lag als tijdens de eerste lockdown in P4 en P5. De feestdagen zorgde du niet directe voor meer afhalers, maar wel menu’s voor een hogere gemiddelde menuprijs. Aan de andere kant ook niet veel meer thuisbezorgen in de kerstperiode. Blijkbaar moesten de kerstmenu’s in de meeste gevallen toch worden afgehaald, dat percentage daalde namelijk van 7% naar 6%. Nog steeds bijna 1 miljoen maaltijden per dag, maar wel ruim 10% minder dan de voorgaande periode. Thuisbezorgmenu en kerst is blijkbaar nog geen perfecte combinatie.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Gemiddeld restaurant heeft ton schuld, totale schuld is 3 miljard

Corona – De gemiddelde schuld per restaurant bedraagt bijna een ton. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het culinaire platform WijnSpijs.nl. Door de coronamaatregelen bouwen restaurants steeds meer schuld op, inmiddels is die totale schuldenberg zo’n 3 miljard euro. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan.

Lees bericht


KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening

Actie - De commissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nam maandag de petitie ‘Meer steun en een snelle heropening van de horeca’ in ontvangst. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte de petitie in december omdat de situatie in de horeca kritiek is. De petitie is sinds december ruim 86.000 keer ondertekend. De petitie werd samen aangeboden met de door KHN opgestelde...

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid